Powered By Blogger

1 Haziran 2015 Pazartesi

Bezelye diblesi / pirinçlisi



Farklı yörelerde farklı isimlerle biliniyordur belki de. Biz Doğu Karadeniz'de özellikle de Giresun'da içine pirinç kattığımız her türlü sebze yemeğine  pirinçli veya dible diyoruz. Bezelye diblesi, lahana pirinçlisi, taze fasulye diblesi, galdirik pirinçlisi gibi. Neden böyle adlandırılmış bilmiyorum ama bir tahminim var. Karadeniz'de sebze bol, pirinç de yetişiyor, tereyağının hası var zaten. Kavurmadan mıhlamadan sıkıldıkları bir zamanda, bir de böyle deneyelim pirinçle diye düşünmüş sanırım büyükler, bakmışlar beğenmişler, bundan sonra bunun adı pirinçli olsun demişler :) Şaka bir yana sebzenin tazesini bulduğunuzda mutlaka denemenizi önereceğim bir tarif. Hem sebze, hem karbonhidrat ihtiyacınızı karşılar, hem de lezzetiyle sizi fazlasıyla şaşırtır.

Malzemeler :
☆ Yarım kg. taze bezelye (çiğken bile yenilebilenlerden :) )
☆ 1 orta boy soğan
☆ 1 kahve fincanı pirinç
☆ 2 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ Tuz
☆ Arzuya göre üzeri için 1 yemek kaşığı tereyağ ve pul biber

Yapılışı :
♤ Güzelce ayıklanıp yıkanan bezelyeler doğranır. Makbul olanı bıçak yerine elle küçültmektir ;)
♤ Tencereye sıvıyağ konduktan sonra doğranmış soğan eklenir, biraz solana kadar kavrulur.
♤ Bezelyeler de eklenir, karıştırmadan kapağı kapatılır, orta hararetli ateşte suyunu salması beklenir. Bezelyeleriniz yeterince tazeyse bu işlem çabuk gerçekleşecektir.
♤ Son olarak yıkanmış pirinçler de eklenir. Pirinçlerin buharda pişmesi için sebze suyu az görünüyorsa, biraz kaynar su ekleyebilirsiniz.
♤ Pirinçler de yumuşayınca tuzu ilave edilir ve karıştırılır. Sebzenin renginin korunması için tuzunun son aşamada verilmesi önemlidir.
♤ Sağlık sorununuz yoksa eğer, üzerine yağ yakmanız lezzetine lezzet katacaktır. Erittiğiniz tereyağ yanmadan fokurdamaya başlayınca pul biberini ekleyin rengini vermesini bekleyin, tenceredeki yemeğinizin üzerine dökün ve pirinçlinizi ezmeden yavaşça karıştırarak harmanlayın.
♤ Altını ve kapağını kapatıp biraz demlendirin.

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder