Powered By Blogger

12 Haziran 2015 Cuma

Kavala Kurabiyesi











Yunanistan'ın Kavala şehrinin ismini tescillediği bir kurabiyedir. Damat kurabiyesi olarak da bilinir. Ancak ülkemizdekilerin, özellikle Edirne ve Gökçeada'dakilerin daha lezzetli olduğu söylenir. Un kurabiyesinin bademli versiyonu gibidir. Kavrulduğu için mis gibi badem kokan, dışı sert görünümlü, içi ağızda dağılan, uzun süre bayatlamayan nefis bir kurabiyedir. Çayın, kahvenin yanına çok yakışır. Biraz zahmetli görünür yapımı ama bir kez deneyince alışkanlık yapacağı garantidir :)

Malzemeler :
☆ 200 gr toz badem (1,5-2 su bardağı)
☆ 350 gr un (2-2,5 su bardağı)
☆ 100 gr kırık badem (1 çay bardağı)
☆ 2 yumurta
☆ 125 gr tereyağ
☆ 100 gr pudra şekeri (1/2 su bardağı)
☆ 1 paket vanilya
☆ Yarım paket kabartma tozu
☆ Üzerine bulamak için 1-2 su bardağı pudra şekeri

Yapılışı :
♤ Toz badem teflon tavada 2-3 dakika boyunca karıştırılarak kavrulur. Un da eklenir, kokusu çıkana kadar yaklaşık 10 dakika daha karıştırılarak kavrulur. Soğuması için karıstırma kabına alınır.
♤ Kırık badem tavaya alınarak kavrulur.
♤ Kavrulmuş un ve toz badem soğuyunca geri kalan malzemeler de eklenir. (Resim 2)
♤ Yoğurularak biraz sert bir kurabiye hamuru elde edilir. Çok sert olursa yumurta akı veya tereyağ ilavesiyle yumuşatılabilir. Çok yumuşaksa kavrulmuş un ilavesiyle kıvamı yakalanabilir.
♤ Vaktiniz varsa hamuru buzdolabında biraz dinlendirin. Yoksa da sakıncası yok, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
♤ Hamur tezgaha alınıp merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açılır. Kalıp veya bardak yardımıyla ay şeklinde kesilir. (Resim 3) 
♤ Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilen kurabiyeler, önceden ısıtılmış 170° fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirilir.  Üzeri mümkünse beyaz kalmalı, altı pembeleşince pişmiş demektir.
♤ Fırından çıkarılan kurabiyeler ızgara telinin üzerine alınarak soğutulur. (Resim 4)
♤ Geniş bir kaba pudra şekeri dökülür. Kurabiyeler kabın içine konarak pudra şekerine iyice bulanır. (Resim 5)
♤ Servis kabına dizilir. (Resim 1)

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder