Powered By Blogger

2 Kasım 2015 Pazartesi

Mantı











Bu mantı tek başıma ikinci denemem. Artık ikna oldum. Daha iyisini keşfedene kadar gayet ideal bir tarif:) Tek önerim, yanınızda size yardımcı olacak birileri varken hazırlamanız, özellikle bükme kısmında :) Yoksa, hele de benim gibi acemisiyseniz, biraz uzun sürüyor :) Tarif 4 kişiliktir :)

Malzemeler :
Hamuru için;
☆ 2 yumurta
☆ 1 su bardağı süt + su
☆ 4 su bardağı un
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için;
☆ 200 gr kıyma
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
☆ 1 kase yoğurt
☆ 2 diş sarımsak
☆ 2 yemek kaşığı tereyağ
☆ 1 yemek kaşığı kuru nane
☆ 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

Yapılışı :
♤ Hamur malzemeleri karıştırılarak sert bir hamur oluncaya dek yoğurulur. (Resim 2) En az yarım saat nemli bir bezle kapatılarak dinlendirilir.
♤ İç harcı için, incecik doğranan soğan, kıyma, tuz ve karabiber karıştırılıp iyice yoğurulur.
♤ Dinlenen hamur iki eşit bezeye bölünür. Her bir beze 1-2 mm inceliğinde yuvarlak açılır. Eşit küçük kareler şeklinde kesilir. (Bükme işlemini deneyerek karelerinizin küçüklüğüne karar verebilirsiniz. İlk denememde daha büyüktüler, bu sefer 1 cm uzunluğunda kareler kestim.)
♤ Karelerin ortasına iç harcından konur. Arzu edilen şekilde bükülerek mantılar hazırlanır. (Resim 3) (Klasik mantı şeklinde büktük oğlumla, daha güzel büktü benden :) Bir iki sıraya iç harç koyup kalan sıraların üzerini nemli bir bezle örtmenizi öneririm. Hamurlar çabuk kuruyor, bükerken kırılabiliyor.)
♤ Bükülen mantılar biraz un serpilmiş gazete üzerinde bekletilebilir. (Resim 4)
♤ Haşlama tenceresindeki tuzlu su (makarna suyu gibi) kaynayınca 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ eklenir (mantıların birbirine yapışmaması için). Mantılar da eklenerek yaklaşık 15-20 dakika kadar haşlanır makarna gibi. Hamurun ve içinin piştiği kontrol edildikten sonra da süzülür. (Resim 5)
♤ Yoğurt hafif sulandırılarak ezilmiş sarımsakla karıştırılır.
♤ Tereyağ yağ tavasında eritildikten sonra nane ve pulbiber eklenerek kızdırılır.
♤ Servis tabağına alınan mantının üzerine önce sarımsaklı yoğurt dökülür, sonra nane ve pulbiberle kızdırılmış tereyağ gezdirilir. Servise hazırdır. (Resim 1)

Afiyet olsun 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder