Powered By Blogger

29 Haziran 2015 Pazartesi

Ankara tava

Öğrencilik hayatım Ankara'da geçti. İlkokuldan sonra gittim, üniversite bitene kadar oradaydım. Yarı Ankaralı sayılırım yani aslında. Ama bu yemekle ilgili tecrübem ilginçtir. Ankara'da yerken adını bilmiyordum, etli şehriye pilavı diye yiyordum. İstanbul'a gelince öğrendim adının Ankara tava olduğunu :) Sıklıkla yaptığım bir yemektir. Davetlerde genelde yaparım, hem çok kolaydır, hem de hiç utandırmadı beni çünkü. Hem et, hem pilav ihtiyacını aynı yemekle gidermiş oluyorum. Yanına bir çorba, bir de sebze yemeğiyle gayet doyurucu, besleyici ve lezzetli bir menü oluyor. Et olarak genelde kuzu incik tercih edilse de, evde ne varsa; kuzu tandır, dana eti, tavuk eti; onunla yapıyorum. Bu sefer pazardan ilk kez aldığım köy tavuğuyla yaptım eti denemek için, gerçekten çok güzel oldu. Hemen tarife geçiyorum ;)

Malzemeler :
☆ 1 parça haşlanmış tavuk eti
☆ 2 su bardağı arpa şehriye
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 2 kırmızı kapya biber, 1 yeşil biber
☆ 1 büyük domates
☆ 3 su bardağı tavuk suyu
☆ tuz, tereyağ, sıvıyağ

Yapılışı :
♤ Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağ ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ konur.
♤ Yağ eriyince arpa şehriye eklenir, kavrulmaya başlanır.
♤ Şehriye iyice kavrulduktan sonra, ince doğranmış soğan ve biberlerle küp küp doğranmış domates de eklenir, kavrulmaya devam edilir.
♤ Haşlanmış tavuk, tuz ve tavuk suyu eklenir, kaynamaya başlayınca da altı kısılır, demlenerek pişirilir.

Afiyet olsun 😊


Mantar sote

Kültür mantarıyla çorba da yaparım, sote de. Bugün çorba yerine sote yapmayı tercih ettim. Güzel de oldu vallahi, bayıldı oğlumla eşim. Taze pideyi bandıra bandıra yediler bitirdiler. Sonra bir baktım,  herkesin elinde bir soda midelerinin sızısını dindirmeye çalışıyorlardı ;) Sebzelerin en tazelerini bulabildiğimiz bugünlerde siz de deneyin derim.

Malzemeler :
☆ 1 paket kültür mantarı
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 1-2 diş sarımsak
☆ 1 kırmızı kapya biber
☆ 1 orta boy domates
☆ tuz, sıvıyağ, tereyağ
☆ Fırına sürerken üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı :
♤ Tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ konur, kalın doğranmış soğan ve ince doğranmış sarımsak eklenir, kavrulmaya bırakılır.
♤ İnce doğranmış kırmızı biber ve küp küp doğranmış domates de eklenir, kavrulmaya devam edilir.
♤ Son olarak yıkanıp doğranmış mantar da eklenir. Kısık ateşte sotelemeye devam edilir.
♤ 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı tereyağ da eklenip karıştırılır, 5-10 dakika sonra altı kapatılır.
♤ Isıya dayanıklı fırın kabına alındıktan sonra üzeri rendelenmiş kaşar peyniri ile kaplanır. Önceden ısıtılmış 200° fırında üzerindeki kaşarlar eriyinceye kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir.

Afiyet olsun


Zeytinyağlı Barbunya

Taze barbunyanın da tam mevsimi. Bugün pazardan biraz fazla aldım. Kızımla beraber ayıkladık. Çocuklar için de eğlenceli bir aktivite oluyor sebze ayıklamak. Kızıma biraz da öğretmek istiyorum birşeyler. Aklında ne kalsa kardır. Onun yaşındayken, nurlar içinde yatsın babaannemden öğrendiklerim halen aklımdadır. Beraber ayıkladık, yıkadık. Birazını kışlık saklamak için azıcık soteleyip buzluğa kaldırdık. Kalanla da iftar menümüze yemek yaptık. Dediğim gibi tam da mevsimi şimdi, şeker gibi kestane gibi çok lezzetli barbunyayı umarım siz de seversiniz.

Malzemeler :
☆ 1 kg barbunya
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 1-2 diş sarımsak
☆ 2 adet havuç
☆ 1 büyük domates
☆ 1 tatlı kaşığı domates salçası
☆ 1 çay kaşığı biber salçası
☆ tuz, şeker, su, zeytinyağı

Yapılışı :
♤ Barbunya ayıklanıp yıkandıktan sonra tencereye alınır. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su konur. 15-20 dakika kaynatılır, hem gazı alınır, hem de kırmızı suyu salınır.
♤ Başka bir tencereye 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı konur. İnce doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek orta ateşte kavrulur.
♤ Sırasıyla havuç, süzülmüş barbunyalar, küp küp doğranmış domates, biber ve domates salçaları eklenir, kavrulmaya devam edilir.
♤ Susuz seviyorsanız domatesin suyu yeterli olacaktır. Benim gibi sulu tercih ediyorsanız biraz su ekleyebilirsiniz. Hazırda sebzeli tavuk suyum vardı, 1-2 su bardağı kadar ekledim, daha da lezzetli oldu.
♤ 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı toz şeker eklenir, barbunyalar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
♤ Servis kabına aldıktan sonra üzerine ince kıyılmış bol maydanoz ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun 😊


28 Haziran 2015 Pazar

İftar menümüz biz bize ;)









Bu hafta sonu evde dinlenme kararı aldık çekirdek ailemizle. Sadece haftalık alışverişimiz için çıktık dışarı o kadar. Sonuçta gayet dinlendik, çok iyi oldu. Evdeyken oruçluysanız vakit geçmiyormuş onu hatırladım yeniden ;) Ben de daha çok mutfakta oyaladım kendimi, biraz kışlık hazırlığı, biraz da iftar menüsü hazırlığı derken geldi geçti bu hafta sonu da ;)

Bu yazımda size pazar akşam iftar menümüzden bahsedeyim. Ayrıntılı tarifleri yarın yeni yazılar olarak eklerim gün içinde.

Çorba ve sulu yemek yerine zeytinyağlı barbunya yaptım kızımla başlangıç yemeği olarak. Eli değdi diye sanırım, çok lezzetli olmuştu, babamız 2 tabak yedi. (Resim 1)

Fırında kaşarlı mantar sote vardı ara sıcak olarak, ki o da çok beğenildi, tamamı bitti hiç kalmadı. Tazecik pidelerle suyuna bandıra bandıra yedik onu da. (Resim 2)

Ana yemek olarak da benim favorim olan Ankara tava vardı, hem de köy tavuğuyla yapılmış. O da çok güzel olmuştu ama önceki yemeklere fazla abanınca pilavım sadece tadımlık yendi. Olsun kalanı yarın akşam yeriz inşallah. (Resim 3)

Tatlı yapmadım, dünden kalan 3 dilim çikolatalı parfem vardı. Onun yerine pazardan bugün aldığım meyvelerden büfe yaptım, sağlıklı ve hafif oldu. (Resim 4)

Mevsiminde taze taze tüketilen herşeyin tadı nasıl da güzel oluyor. Çok şanslıyız millet olarak. Hem her mevsimi yaşayabildiğimiz, hem de sebzenin meyvenin tazesine ulaşabildiğimiz için. Çok şükür çok çok şükür, Allah ağız tadıyla sağlıkla sıhhatle yaşamayı nasip etsin herkese.

İyi pazarlar


27 Haziran 2015 Cumartesi

Çikolatalı parfe






Kızım mozaik pasta istedi hafta içi. Bir türlü vakit bulamadım yapmaya. Derken biraz daha yazlık bir versiyon yapmaya karar verdim. Kolay bir çikolatalı parfe tarifi çıktı böylece ortaya.

Malzemeler :
☆ 2 paket toz krem şanti
☆ 1 su bardağı süt
☆ 2 yumurta akı, bir fiske tuz
☆ 1 paket vanilya
☆ 1 paket petibör bisküvi
☆ 80 gr bitter çikolata

Yapılışı :
♤ Toz krem şanti ve süt, kıvamı koyulaşana kadar 7-8 dakika boyunca mikserle çırpılır.
♤ Yumurta akı çok azıcık tuz eklenerek köpük köpük olana kadar 2-3 dakika boyunca mikserle çırpılır.
♤ Şantinin üzerine köpük yumurta akı, vanilya, kırılmış bisküvi, rendelenmiş veya bıçakla küçültülmüş çikolata eklenir, yavaş yavaş karıştırılır. (Resim 2)
♤ İçine streç film serilen kalıba parfe karışımı dökülür ve bastırılarak üzeri düzeltilir. Streç filmle kapatılır ve buzlukta 2 saat veya buzdolabında 5-6 saat soğutulur.
♤ Kalıptan çıkarılan parfe, streç film yavaşça çıkarıldıktan sonra servis kabına yerleştirilir.
♤ Arzu ederseniz üzerine çikolata sosu döküp, fıstık/fındık/cevizle süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun 😊


26 Haziran 2015 Cuma

Taze fasulye diblesi

Taze fasulye en sevdiğim sebzedir. Mevsiminde taze taze tüketmenin keyfine doyamam. Bugün diblesini pişirdim. Çok kolay, leziz ve de sağlıklı bir yemek. Mutlaka denemelisiniz. İşte tarif...

Malzemeler :
☆ Yarım kg taze fasulye
☆ 1 orta boy soğan
☆ 1 büyük domates
☆ 1 türk kahvesi fincanı bulgur/pirinç
☆ 2 yemek kaşığı sıvıyağ + 1 tatlı kaşığı tereyağ
☆ tuz

Yapılışı :
♤ Taze fasulyeler ayıklanıp ince ince doğranır ve güzelce yıkanıp süzülür.
♤ Tencereye konan yağ eriyince doğranmış soğan ilave edilip sotelenir.
♤ Sırasıyla doğranmış domates ve taze fasulye eklenir, kapağı kapatılır. Orta hararetli ateşte kendi buharında pişmeye bırakılır.
♤ Fasulyeler yumuşamaya başlayınca yıkanmış bulgur/pirinç de eklenir, kısık ateşte pişmeye bırakılır.
♤ Son olarak tuzu verilip karıştırılır, biraz daha kısık ateşte pişirildikten sonra altı kapatılır, dinlenmeye bırakılır.

Afiyet olsun


23 Haziran 2015 Salı

Fırın sütlaç









Rumeli mutfağından çıkma "sütlü aş" zamanla sütlaç olarak anılır olmuş. Süt, pirinç ve şekerden oluşan bu hem lezzetli hem de besleyici sütlü tatlıyı, bir de fırınlayıp üzerini hafif yakınca, hele de üzerine fındık serpince tadından yenmez oluyor :) İşte benim tarifim...

Malzemeler :
☆ 1 tepeleme Türk kahvesi fincanı pirinç
☆ 1 su bardağı su
☆ 1 lt süt
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
☆ 1 paket vanilya
(Resim 2)

Yapılışı :
♤ Pirinç az yıkandıktan sonra 1 bardak suda şişene kadar haşlanır.
♤ Süt orta ateşte ısıtılmaya başlanır. Nişasta eklenir iyice karıştırılarak. Haşlanmış pirinç eklenir suyuyla birlikte. Son olarak da şeker ve vanilya eklenir kaynamaya başlayınca. (Resim 3)
♤ Kaynayınca altı kısılır, koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir. Cıvıksa nişasta, koyuysa süt eklenebilir. Pirincini daha çok seviyorsanız 2 ölçü kullanabilirsiniz. Vanilyasını daha baskın seviyorsanız 2 paket kullanabilirsiniz. Kıvamını nasıl seviyorsanız öyle ayarlayabilirsiniz kendinize göre. Biraz sulu sevdiğim için tarifim ona göredir ;)
♤ Ocaktan alınıp ilk sıcağı geçtikten sonra, derin fırın tepsisine yerleştirilen ısıya dayanıklı kaplara, üzerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
♤ Fırın tepsisine, kapların dışarıdan yarısına gelecek şekilde soğuk su konur. Kapların içine gelmemesine dikkatli edilmelidir. (Resim 4)
♤ Önceden ısıtılmış 200° fırında, üst ızgara konumunda, üst rafta 5-10 dakika üzeri hafif yanıncaya kadar kontrollü olarak pişirilir.
♤ Fırından alınan sütlaçlar önce oda ısısında ılınır, sonra arzunuza göre buzdolabında soğutulur.
♤ İster sade, ister fındıkla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun 😊


21 Haziran 2015 Pazar

Su böreği

Karadeniz'de olmazsa olmazlardan biridir su böreği. Her öğünde yenilebilir. Annem, ablalarım ve yengem çok güzel yaparlar. Çocuklarım ve eşim de bayılır. Ama yalnız başıma denemeye cesaret edememiştim bugüne dek. Ablamın bizde olması iyi oldu bugün, beraber yaptık ilk su böreğimi. Evet biraz zahmetli ama gerçekten çok lezzetli ve başka bir yöntem bu lezzeti tutmuyor kesinlikle. Zahmetli diye denemekten vazgeçmeyin sakın, bu lezzetten ne kendinizi ne de sevdiklerinizi mahrum etmeyin tavsiyem. Geçiyorum hemen tarifimize.

Malzemeler :
☆ 4 yumurta
☆ Yarım çay bardağı sıvıyağ
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ Aldığı kadar un ( 2,5 su bardağı kadar yeterli)
☆ İçi için 500 gr beyaz peynir, maydanoz
☆ Araları için 100 gr tereyağ

Yapılışı :
♤ Yumurtalar kırılır, sıvıyağ, tuz ve un yavaş yavaş eklenerek hamur yoğurulur. Kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edilince 12 eşit parçaya bölünür, yuvarlanır. (Resim 2) Üzerine nemli bir bez örtülerek biraz dinlendirilir.
♤ İç harcı için peynir rendelenir, yıkanan maydanozlar ince ince kıyılır, karıştırılır. (Resim 3 )
♤ Bezeler un yardımıyla incecik tava/tepsi büyüklüğünde yuvarlak açılır. (Resim 4) Aralarına az un serpilerek üstüste konur fırın tepsisine/gazete kağıdına, üzeri kurumaması için bez ile örtülür.
♤ Tencerede su kaynatılır, içine biraz tuz ve hamur yapışmasın diye az sıvıyağ eklenir. Başka büyük bir kaba soğuk su konur, tuz ve az sıvıyağ eklenir. Tereyağ eritme kabında eritilir.
♤ İlk yufka önce kaynar suya atılır. 1 dakika kadar tahta kaşıkla açılarak kaynatılır. (Resim 5)
♤ Kaynar sudan çıkarılıp soğuk suya alınır. (Resim 6) 10 saniye kadar soğutulduktan sonra el yardımıyla suyu süzülerek çıkarılır. Tabanı yağlanmış tavanın dibine döşenir.
♤ İkinci ve üçüncü yufkalar da sırayla aynı haşlama soğutma işleminden geçerek üstüste döşenir, üzerine 2 yemek kaşığı erimiş tereyağ dökülür, kısık ateşte döndüre döndüre kızartılmaya başlanır.
♤ Düz tava kapağıyla çevrilip alt üst edilir, diğer tarafın da kızarması sağlanır. (Resim 7)
♤ Kızaran yufkanın üzerine peynir harcı konur. Üzerine 3 kat yufka, yukarıdaki işlemlerden geçirilip döşenir. (Resim 8)
♤ Her 3 katta bir, önce tereyağ dökülür, sonra kapakla alt üst edilip diğer taraf da kızartılır. Bu arada peynir ve diğer 3 yufka aynı şekilde sırasıyla döşenmeye devam edilir.
♤ Yufkaların tamamı bittikten ve böreğin her tarafı pişirildikten sonra biraz çekmesi için bekletilir.
♤ Artık servise hazırdır.

Afiyet olsun 

Not 1: Tavada çevirerek pişirmek, en zor, ama en lezzetli tekniktir. Her 3 katta bir çevirmek yerine, tamamı döşendikten sonra 1 kez çevirerek de pişirilebilir ocakta. Veya börek, fırın tepsisine döşenerek fırında 180°de de pişebilir hiç çevirmeden. Pişirme tekniği sizin tercihinize göre herhangi biri de olabilir.

Not 2: Tavada çevirerek pişirecekseniz eğer, tavanızın ve kulpunun sağlam olması gerekir. Çevirme esnasında gitgide ağırlaşıyor börek çünkü.

Not 3: Tavada çevirerek pişirecekseniz eğer, çevirme esnasında kapağa yapışmasın haşlanmış yufka diye, kapağa da bir kaç damla yağ damlatmakta fayda var. Yine de yapışabilir, panik yok benim başıma geldi. Spatulayla tavaya aldım böreği kapaktan kaydırarak. Sonra yine kapakla çevirdim, kapaktayken düzelttim katını öyle geri koydum tavaya.

Not 4: Kalın seviyorum diye 12 kat yufka kullandım. Aslında tava için tercihinize göre 6 kat veya 9 kat yufka ile de börek yapılabilir.

Not 5: Eğer mümkünse yanınızda size yardım edecek birisi olsun. Biri yufka açarken, diğeri haşlama-soğutma-döşemem-kızartma işini yaparsa çok daha çabuk pişirilir.

19 Haziran 2015 Cuma

Sebze şiş

Sağlıklı ve de lezzetli bir şiş, sebze şiş. Dün akşamki iftar menümüz için hazırlamıştım. Açlıktan pişmiş halini fotoğraflamayı unuttum :) Aklıma geldiğinde de kalmamıştı :) Biz çok beğendik, tavsiye ederiz :)

Malzemeler :
☆ 1 patlıcan
☆ 1 kabak
☆ 2 kırmızı kapya biber
☆ 2 yeşil biber
☆ Arpacık soğan ve çeri domates
Marine sosu için :
☆ Yarım çay bardağı sıvıyağ
☆ 2 yemek kaşığı soya sosu
☆ Yarım limon suyu
☆ Az tuz

Yapılışı :
♤ Derin bir kapta marine sosu karıştırılarak hazırlanır.
♤ Yıkanan patlıcan ve kabak şeritli soyulduktan sonra biberlerle birlikte şişlik doğranır. Sosun içine atılıp iyice ovulur. Buzdolabında dinlenmeye bırakılır.
♤ Arpacık soğanlar soyulur, domatesler yıkanır. Tüm malzeme arzu edilen şekilde şişe dizilir. Resimdeki gibi yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında 30-40 dakika kadar, arada bir kez çevrilerek pişirilir.

Afiyet olsun 😊


18 Haziran 2015 Perşembe

Güveçte kuzu etli taze fasulye

Bir ramazanı daha yaşamak kısmet oldu. Herkese hayırlı ramazanlar dilerim. Allah hepimizin orucunu, ibadetini ve dualarını kabul eder inşallah. Allah kimseyi evladıyla, yoklukla ve açlıkla sınamasın duamı bir de oruçlu tekrarlamak isterim.

Ramazanın ilk günü çoluk çocuk hepimiz niyetlendik Allah kabul ederse. İlk iftara misafirimiz de olunca özenmek istedim biraz. İlk iftar menüm; mercimek çorba, güveçte kuzu etli taze fasulye, tavuk şiş, sebze şiş, bulgur pilavı, mevsim salata ve yoğurttan oluşuyor. Bugün size güveçimi tariflemek istiyorum.

Malzemeler :
☆ 1 kg taze fasulye
☆ 750 gr kuzu eti
☆ 8-10 adet arpacık soğan
☆ 2 yemek kaşığı domates salçası
☆ 1 tatlı kaşığı biber salçası
☆ Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
☆ 2 büyük domates
☆ Güvecin tabanı için 1 küçük soğan, 6-7 diş sarımsak, bir parça kuzu kaburga

Yapılışı :
♤ Güvecin dibine piyazlık doğranmış soğan, soyulmuş sarımsak konduktan sonra üzerine kuzu kaburga kapatılarak kafeslenir. (Resim 2)
♤ Taze fasulye ayıklanıp yıkandıktan sonra büyüklüğüne göre ikiye veya üçe kırılır. Kuzu eti ve soyulmuş arpacık soğanlar eklenir. (Resim 3)
♤ Fasulyelerin üzerine domates ve biber salçası, tuz, karabiber, pul biber eklenir. İyice ovularak harmanlandıktan sonra güvece yerleştirilir.  (Resim 4)
♤ 3-4 su bardağı su eklendikten sonra doğranmış domateslerle üzeri örtülür. (Resim 1)
♤ Pişirmek için ben mahalle fırınımızı tercih ediyorum. Bu vesileyle İrfan'a çok çok teşekkür ediyorum. Odun ateşinde yavaş yavaş piştiği için lokum gibi oluyor. Öğleden sonra 2'de verdim fırına, 8'de çıkacak. Böyle bir imkanınız yoksa eğer, fırında da pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun


16 Haziran 2015 Salı

Ballı elmalı yoğurtlu kup





Sıcak yaz akşamlarına yakışır serin ve sağlıklı bir lezzet yoğurtlu kup. Beğeneceğinizi umarak hemen tarife geçiyorum.

Malzemeler :
☆ 500 gr süzme yoğurt
☆ 3 yemek kaşığı bal
☆ 1 adet elma
☆ 2 yemek kaşığı ince çekilmiş fındık
☆ 2 yemek kaşığı toz tarçın
☆ Üzerini süslemek için bal, fındık veya meyve

Yapılışı :
♤ Elma yıkanıp soyulduktan sonra minik minik doğranır. 1 yemek kaşığı bal, toz fındık ve tarçınla harmanlandıktan sonra 250° fırında 10-15 dakika karamelize olana dek pişirilir. Soğuması için dışarı alınır. (Resim 2)
♤ Yoğurt ve 2 yemek kaşığı bal mikserle iyice çırpılır. Soğuması için buzdolabında bekletilir.
♤ Kup bardaklarının tabanına karamelize elma, üzerine ballı yoğurt, tekrar elma ve tekrar yoğurt konur.
♤ Arzunuza göre üzeri bal, toz fındık veya meyve ile süslenir. (Resim 1)
♤ Buzdolabında biraz soğutulup servis edilir.

Afiyet olsun


14 Haziran 2015 Pazar

Etli biber dolması

Herkese iyi pazarlar dilerim.
4-5 ay önce ablamın kızıyla, eşimin ablasının oğlu evlendiler. Uzundur görüşememiştik. Bu hafta sonu ablamın onları ziyaretini fırsat bilip ben de katıldım aralarına. Pazar yemeğiniz de benden size hediye olsun, dileyin benden ne dilerseniz dedim yeğenlerime ;) Benim yeğen önce eşi için istekte bulundu, biber dolması. Kendi için de körili tavuk istedi. Pilavı vardı zaten. Ablamla kendim için de etli bezelye yaptım. Afiyetle yedik hep beraber. Biber dolmasını ben de özlemişim, sevapta kaldı yeğenlerim 😉 Yalnız tamamen göz kararı yaptım bu sefer, ölçüler de ona göre 😊

Malzemeler :
☆ 8 adet orta boy dolmalık biber
☆ 1 tatlı kasesi dana kıyma
☆ 1 tatlı kasesi pirinç
☆ 2 orta boy kuru soğan
☆ 2 yemek kaşığı domates salçası
☆ 2 tatlı kaşığı biber salçası
☆ Tuz, karabiber, sıvıyağ, su

Yapılışı :
♤ Dolmalık biberler temizlenip yıkanır, süzülmeye bırakılır.
♤ Derin bir kasede iç harcı hazırlanır. Kıyma, yıkanmış pirinç, 1 adet ince doğranmış soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 çay kaşığı toz karabiber ve tuz elle yoğurularak iyice karıştırılır.
♤ Tencerenin altı kalan 1 adet soğanla döşenir. Soyulan soğan yuvarlak halde kesilerek, tabana döşenir.
♤ Dolmalık biberler iç harçla doldurularak tencereye, soğanların üzerine yerleştirilir. Dolmaların içini gevşek doldurmak, üzerinde azıcık boşluk bırakmak gerekir ki, pirinç pişince içi sert kalmasın. Tencereye döseyince de aralarında boşluk kalmamalı, yoksa devrilebilirler, gerekirse soyulmuş patates konabilir ortaya.
♤ Harç kabı boşalınca, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılarak sıvı sosu hazırlanır.
♤ Önce dolmaların üzerine birer yemek kaşığı sıvı sos dökülür, kapakları kapatılır. Kalan sıvı sos da tencereye dökülür. Sıvı sos az görünüyorsa 1 su bardağı su eklenebilir.
♤ Tencerenin kapağı kapatılıp önce yüksek ateşte, kaynamaya başlayınca da kısık ateşte iyice pişirilir. Pirinçler şişip kıyması da pişince altı kapatılıp biraz dinlendirilir.
♤ Servis tabağına alınıp servis edilir. Yanına yoğurt çok yakışır.

Afiyet olsun 😊


12 Haziran 2015 Cuma

Kavala Kurabiyesi











Yunanistan'ın Kavala şehrinin ismini tescillediği bir kurabiyedir. Damat kurabiyesi olarak da bilinir. Ancak ülkemizdekilerin, özellikle Edirne ve Gökçeada'dakilerin daha lezzetli olduğu söylenir. Un kurabiyesinin bademli versiyonu gibidir. Kavrulduğu için mis gibi badem kokan, dışı sert görünümlü, içi ağızda dağılan, uzun süre bayatlamayan nefis bir kurabiyedir. Çayın, kahvenin yanına çok yakışır. Biraz zahmetli görünür yapımı ama bir kez deneyince alışkanlık yapacağı garantidir :)

Malzemeler :
☆ 200 gr toz badem (1,5-2 su bardağı)
☆ 350 gr un (2-2,5 su bardağı)
☆ 100 gr kırık badem (1 çay bardağı)
☆ 2 yumurta
☆ 125 gr tereyağ
☆ 100 gr pudra şekeri (1/2 su bardağı)
☆ 1 paket vanilya
☆ Yarım paket kabartma tozu
☆ Üzerine bulamak için 1-2 su bardağı pudra şekeri

Yapılışı :
♤ Toz badem teflon tavada 2-3 dakika boyunca karıştırılarak kavrulur. Un da eklenir, kokusu çıkana kadar yaklaşık 10 dakika daha karıştırılarak kavrulur. Soğuması için karıstırma kabına alınır.
♤ Kırık badem tavaya alınarak kavrulur.
♤ Kavrulmuş un ve toz badem soğuyunca geri kalan malzemeler de eklenir. (Resim 2)
♤ Yoğurularak biraz sert bir kurabiye hamuru elde edilir. Çok sert olursa yumurta akı veya tereyağ ilavesiyle yumuşatılabilir. Çok yumuşaksa kavrulmuş un ilavesiyle kıvamı yakalanabilir.
♤ Vaktiniz varsa hamuru buzdolabında biraz dinlendirin. Yoksa da sakıncası yok, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
♤ Hamur tezgaha alınıp merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açılır. Kalıp veya bardak yardımıyla ay şeklinde kesilir. (Resim 3) 
♤ Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilen kurabiyeler, önceden ısıtılmış 170° fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirilir.  Üzeri mümkünse beyaz kalmalı, altı pembeleşince pişmiş demektir.
♤ Fırından çıkarılan kurabiyeler ızgara telinin üzerine alınarak soğutulur. (Resim 4)
♤ Geniş bir kaba pudra şekeri dökülür. Kurabiyeler kabın içine konarak pudra şekerine iyice bulanır. (Resim 5)
♤ Servis kabına dizilir. (Resim 1)

Afiyet olsun

11 Haziran 2015 Perşembe

Mini pizza

Bugün günlerden karne günü. Bir eğitim yılı daha sona eriyor. Çocuklarımızın hasretle beklediği yaz tatili başlıyor. Benimkiler için biraz daha özel bir gün. Okullarına, öğretmenlerine ve arkadaşlarına veda edecekler bugün, seneye başka okullardalar kısmetse çünkü. Dolayısıyla hüzünlüler biraz ama sözde çaktırmıyorlar ;) Biraz neşelendireyim onları diye mini mini pizzalar yaptım bu sabah birazdan mutfağa düşerler kokudan :) Hem kahvaltıda yerler, hem de okula arkadaşlarına götürürler. Tarife geçiyorum.

Malzemeler :
☆ 1/2 su bardağı ılık süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 1 tatlı kaşığı toz şeker
☆ 1 su bardağı yoğurt
☆ 1 çay bardağı sıvıyağ
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ Aldığı kadar un ( 4-5 su bardağı)
Üzerine :
☆ 1 tatlı kaşığı biber salçası
☆ 1 yemek kaşığı domates salçası
☆ 1 domates rendesi
☆ 1-2 sivribiber
☆ 1 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ 3 yemek kaşığı su
☆ Tuz, karabiber, pul biber, kekik
☆ 500 gr kaşar peynir
☆ 500 gr sosis

Yapılışı :
♤ Karıştırma kabına ılık süt, kuru maya ve toz şeker konur. Eriyene kadar çırpılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Yoğurt, sıvıyağ, un (azar azar) ve tuz eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Üzeri streç filmle kapatılarak oda ısısında 1-2 saat mayalanmaya bırakılır. ( Resim 2 )
♤ Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde koparılan parçalar unlanmış tezgahta merdaneyle 0,5 cm inceliğinde açılır. Yuvarlak kalıpla (su bardağı kullandım) kesilerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine konur. Hamurun tamamı bitince 5-10 dakika da tepsi mayasına bırakılır.
♤ Kabaran hamurların ortasına elle bastırılır. Salça, domates, biber, sıvı, su ve baharatlarla hazırlanan pizza sosundan 1 çay kaşığı dökülüp tamamına yayılır.
♤ Üzerine sırasıyla az kaşar rendesi, yuvarlak dilimlenmiş sosis ve tekrar kaşar rendesi konur. (Resim 3 )
♤ İstenirse tepside bu şekilde bekletilebilir. Hamurları akşamdan hazırladım. Gazete kağıdıyla örttüm üzerlerini balkonda beklettim sabaha kadar. Sabah da fırına verdim.
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında 17 dakika kadar, altı pembeleşene üzerindeki peynir kızarana kadar, pişirilir. Fırından çıktıktan sonra ilk sıcağı geçince servis edilebilir. (Resim 1)

Afiyet olsun


9 Haziran 2015 Salı

Meyveli fındıklı kup

Tatlı krizini geçiştirmenin en iyi yolu sütlü tatlı bence. Hele de meyveli olursa misss. Bugün daha eve dönüş yolundayken aklıma düştü. Evdeki meyveler de küsmeye başlamıştı nasılsa ilgisizliğimizden:) Bilmem sizde de aynı mıdır ? Bizim evde meyveleri soyup dilimleyip servis etmezsem kimse yüzüne bakmıyor ;) Bir taşla iki kuş vurmalı o zaman. Hem meyveleri değerlendirip, hem de sağlıklı bir tatlı hazırlamak bana çok iyi gelecek ;)

Malzemeler :
Fındıklı puding için:
☆ 1 lt süt
☆ 1 yumurta
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 2 yemek kaşığı un
☆ 2 yemek kaşığı nişasta
☆ 1 paket vanilya
☆ 2 yemek kaşığı kırılmış fındık
Meyve sosu için :
☆ Arzunuza göre taze meyve (1 muz, 6 kayısı, 12 çilek kullandım)
☆ 1 çay bardağı toz şeker
☆ 1 yemek kaşığı nişasta

Yapılışı :
♤ Puding malzemeleri toz fındık haricinde ısıtma kabına alınır.
♤ Çırpıcıyla iyice karıştırdıktan sonra altı yakılır.
♤ Ocaktayken karıştırmaya devam edilir ki dibi tutmasın.
♤ Koyulaşmaya başlayınca altı kısılır, karıştırmaya devam edilir. 5 dakika sonra ateşten alınır. Kaynarlığı biraz geçince toz fındık da eklenir ve iyice karıştırılır.
♤ Başka bir kaba meyveler doğranır, blender ile püre haline getirilir. Şeker ve nişasta da eklenerek karıştırılır ve ateşe alınır.
♤ Ara ara karıştırarak meyve sosu da pişirilir, kaynamaya başlayınca ateşten alınır.
♤ Servis kabına önce puding konur. Üzerine meyve sosu dökülür.
♤ Arzunuza göre altını ve veya üzerini de süsleyebilirsiniz. Ben tabana bir çay kaşığı ahududu sosu döktüm. Üzerine de çikolata sosu döküp kürdanla merkezden dışarı doğru şekil verdim, ortasına toz fındık serptim.
♤ Harareti geçince servis kapları buzdolabına alınarak soğutulur. Servise hazırdır.

Afiyet olsun


7 Haziran 2015 Pazar

Fırında Somon



Bu sabah kahvaltıya misafirlerimiz vardı. Sabah erkenden oyumuzu kullandıktan sonra pazarımıza gidip alışverişimizi yaptık, dönüş yolunda da misafirlerimizle karşılaştık :) Yabancı değillerdi neyse ki, girdik mutfağa beraber hazırladık, sonra da yedik içtik afiyetle.

Akşam için ne hazırlasam diye düşünürken buzluktaki somonlar geldi aklıma. Hem uzundur balık yememiştik ailecek, hem de buzluğa koyalı bayağı olmuştu. Çıkardım buzluktan ben de, biraz çözülünce de terbiyesini verdim güzelce. Akşam yemeği için fırında pişirdim somonu, yanına tel şehriye çorbası ve mevsim salatayla çok şükür doyurduk karnımızı.

Aşağıda tariflediğim yemeği, somon dışında diğer büyük balıklarla da yapabilirsiniz.

Malzemeler :
☆ Somon balığı
☆ Terbiyesi için soya sosu, limon, sıvıyağ + defne yaprağı + sarımsak
☆ 4 adet orta boy patates
☆ 2 adet havuç
☆ Maydanoz
☆ Çeri domates
☆ Tuz, karabiber, pul biber, sıvıyağ

Yapılışı :
♤ Yıkanıp temizlenmiş somonu derin bir kapta 2 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı sıvıyağ, yarım limonun suyuyla harmanlayın, üzerine defne yapraklarını koyup kapatarak terbiyelenmeye bırakın.
♤ Patatesleri yıkayıp elma dilimleri şeklinde doğrayın. Havuçları da büyük dilimleyin. 2 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber ve pul biber ekleyip iyice karıştırın.
♤ Yuvarlak borcamın ortasına somonları, kenarlarına da patates ve havuçları yerleştirin.
♤ Somonların üzerine ikişer çizik atıp, çiziklerin içine ortadan ikiye kesilmiş sarımsakları batırın, üzerine de dilim limon yerleştirin.
♤ Kaplarda kalan sosları da üzerine dökün. Çeri domatesleri de ortadan ikiye bölüp patateslerin üzerine dizdikten sonra ince kıyılmış maydanozları serpin.
♤ Önceden ısıtılmış 180 ° fırında 40 dakika pişirin.

Afiyet olsun


5 Haziran 2015 Cuma

Panini ekmeği







Serin bir İstanbul sabahından herkese günaydınlar. Uzundur gözüme kestirdiğim bir tarif vardı instagramda takipçisi olduğum @cafekakao hesabında gördüğüm. Kısmet bugüneymiş. Serin havada içimiz ısınır diye niyetlendim bu sabah panini ekmekleri yapmaya. Sonuç harika kesinlikle tavsiye ederim. @cafekakao'ya da teşekkürlerimi bir borç bilirim.

Tarife geçmeden önce biraz da bilgilendirme :) Panini İtalya kökenli sandviç aslında. Panini ekmekleri arasına salam, İtalyan sosisi ve peynirle yaptıkları sandviçler panini olarak adlandırılıyor. İtalyanlar da bizim gibi hamur seven bir millet ;)

Malzemeler :
☆ 1,5 su bardağı ılık su ( ben süt kullandım )
☆ 15 gr yaş maya (ben 1 paket instant kuru maya kullandım, yaş mayam yoktu)
☆ 1 yemek kaşığı toz şeker
☆ 1/4 su bardağı sıvıyağ
☆ 1 çay kaşığı tepeleme tuz
☆ Alabildiği kadar un ( 3,5-4 su bardağı kadar)

Yapılışı :
♤ Su/süt, maya ve şeker iyice karıştırılır, mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Sıvıyağ ve tuzdan sonra un kontrollü olarak eklenerek iyice yoğurulur, ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olunca bırakılır.
♤ Hamurun üzeri kapatılarak 20 dakika mayalanmaya bırakılır. Mayalı hamurlarda yaptığım kapalı fırında altına kaynar su dolu bir kap koyarak mayalandırdım. (Resim 2 )
♤ Hamur unlanmış tezgaha alınıp gazı çıksın diye tekrar yoğrulur. Sonra merdane ile açılır. Bıçak ile kesilerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. (Resim 3)
♤ Tepsi mayası için 30 dakika dinlendirilir.
♤ Önceden ısıtılmış 290° fırında (fırınınızın max değeri neyse o derecede) 12-15 dakikada pişirilir.
♤ Sıcak sıcak servis edilir. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊


3 Haziran 2015 Çarşamba

Meyve Salatası - 1



2 günümüz meyvesiz geçti evde. Unuttuk üşendik bir şekilde meyvesiz kaldık. Bugün eşim sağolsun manavı taşımış eve :) Hepsinden hepsinden yiyesim geldi. Ben de meyve salatası yaptım acısını çıkarayım diye ;) Herkesin vardır benzer tarifleri mutlaka. Sıcak havalarda biraz soğutarak yemeği sevdiğim bir tarifi paylaşmak istiyorum bugün.

Malzemeler : (4 kişilik)
☆ 8 adet kayısı
☆ 8 adet can erik
☆ 2 avuç kiraz
☆ 1 adet muz
☆ 2 yemek kaşığı pudra şekeri
☆ 4 yemek kaşığı yoğurt
☆ 2 yemek kaşığı pekmez
☆ 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Yapılışı :
♤ Meyveleri küçük küçük doğrayın. Pudra şekerini üzerine döküp meyveleri ezmeden karıştırın.
♤ Başka bir kapta yoğurt ve pekmezi iyice karıştırdıktan sonra yulaf ezmesini ekleyin.
♤ Servis kabınızın altına pekmezli yulaf ezmeli yoğurt dökün. Üzerine meyve doldurun.
♤ Soğuması için buzdolabında dinlendirin.

Afiyet olsun 😊


1 Haziran 2015 Pazartesi

Bezelye diblesi / pirinçlisi



Farklı yörelerde farklı isimlerle biliniyordur belki de. Biz Doğu Karadeniz'de özellikle de Giresun'da içine pirinç kattığımız her türlü sebze yemeğine  pirinçli veya dible diyoruz. Bezelye diblesi, lahana pirinçlisi, taze fasulye diblesi, galdirik pirinçlisi gibi. Neden böyle adlandırılmış bilmiyorum ama bir tahminim var. Karadeniz'de sebze bol, pirinç de yetişiyor, tereyağının hası var zaten. Kavurmadan mıhlamadan sıkıldıkları bir zamanda, bir de böyle deneyelim pirinçle diye düşünmüş sanırım büyükler, bakmışlar beğenmişler, bundan sonra bunun adı pirinçli olsun demişler :) Şaka bir yana sebzenin tazesini bulduğunuzda mutlaka denemenizi önereceğim bir tarif. Hem sebze, hem karbonhidrat ihtiyacınızı karşılar, hem de lezzetiyle sizi fazlasıyla şaşırtır.

Malzemeler :
☆ Yarım kg. taze bezelye (çiğken bile yenilebilenlerden :) )
☆ 1 orta boy soğan
☆ 1 kahve fincanı pirinç
☆ 2 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ Tuz
☆ Arzuya göre üzeri için 1 yemek kaşığı tereyağ ve pul biber

Yapılışı :
♤ Güzelce ayıklanıp yıkanan bezelyeler doğranır. Makbul olanı bıçak yerine elle küçültmektir ;)
♤ Tencereye sıvıyağ konduktan sonra doğranmış soğan eklenir, biraz solana kadar kavrulur.
♤ Bezelyeler de eklenir, karıştırmadan kapağı kapatılır, orta hararetli ateşte suyunu salması beklenir. Bezelyeleriniz yeterince tazeyse bu işlem çabuk gerçekleşecektir.
♤ Son olarak yıkanmış pirinçler de eklenir. Pirinçlerin buharda pişmesi için sebze suyu az görünüyorsa, biraz kaynar su ekleyebilirsiniz.
♤ Pirinçler de yumuşayınca tuzu ilave edilir ve karıştırılır. Sebzenin renginin korunması için tuzunun son aşamada verilmesi önemlidir.
♤ Sağlık sorununuz yoksa eğer, üzerine yağ yakmanız lezzetine lezzet katacaktır. Erittiğiniz tereyağ yanmadan fokurdamaya başlayınca pul biberini ekleyin rengini vermesini bekleyin, tenceredeki yemeğinizin üzerine dökün ve pirinçlinizi ezmeden yavaşça karıştırarak harmanlayın.
♤ Altını ve kapağını kapatıp biraz demlendirin.

Afiyet olsun