Powered By Blogger

21 Aralık 2015 Pazartesi

Karalahana çorbası (Giresun usulü)

Karalahana çorbası Giresun mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Özellikle balığın önüne çok yakışır. Hele de karın altında kalan karalahanadan yapılırsa şeker tadında bir lezzeti olur. Mini tatilimizden getirdiğimiz lahanalarla 2 defa sarma sarmıştım. Ayırdığım küçük yapraklılardan da çorba yaptım. Annemden farklı olarak düdüklü tencerede yapıyorum. Öyle olunca da malzemeyi kaynayan suya salmak yerine, biraz kavurup üzerine suyunu veriyorum. Bu sefer tavuk suyum vardı yeni haşladığım, onunla yaptım çorbamı. Tavsiye ederim, gayet lezzetliydi.

Malzemeler :
☆ 1 bağ karalahana
☆ 1 su bardağı barbunya veya kuru fasulye
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 1 çay bardağı haşlanmış mısır (varsa yerine mısır yarması)
☆ Su (tercihen tavuk suyu) 
☆ Biraz sıvıyağ, tereyağ, tuz, kırmızı pul biber, 2 yemek kaşığı mısır unu

Yapılışı :
♤ Barbunyalar geceden ıslatılır.
♤ Yıkanan lahanalar ince ince doğranır. ( Resim 2 )
♤ Tencereye 1 yemek kaşığı sıvıyağ konur. Üzerine yemeklik doğranan kuru soğan eklenip kavrulur. Yıkanıp süzülen barbunyalar da eklenip biraz kavrulur. ( Resim 3 )
♤ Lahanalar ve mısırlar eklenip şöyle bir karıştırılır. ( Resim 4 )
♤ Suyu  da eklenip düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Kaynamaya başladıktan sonra yarım saat kadar pişirilir.
♤ Buharı çıktıktan sonra kapağı açılır. Tencere ateşte kaynatılırken, biraz suda açılan 2 yemek kaşığı mısır unu eklenir çorbaya. ( Resim 5 )
♤ Tuzu da kararınca eklenir. Son olarak 1 yemek kaşığı tereyağında kızdırılan pul biber dökülür kaynayan çorbaya.
♤ Barbunya veya lahanalar halen diriyse kapağı kapatılarak, pişmişse kapağı açık olarak 5 dakika daha kaynatılır.

Servise hazırdır. ( Resim 1 )

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder