Powered By Blogger

17 Kasım 2015 Salı

Bazlama

Karadeniz'de sac üzerinde fetir yaparız hamurdan. Bazlama gibidir ama daha cıvık bir hamurla yapılır. Sıcakken üzerinde bol tereyağ eritilerek öylece yenir, parmaklarınızı yersiniz tadından. Çocuklar bir süredir sayıklıyordu fetiri, ama o büyük halamızın Leman halanın uzmanlık alanı😊 Önce ondan uygulamalı eğitim alıp denemek daha mantıklı olur. Fetire atfen bazlama denedim bu sabah kahvaltıda. Eminim geliştirilebilir bir tarif bu da ama ilk deneme için hiç de fena sayılmazdı doğrusu 😉

Malzemeler :
☆ 1 su bardağı ılık süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 1 tatlı kaşığı toz şeker
☆ 2 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ 2 su bardağı un
☆ 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :
♤ Ilık süte kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır. (Resim 2)
♤ Sıvıyağ, kontrollü olarak un ve tuz eklenerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. (Resim 3) Üzeri örtülerek 1-2 saat mayalanmaya bırakılır.
♤ Kabaran hamurdan koparılan bezeler (portakal büyüklüğünde 2 beze yaptım bu ölçüden) tezgah üzerinde elle bastırılarak 0. 5-1cm kalınlığında açılır. (Resim 4)
♤ Ocakta ısıtılmış yağsız tavaya alınan bazlama kısık ateşte pişmeye bırakılır. (Resim 5) Üzeri hafif kabarınca alt üst çevrilerek diğer tarafı da pişirilir. (Resim 6)

Servise hazırdır. (Resim 1) İster sıcak sıcak tereyağ sürerek, isterseniz de arasına domates peynir koyarak hatta tosta basarak da tüketebilirsiniz 😋

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder