Powered By Blogger

6 Kasım 2015 Cuma

Yeşil mercimek yemeği (kara şimşek)

Emeklilik hoşuma gitti. Evde olmak keyif veriyor şimdilik. Mutfakta dilediğim gibi vakit geçirebiliyorum. Günlük menüler hazırlıyorum. Yorulana sıkılana kadar da devam. Bugün menümüzde bakliyat grubundan yeşil mercimek var.

Malzemeler :
☆ 1,5 su bardağı yeşil mercimek
☆ 100 gr kıyma
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 1 diş sarımsak
☆ 1 adet domates
☆ 1 yemek kaşığı domates salçası
☆ 1 tatlı kaşığı biber salçası
☆ 500 ml su (tercihen + 1su bardağı et suyu)
☆ 1 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ Tuz, kimyon, toz şeker

Yapılışı :
♤ Yeşil mercimekler 1 gece önceden yıkanıp soğuk suya bırakılır. (Resim 2)
♤ Ertesi gün, süzülen mercimekler siyah suyunun atılması için 5 dakika kaynatılıp tekrar süzülür.
♤ Kıyma, sıvıyağ, soğan ve sarımsakla kavrulduktan sonra küp küp doğranmış domates ve salçalar da eklenip kavrulmaya devam edilir.
♤ Yeşil mercimek de eklenir, karıştırılıp tüm malzemelerle kavrulur. (Resim 3)
♤ 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon,  1 çay kaşığı toz şeker eklenir. Kimyon bakliyatın gazı rahatsız etmesin diye eklenir.
♤  Önce varsa 1 su bardağı et suyu, sonra da yarım lt kaynar su eklenir ve yemek kaynamaya bırakılır. Kaynayınca 10 dakika da kısık ateşte pişirilir ve altı kapatılır.

Servise hazırdır. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder