Powered By Blogger

21 Haziran 2015 Pazar

Su böreği

Karadeniz'de olmazsa olmazlardan biridir su böreği. Her öğünde yenilebilir. Annem, ablalarım ve yengem çok güzel yaparlar. Çocuklarım ve eşim de bayılır. Ama yalnız başıma denemeye cesaret edememiştim bugüne dek. Ablamın bizde olması iyi oldu bugün, beraber yaptık ilk su böreğimi. Evet biraz zahmetli ama gerçekten çok lezzetli ve başka bir yöntem bu lezzeti tutmuyor kesinlikle. Zahmetli diye denemekten vazgeçmeyin sakın, bu lezzetten ne kendinizi ne de sevdiklerinizi mahrum etmeyin tavsiyem. Geçiyorum hemen tarifimize.

Malzemeler :
☆ 4 yumurta
☆ Yarım çay bardağı sıvıyağ
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ Aldığı kadar un ( 2,5 su bardağı kadar yeterli)
☆ İçi için 500 gr beyaz peynir, maydanoz
☆ Araları için 100 gr tereyağ

Yapılışı :
♤ Yumurtalar kırılır, sıvıyağ, tuz ve un yavaş yavaş eklenerek hamur yoğurulur. Kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edilince 12 eşit parçaya bölünür, yuvarlanır. (Resim 2) Üzerine nemli bir bez örtülerek biraz dinlendirilir.
♤ İç harcı için peynir rendelenir, yıkanan maydanozlar ince ince kıyılır, karıştırılır. (Resim 3 )
♤ Bezeler un yardımıyla incecik tava/tepsi büyüklüğünde yuvarlak açılır. (Resim 4) Aralarına az un serpilerek üstüste konur fırın tepsisine/gazete kağıdına, üzeri kurumaması için bez ile örtülür.
♤ Tencerede su kaynatılır, içine biraz tuz ve hamur yapışmasın diye az sıvıyağ eklenir. Başka büyük bir kaba soğuk su konur, tuz ve az sıvıyağ eklenir. Tereyağ eritme kabında eritilir.
♤ İlk yufka önce kaynar suya atılır. 1 dakika kadar tahta kaşıkla açılarak kaynatılır. (Resim 5)
♤ Kaynar sudan çıkarılıp soğuk suya alınır. (Resim 6) 10 saniye kadar soğutulduktan sonra el yardımıyla suyu süzülerek çıkarılır. Tabanı yağlanmış tavanın dibine döşenir.
♤ İkinci ve üçüncü yufkalar da sırayla aynı haşlama soğutma işleminden geçerek üstüste döşenir, üzerine 2 yemek kaşığı erimiş tereyağ dökülür, kısık ateşte döndüre döndüre kızartılmaya başlanır.
♤ Düz tava kapağıyla çevrilip alt üst edilir, diğer tarafın da kızarması sağlanır. (Resim 7)
♤ Kızaran yufkanın üzerine peynir harcı konur. Üzerine 3 kat yufka, yukarıdaki işlemlerden geçirilip döşenir. (Resim 8)
♤ Her 3 katta bir, önce tereyağ dökülür, sonra kapakla alt üst edilip diğer taraf da kızartılır. Bu arada peynir ve diğer 3 yufka aynı şekilde sırasıyla döşenmeye devam edilir.
♤ Yufkaların tamamı bittikten ve böreğin her tarafı pişirildikten sonra biraz çekmesi için bekletilir.
♤ Artık servise hazırdır.

Afiyet olsun 

Not 1: Tavada çevirerek pişirmek, en zor, ama en lezzetli tekniktir. Her 3 katta bir çevirmek yerine, tamamı döşendikten sonra 1 kez çevirerek de pişirilebilir ocakta. Veya börek, fırın tepsisine döşenerek fırında 180°de de pişebilir hiç çevirmeden. Pişirme tekniği sizin tercihinize göre herhangi biri de olabilir.

Not 2: Tavada çevirerek pişirecekseniz eğer, tavanızın ve kulpunun sağlam olması gerekir. Çevirme esnasında gitgide ağırlaşıyor börek çünkü.

Not 3: Tavada çevirerek pişirecekseniz eğer, çevirme esnasında kapağa yapışmasın haşlanmış yufka diye, kapağa da bir kaç damla yağ damlatmakta fayda var. Yine de yapışabilir, panik yok benim başıma geldi. Spatulayla tavaya aldım böreği kapaktan kaydırarak. Sonra yine kapakla çevirdim, kapaktayken düzelttim katını öyle geri koydum tavaya.

Not 4: Kalın seviyorum diye 12 kat yufka kullandım. Aslında tava için tercihinize göre 6 kat veya 9 kat yufka ile de börek yapılabilir.

Not 5: Eğer mümkünse yanınızda size yardım edecek birisi olsun. Biri yufka açarken, diğeri haşlama-soğutma-döşemem-kızartma işini yaparsa çok daha çabuk pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder