Powered By Blogger

31 Mayıs 2015 Pazar

Muhlama

Pazar sabahına çıtır çıtır yanan odun ateşinin sesi ve geveze mi geveze kuş cıvıltılarıyla uyanmak çok huzurlu. Hatice ablanın köyündeyiz bu hafta sonu, Düzce'de Gölyaka'nın şirin mi şirin bir köyü. Bu sabah eşimle erkenden uyanıp dışarı çıktık doğanın sesini dinlemeye. Gözlerimizi kapayıp bıraktık kendimizi huzura. Güneşin sıcaklığı usul usul hissedilmeye başlamıştı. Kuş sesleri doğanın sessizliğinde adeta şarkı gibi geliyordu kulağımıza. Beynimiz huzura doyduktan sonra fark ettik ki artık karnımız acıkmış. Dün yöresel peynirlerinden almıştık, çeçil ve taze kaşar. Komşumuz Emine de, taze tereyağ ile sarı mısır unu getirmişti. E kuzinemiz de yanıyordu yine. Fırına taze patates de koymuştum. O zaman kahvaltıya muhlama yapmak çok iyi bir fikirdi. Buyrun geçelim tarife.

Malzemeler : ( 5 kişilik)
☆ 1 yemek kaşığı tereyağ
☆ 2 tepeleme  yemek kaşığı mısır unu
☆ 2 su bardağı su
☆ 1 tepeleme çorba kasesi peynir
☆ Gerekirse tuz

Yapılışı :
♤ Tavaya önce tereyağ konur ve eritilir.
♤ Sonra mısır unu eklenir ve sürekli karıştırarak rengi dönene kadar iyice kavrulur.
♤ Su eklenir ve pütürsüz oluncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Peyniriniz normal ya da az tuzluysa biraz tuz ekleyebilirsiniz bu aşamada.
♤ Son olarak küçük doğranmış peynirler eklenir ve en kısık ateşte ara ara karıştırılarak yavaş yavaş sündürülür. Tereyağın yüzeye çıkmaya başladığı an muhlamanız olmuş demektir. Ben bu kısmı kuzinede yaptım bugün, sonuç yine farklıydı, daha da lezzetliydi.

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder