Powered By Blogger

3 Ekim 2015 Cumartesi

Güveçte nohut

Havaların soğumasıyla kuru bakla özlemimiz de arttı bizim. Şöyle kemikli etli bir nohut, hele de taş fırında odun ateşiyle, bir de güveçte pişerse nefis olur. Yanına tereyağlı pirinç pilavı, salata, turşu ve yoğurtla tam bir kış menüsü 😋 Biz Karadeniz'de, evimizde çiğden hazırladığımız güveç yemeklerimizi, mahallemizdeki ekmek fırınlarımızda pişirebiliyoruz. Buradaki ekmek fırıncımız da hemşehrimiz olunca, bu keyfimizi devam ettirebiliyoruz aklımıza düştükçe. Bugün de öyle oldu. Güveçte nefis nohut yemeğiyle, soğuk havayı ısıttık sanki biraz 😀

Malzemeler :
☆ 3 su bardağı nohut
☆ 750 gr kemikli et
☆ 2 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ 1 büyük kuru soğan
☆ 3 diş sarımsak
☆ 3-4 adet sivri biber
☆ 2 yemek kaşığı domates salçası
☆ 1 yemek kaşığı biber salçası
☆ Tuz, pul biber, karabiber, kimyon

Yapılışı :
♤ Nohutlar yıkandıktan sonra, 1 gece soğuk suda bekletilir (Resim 2). Sonra, gazının çıkması için kimyon eklenerek tencerede 10 dakika kadar kaynatılıp süzülür.
♤ Güveç kabına konan sıvıyağ ısınınca kemikli et konur, etin rengi dönüp saldığı suyu çekene dek kavrulur. (Resim 3)
♤ Yemeklik doğranmış kuru soğan, sarımsak ve yeşil sivri biberler de eklenerek kavrulur.
♤ Salçalar da eklenir, kokusunu çıkana dek kavrulur.
♤ Nohut eklenerek karıştırıldıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve yarım çay kaşığı kimyon eklenir (Resim 4). Üzerine 2 lt kadar sıcak su eklenir. Evde tavuk suyum ve kemik suyum vardı, ben de üzerini 2 lt.ye tamamlayacak kadar sıcak su kullandım. (Resim 5)
♤ Güveç kabının kapağı kapatılarak mahalle fırınına teslim edilir :) Böyle bir şansınız yoksa, kendi fırınınızda 200°de 2-3 saat kadar pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder