Powered By Blogger

23 Haziran 2015 Salı

Fırın sütlaç









Rumeli mutfağından çıkma "sütlü aş" zamanla sütlaç olarak anılır olmuş. Süt, pirinç ve şekerden oluşan bu hem lezzetli hem de besleyici sütlü tatlıyı, bir de fırınlayıp üzerini hafif yakınca, hele de üzerine fındık serpince tadından yenmez oluyor :) İşte benim tarifim...

Malzemeler :
☆ 1 tepeleme Türk kahvesi fincanı pirinç
☆ 1 su bardağı su
☆ 1 lt süt
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
☆ 1 paket vanilya
(Resim 2)

Yapılışı :
♤ Pirinç az yıkandıktan sonra 1 bardak suda şişene kadar haşlanır.
♤ Süt orta ateşte ısıtılmaya başlanır. Nişasta eklenir iyice karıştırılarak. Haşlanmış pirinç eklenir suyuyla birlikte. Son olarak da şeker ve vanilya eklenir kaynamaya başlayınca. (Resim 3)
♤ Kaynayınca altı kısılır, koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir. Cıvıksa nişasta, koyuysa süt eklenebilir. Pirincini daha çok seviyorsanız 2 ölçü kullanabilirsiniz. Vanilyasını daha baskın seviyorsanız 2 paket kullanabilirsiniz. Kıvamını nasıl seviyorsanız öyle ayarlayabilirsiniz kendinize göre. Biraz sulu sevdiğim için tarifim ona göredir ;)
♤ Ocaktan alınıp ilk sıcağı geçtikten sonra, derin fırın tepsisine yerleştirilen ısıya dayanıklı kaplara, üzerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
♤ Fırın tepsisine, kapların dışarıdan yarısına gelecek şekilde soğuk su konur. Kapların içine gelmemesine dikkatli edilmelidir. (Resim 4)
♤ Önceden ısıtılmış 200° fırında, üst ızgara konumunda, üst rafta 5-10 dakika üzeri hafif yanıncaya kadar kontrollü olarak pişirilir.
♤ Fırından alınan sütlaçlar önce oda ısısında ılınır, sonra arzunuza göre buzdolabında soğutulur.
♤ İster sade, ister fındıkla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder