Powered By Blogger

12 Ağustos 2015 Çarşamba

Lutenitsa sos

Kışlık hazırlıklarıma Balkan mutfağından soslarla devam ediyorum şimdilik. Bir önceki tarifimdeki ajvar sosu beğenince, yakın lezzetteki lutenitsa sosu da denemeye karar verdim. Yaptığım bir dizi araştırmadan sonra lutenitsa sosun, soğansız ajvar sosa arzuya göre sirke ve havuç eklenerek hazırlandığını öğrendim. Tarif neredeyse aynı bir öncekiyle yani. Farklı olan sirke eminim ki yakışır sosa ancak mideme dokunduğundan domatesin asitinin yeteceğini düşünerek tarifime eklemedim. Sotelenmiş havuç rendesiyle de tatlı bir sos elde edeceğime inandım. Sonuçta en az ajvar sos kadar lezzetli bir sos elde ettim, çok mutluyum. Yalnız bu sosların kötü bir yanı var, insanı daha çok ekmek tüketmeye teşvik ediyor :) Hem lutenitsayı hem de ajvar sosu kahvaltılarda, makarnalarda, etin yanında ve dip sos olarak tüketebiliriz. Hatta bazı yorumlarda farklı bir lezzet elde etmek için İtalya'da pizza tabanında da kullanıldığını okudum, ki denemek için sabırsızlanıyorum 😋

Malzemeler :
☆ 1 kg patlıcan
☆ 1 kg kırmızı kapya biber
☆ 1 kg domates
☆ Yarım kg havuç
☆ 6 diş sarımsak
☆ 1 çay bardağı ayçiçek yağı
☆ Yarım çay bardağı zeytinyağı
☆ tuz, toz şeker, pul biber, karabiber

Yapılışı :
♤ Yıkanıp kurulanan patlıcan ve kırmızı biberler közlenir. Fırında közlemek için; yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilen sebzeler kürdanla delindikten sonra, 200° fırında alt üst çevrilerek 40 dakika kadar pişirilir.
♤Közlenen sebzelerin kabukları kolay soyulabilsin diye kalın bir poşetin içine alınıp ağzı kapatılarak biraz bekletilir.
♤ Büyük bir tencerede ayçiçek yağı ısıtılıp küp küp doğranmış domatesler eklenir, suyunu çekene dek kaynamaya bırakılır.
♤ Havuçlar rendelendikten sonra başka bir kapta çok az yağla sotelenir. (Resim 3)
♤ Közlenmiş sebzeler elle dokunulabilir ısıya geldiğinde, kabukları soyulur, varsa içindeki çekirdekler çıkarılır, küçük küçük doğranır. (Resim 2)
♤ Kaynamakta olan domatesler suyunu çekince, soyulup ince kıyılmış sarımsaklar, sotelenmiş havuç rendesi, közlenmiş sebzeler, zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı pulbiber ve 1 tatlı kaşığı toz karabiber eklenir. Baharatları damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
♤ 5 dakika kadar hep birlikte kaynadıktan sonra blender yardımıyla püre haline getirilir.
♤ 10 dakika kadar daha kaynatılır. Bu sırada ağzı mutlaka kapalı kalsın, püre puflayarak dışarı atlıyor yoksa :)
♤ Kışlık saklanacaksa, sos kısık ateşte kaynarken temiz ve kuru kavanoza konup, kaynatılmış temiz ve kuru kapakla sıkıca kapatılır. Elinizi yakmamaya dikkat edin. Beyaz havlu serili bir zemine ters çevrilerek, kapak aşağıda kalacak şekilde konur. Bu aşamada sos soğurken içindeki hava kapaktan çıkacak, konservelenmiş olacaktır. (Resim 4)
♤ Ertesi gün soğuyan kavanozlar kontrol edilerek konservenin tutup tutmadığı anlaşılır. Havluda leke ıslaklık varsa, veya kapağın ortası içe çökmemişse konserve tutmamış demektir, buzdolabına kaldırabilirsiniz. Tutmuş konservelerinizi güneş görmeyen serin ve kuru bir yerde 1 yıl boyunca saklayabilirsiniz. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder