Tarhana olmazsa olmaz mutfağımızda, ama kendim hazırlamıyorum. Ömrümde 3 kez kendim yaptım tarhanamı. Hiçbiri istediğim gibi olmadı. Hem tadı kokusu olması gerektiği gibi değildi, hem de gerçekten çok zahmetli bir iş, her denememde bir daha kendim yapmayacağım dedim. Eşimin sık seyahati sayesinde, güzel ülkemin çeşitli yörelerinde el emeğiyle hazırlanmış tarhanaları deneme şansımız oluyor. Bu yılki tarhanalarımız da Uşak'tan geldi. Meşhur Uşak tarhanasını hazırlayan emekçilere yürekten teşekkür ediyorum. İşte benim klasik tarhana çorbası tarifim 😊
Malzemeler :
☆ 2 yemek kaşığı toz tarhana ve sulandırmak için biraz soğuk su
☆ 1 çay kaşığı tereyağ
☆ 1 diş sarımsak
☆ 1 tatlı kaşığı domates salçası
☆ Varsa ev yapımı et suyu
☆ Yarım lt kaynar su
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için arzu edilirse 1 tatlı kaşığı tereyağ ve 1 çay kaşığı tarhana otu veya kuru nane
Yapılışı :
♤ Toz tarhana kaseye alınır. (Resim 2)
♤ Üzerini 1 parmak geçecek kadar soğuk su eklenerek karıştırılır. (Resim 3)
♤ Tencereye konan tereyağ eriyince, dövülmüş sarımsak eklenerek kavrulur. Salça da eklenir. Kokusu çıkana dek kavrulunca et suyu eklenir. (Resim 4)
♤ Kaynamış su ve sonrasında sulandırılmış tarhana eklenir. Sürekli karıştırılarak kaynatılır. Tuz da eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
♤ Arzu edilirse üzeri için tereyağında varsa tarhana otu, yoksa kuru nane yakılır ve servis etmeden önce gezdirilir.
Servise hazırdır (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
23 Kasım 2015 Pazartesi
Tarhana çorbası
22 Kasım 2015 Pazar
Elma güllü muffin
Uzundur kek yapmadığımı fark ettim, öyleyse bugün evi biraz kek kokutayım dedim 😊 Elmaların evdeki tüketim hızı da yavaşlayınca, elmalı kek olsun bari dedim. Nette biraz araştırınca bu nefis elma güllerini gördüm. Klasik kek tarifini bu güllerle süsledim ben de. Hem çok değerli arkadaşlarımın hediye sunumluklarını da kullandım. Bir taşla kaç kuş vurdum sayamadım 😊
Malzemeler :
Kek için;
☆ 3 yumurta
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 1 paket şekerli vanilin
☆ 1 su bardağı süt
☆ 100 ml becel pratik yağ
☆ 2,5 su bardağı un
☆ 2 paket kabartma tozu
☆ 3 yemek kaşığı toz fındık
☆ 3 yemek kaşığı damla çikokata
Elma gülleri için;
☆ 3 adet orta boy kırmızı elma
☆ 1 su bardağı elma suyu
☆ 1 yemek kaşığı toz şeker
☆ Yarım limonun suyu
Yapılışı :
♤ Yıkanıp kurulanan elmalar diklemesine ortadan ikiye bölünür. Ortası temizlendikten sonra yarım ay şeklinde ince ince dilimlenir. (Resim 2)
♤ Elma suyu, şeker ve limon suyu tencerede kaynatılır. İnce dilimlenmiş elmalar da eklenerek 1-2 dakika kaynatılır (Resim 3) ve sonra süzülür.
♤ Biraz ılıyınca yağlı kağıt üzerine altışarlı dizilir. Resim 4'teki gibi yarısı diğerinin üzerine gelecek şekilde dizildikten sonra geri kıvrılarak sarılır, gül şekli verilmiş olur. (Resim 4 ve 5)
♤ Kek için önce yumurta, şeker ve vanilin iyice eriyip köpürünceye dek yüksek devirde çırpılır. Süt ve yağ da eklenip çırpılmaya devam edilir. Un, kabartma tozu ve toz fındık eklenip düşük devirde çırpılır. Son olarak damla çikokatalar da eklenerek karıştırılır. (Resim 6)
♤ Muffin kaplarına üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde paylaştırılır kek hamuru. Bu ölçüden 12 muffin çıktı. (Resim 7)
♤ Hazırlanmış elma gülleri muffinlerin üzerine yarısına kadar gömülür. Arzu edilirse üzerine yarımşar çay kaşığı esmer şeker de serpebilirsiniz. (Resim 8)
♤ Önceden ısıtılmış fırında önce 175° 15 dakika, sonra 160° 25 dakika pişirilir. (Resim 9) Kürdan testiyle kontrol edildikten sonra, istenirse üzerine pudra şekeri de serpilerek, servise hazırdır. (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
17 Kasım 2015 Salı
Bazlama
Karadeniz'de sac üzerinde fetir yaparız hamurdan. Bazlama gibidir ama daha cıvık bir hamurla yapılır. Sıcakken üzerinde bol tereyağ eritilerek öylece yenir, parmaklarınızı yersiniz tadından. Çocuklar bir süredir sayıklıyordu fetiri, ama o büyük halamızın Leman halanın uzmanlık alanı😊 Önce ondan uygulamalı eğitim alıp denemek daha mantıklı olur. Fetire atfen bazlama denedim bu sabah kahvaltıda. Eminim geliştirilebilir bir tarif bu da ama ilk deneme için hiç de fena sayılmazdı doğrusu 😉
Malzemeler :
☆ 1 su bardağı ılık süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 1 tatlı kaşığı toz şeker
☆ 2 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ 2 su bardağı un
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
♤ Ilık süte kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır. (Resim 2)
♤ Sıvıyağ, kontrollü olarak un ve tuz eklenerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. (Resim 3) Üzeri örtülerek 1-2 saat mayalanmaya bırakılır.
♤ Kabaran hamurdan koparılan bezeler (portakal büyüklüğünde 2 beze yaptım bu ölçüden) tezgah üzerinde elle bastırılarak 0. 5-1cm kalınlığında açılır. (Resim 4)
♤ Ocakta ısıtılmış yağsız tavaya alınan bazlama kısık ateşte pişmeye bırakılır. (Resim 5) Üzeri hafif kabarınca alt üst çevrilerek diğer tarafı da pişirilir. (Resim 6)
Servise hazırdır. (Resim 1) İster sıcak sıcak tereyağ sürerek, isterseniz de arasına domates peynir koyarak hatta tosta basarak da tüketebilirsiniz 😋
Afiyet olsun 😊
15 Kasım 2015 Pazar
Fransız tostu
Okula giden çocuklarıma kahvaltı hazırlamak büyük keyif. Onlar da memnun ben de. Oğlum artık neredeyse öğlene kadar acıkmadığını söylerken, acıktığı günler için içim parçalanıyor ama geçmiş için yapacak bir şey yok malesef. Kızım kahvaltısını yaparken de, saçlarını yapıyorum eskiden yapamadığım günlere inat. Onları okula uğurlamak ve okuldan karşılamak artık kesinlikle kaçırmak istemediğim zamanlar, doya doya yaşıyorum. Bari bundan sonrasını telafi edeyim diye de her sabah farklı birşeyler hazırlamaya çalışıyorum kuzularım için. Bu sabah kahvaltı menümüzde fransız tost vardı, bundan sonra da olacak ara ara, gayet beğenildi 😊
Malzemeler :
☆ 4 dilim tost ekmeği
☆ 4 dilim kaşar peynir
☆ 1 yumurta
☆ Yarım çay bardağı süt
☆ 1 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ Kızartmak için tereyağ
Yapılışı :
♤ Tost ekmeklerinin kenarları kesilir. 1. dilimin üzerine kaşar peynir konur. (Resim 2)
♤ 2. dilim de peynirin üzerine kapatılır tost hazırlar gibi. Sonra ekmekler Resim 3'teki gibi üçgen şekilde kesilir.
♤ Yumurta, süt ve sıvıyağ iyice çırpılır. Üçgen tostlar bu karışıma batırılarak ıslatılır. (Resim 4)
♤ Tavaya konan tereyağ eritildikten sonra yumurtalı üçgen tostlar tavaya dizilir. (Resim 5) Kaşarlar da eriyinceye kadar arkalı önlü güzelce kızartılır. (Resim 6)
Servise hazırdır (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
11 Kasım 2015 Çarşamba
Yalancı hamsi kuşu
Bugün çarşamba, semtimizin pazarı vardı. Evde olduğum için artık bizim balık günümüz oldu çarşamba. Hamsi özlemiştik, güzel görünce aldım pazardan. Evde vakit de bol olunca tabi, kılçıklarını da ayıklayım dedim. E bu kadar hazırlayınca da yalancısından (içi boş) hamsi kuşu yapıverdim. Önüne tel şehriye çorba, yanına bol ekşili salata ve roka, ardına da sıcak helvayla bu akşam da doyduk çok şükür.
Malzemeler :
☆ 1 kg hamsi
☆ 3 yemek kaşığı mısır unu
☆ Tuz
☆ Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı :
♤ Hamsi temizlendikten sonra iyice yıkanır. Suyu süzülünce tuzlanarak biraz bekletilir. (Resim 2)
♤ Kılçığı da çıkartılan hamsiler Resim 3'teki gibi, 2 tanesinin içleri birbirine yapıştırılarak hazırlanır. Gerçeğinde 3 hamsiyle 1 kuş hazırlanır. Arasına da, galiba soğan ve maydanozlu harç konur. Böylece daha yumru gibi olur, yani kuş gibi görünür.
♤ Mısır ununa biraz tuz ekelenip karıştırılır. Hamsi kuşunun her 2 yüzü de unlanır. (Resim 4)
♤ Unlanan hamsi kuşları, sıvıyağ ısıtılmış tavaya çiçek şeklinde dizilir. (Resim 5) Hamsiler piştikçe küçüleceğinden sıkışık dizebilirsiniz.
♤ Tavanın her tarafı eşit pişirildikten, hamsi kuşlarının bir tarafı kızartıldıktan sonra kapak veya düz bir tabak yardımıyla ters çevrilip diğer tarafı da kızartılır. (Resim 6)
Servise hazırdır, afiyet olsun :)
7 Kasım 2015 Cumartesi
Tavada yufka böreği
Geçen günkü köfteden artan patates püresiyle pratik bir börek yaptım bugün. Hem de yağsız, hem de tavada. İç malzeme değiştirilerek çeşit çeşit denenebilir. Gayet pratik ve de lezzetli. Bir el açması börek lezzetinde değil tabi ki, ama yine de çok beğendik biz çocuklarla.
Malzemeler :
☆ 1 adet yufka
☆ 1 kase patates püresi (1 patates haşlanıp rendelenerek de kullanılabilir tuz ve karabiber ilavesiyle)
☆ 100 gr kaşar peynir
☆ 1 adet yumurta
Arası için 1 yemek kaşığı un ve yarım çay bardağı süt
Yapılışı :
♤ Un ve süt çırpılır önce. (Yumurtanın beyazını da ekledim harca.)
♤ Yufka tezgaha serilip yarısı süt ve un karışımıyla ıslatılır. Diğer yarı, ıslanmış kısmın üzerine kapatılıp yarım ay şeklinde yufka elde edilir. (Resim 2)
♤ Dört eşit üçgen kesilir. Üçgenin geniş tarafına önce patates konur, üzerine rendelenmiş kaşar serpilir.
♤ Sigara böreği sarar gibi sarılır, ama geniş olarak. (Resim 3)
♤ Izgara tavasına konan böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür. (Resim 4)
♤ Tavanın kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır. 10-15 dakika sonra spatulayla alt üst çevrilir ve diğer tarafı da pişirilir.
Servise hazırdır. (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
6 Kasım 2015 Cuma
Yeşil mercimek yemeği (kara şimşek)
Emeklilik hoşuma gitti. Evde olmak keyif veriyor şimdilik. Mutfakta dilediğim gibi vakit geçirebiliyorum. Günlük menüler hazırlıyorum. Yorulana sıkılana kadar da devam. Bugün menümüzde bakliyat grubundan yeşil mercimek var.
Malzemeler :
☆ 1,5 su bardağı yeşil mercimek
☆ 100 gr kıyma
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 1 diş sarımsak
☆ 1 adet domates
☆ 1 yemek kaşığı domates salçası
☆ 1 tatlı kaşığı biber salçası
☆ 500 ml su (tercihen + 1su bardağı et suyu)
☆ 1 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ Tuz, kimyon, toz şeker
Yapılışı :
♤ Yeşil mercimekler 1 gece önceden yıkanıp soğuk suya bırakılır. (Resim 2)
♤ Ertesi gün, süzülen mercimekler siyah suyunun atılması için 5 dakika kaynatılıp tekrar süzülür.
♤ Kıyma, sıvıyağ, soğan ve sarımsakla kavrulduktan sonra küp küp doğranmış domates ve salçalar da eklenip kavrulmaya devam edilir.
♤ Yeşil mercimek de eklenir, karıştırılıp tüm malzemelerle kavrulur. (Resim 3)
♤ 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı toz şeker eklenir. Kimyon bakliyatın gazı rahatsız etmesin diye eklenir.
♤ Önce varsa 1 su bardağı et suyu, sonra da yarım lt kaynar su eklenir ve yemek kaynamaya bırakılır. Kaynayınca 10 dakika da kısık ateşte pişirilir ve altı kapatılır.
Servise hazırdır. (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
5 Kasım 2015 Perşembe
Balık buğulama (patatesli)
Mevsim balık mevsimi çok şükür. Haftada en az 1 kez menümüzde balık var demektir bu durumda. Allahtan ailecek çok seviyoruz balık yemeyi. Eee ne de olsa Karadenizliyiz, genler çekiyor 😊 Bu sezon bol bol tava yaptım küçük balıklardan. Aslında hamsiye ciddi aşeriyoruz, ama kar suyu görmeden yağlanmadan tadı çıkmaz hamsinin de, sabırla bekliyoruz biraz daha yağlanmasını. Bu hafta semt pazarında gezerken hangi balıktan alsam diye, çupralar göz kırptı bana gümüş gümüş. Deniz çuprası olduğunu da görünce iri bir çupra seçtim aldım geldim. Aslında ızgarası çok güzel olur çupranın. Aklımda hamsi buğulama olduğu için, bu sefer çupra buğulama denedim. İyi ki de denemişim nefis oldu gerçekten, tam zamanı bence kesinlikle tavsiye ederim.
Malzemeler :
☆ 1 adet iri çupra balığı (fletoluk temizlenmiş)
☆ 1 küçük kuru soğan
☆ 1 küçük kırmızı soğan
☆ 2-3 diş sarımsak
☆ 1 büyük patates
☆ 1 adet havuç
☆ 1 adet limon
☆ 1 büyük domates
☆ Yarım demet maydanoz
☆ 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ Tuz, karabiber, defne yaprağı
Yapılışı :
♤ Fleto temizlenmiş çupra, olası kılçıklarından mümkün olduğunca arınır, pulları tamamen temizlenir, iyice yıkanıp 4'e bölünür. Üzerine yarım limon suyu sıkıldıktan sonra tuz ve karabiber eklenerek dinlendirilir.
♤ Tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ konur ve ateşe alınır. Ortadan ikiye bölündükten sonra ince ince yarım ay şeklinde doğranmış soğanlar ve ince doğranmış sarımsaklar eklenerek yumuşatılır. (Resim 2)
♤ Patates ve havuç, dilimlenip tuz ve karabiberle harmanlandıktan sonra soğanın üzerine yayılır. (Resim 3)
♤ Çupralar patateslerin üzerine yatırılır. Üzerlerine birer dilim limon, ortasına da defne yaprağı konur. (Resim 4)
♤ Rendelenmiş domates tuzlanıp eşit şekilde balıkların üzerine dağıtıldıktan sonra, ince kıyılmış maydanozlar da eklenir. Son olarak 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirilir üzerine. (Resim 5)
♤ Tavanın kapağı kapatılarak önce yüksek ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte buğulamaya bırakılır. Ben ayrıca su eklemedim, ama eğer yeterli olmazsa 1 çay bardağı kadar su ekleyebilirsiniz. Yaklaşık yarım saatte buğulama hazır olur, ama ideali tabandaki soğanların biraz karamelize olmasıdır (kokusundan anlayabilirsiniz). (Resim 6)
Balik buğulama servise hazırdır. (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
4 Kasım 2015 Çarşamba
Balkabaklı kup
Şimdiye dek balkabağı, sadece klasik tatlısını yaptığım bir meyveydi. Bir gezimizde balkabaklı börek yedikten sonra başka neler yapılabilir diye araştırmıştım biraz. Önce çorbasını denedim. Bugün de muhallebiye sos oldu, iyiki de oldu sonuçtan çok memnunum, tavsiye ederim 😋
Malzemeler :
Balkabağı sosu için;
☆ 2 dilim balkabağı (Resim 2)
☆ 5 yemek kaşığı şeker
Muhallebisi için;
☆ 1 lt süt
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 2 yemek kaşığı nişasta
☆ 2 yemek kaşığı un
☆ 2 yemek kaşığı toz badem (isteğe bağlı)
☆ 1 paket toz vanilin
Yapılışı :
♤ Balkabakları küp küp doğranıp üzerine toz şeker eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. (Resim 3)
♤ İyice pişince blenderla pürüzsüz olana dek çekilir.
♤ Muhallebi malzemeleri, vanilya hariç tencereye konup ateşe alınır. (Resim 4) Dibi tutmasın diye karıştırarak koyulaşana dek pişirilir. Ocaktan alınıp vanilya da eklenir ve karıştırılır.
♤ İlk sıcağı geçince kup kaplarına önce muhallebi paylaştırılır. Üzerine balkabağı sosu dökülür. (Balkabağı sosumun neredeyse yarısı arttı, başka deneysel çalışmalarım için saklama kabıyla buzdolabına kaldırdım.) Arzunuza göre üzerini fındık veya ceviz kırıklarıyla süsleyebilirsiniz. (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
3 Kasım 2015 Salı
Hasanpaşa köfte
Emeklilik en çok da mutfağıma yaradı. Artık sadece hafta sonları değil, hafta içleri de bol bol vaktim oldu yemek yapmaya. Çalışırken daha pratik tarifler tercih ederdim vaktim kısıtlı diye. Şimdi çok şükür zaman problemim yok. Tabi ki yetmiyor yine kafamdaki her şeyi yapmaya zaman, ama koşturmak yok artık en azından. Sakin sakin sıraya koymaya çalışıyorum kafamdakileri. Yaptığım her seyi keyif alarak yapıyorum. Meğer ne çok şey varmış ertelediğim... Sanırım vaktim bol diye tarifin girişini de abarttım biraz :) Etsiz doymayan oğlum ve köfte seven kızım için bugün mutfağımızda hasanpaşa köfte hazırlandı.
Malzemeler:
Köftesi için;
☆ 250 gr kıyma
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 1 adet yumurta
☆ Yarım çay bardağı galeta unu
☆ Maydanoz, tuz, karabiber
Püresi için;
☆ 2 orta boy patates
☆ Yarım çay bardağı süt
☆ Tuz, karabiber
Sosu için;
☆ 1 yemek kaşığı tereyağ
☆ 1 orta boy domates
☆ 1 tatlı kaşığı domates salçası
☆ 1 çay kaşığı biber salçası
☆ 1 çay bardağı su
☆ Tuz, karabiber
Üzeri için kaşar peynir rendesi
Yapılışı :
♤ Köfte malzemeleri ince kıyılarak karıştırılır ve iyice yoğurulur. Şekillendirilen köfteler isterseniz fırında (180° 15-20 dakika), isterseniz ızgara tavada kızartılır. (Resim 2)
♤ Püre için haşlanan patates soyulup iyice ezildikten sonra tuz, karabiber ve azar azar süt eklenerek kıvamlandırılır. (Resim 3)
♤ Sosu için tereyağında önce rendelenmiş domates, sonra salça kokusu çıkana dek kavrulur. Su, tuz ve karabiber eklenerek biraz da kaynatılır.
♤ Isıya dayanıklı fırın kabına köfteler dizildikten sonra üzerine sos dökülerek ıslatılır. (Resim 4) Patates püresi köftelerin üzerine isterseniz kaşıkla, isterseniz de sıkma torbasıyla şekil vererek paylaştırılır. (Resim 5)
♤ Rendelenmiş kaşar peynirleri pürenin üzerine serpilir ve önceden ısıtılmış 180° fırında kaşarlar eriyip kızarana dek yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirilir. (Resim 1)
Afiyet olsun 😊