Powered By Blogger

30 Mayıs 2015 Cumartesi

Yufka böreği

Bu hafta sonu köy havası almaya geldik Düzce'ye. Sabah mis gibi tereyağında köy yumurtasına sıcacık ekmeği bandıra bandıra yaptık kahvaltımızı. Parmaklarımızı yedik diyebilirim. Öğleden sonra mangal keyfi, o da güzeldi. Akşam çayın yanına bir şeyler yapmak lazımdı. Hava serin olduğundan çıtır çıtır yanan kuzinenin etrafında çay keyfi yapacaktık. Evet tabi ki, kuzinenin ateşi boşa gitmesin, fırınında birşeyler pişirmek lazım. Yufkam vardı mutfakta, hemencecik basit bir yufka böreği hazırlandı ve fırın yolculuğu başladı. Kaç böreğe odun ateşinde pişmek nasip olur ki bu hayatta, şanslı börek :)

Malzemeler :
☆ 3 yufka
☆ 2 yumurta
☆ 2 su bardağı süt
☆ 1 su bardağı sıvıyağ
☆ Yarım kilo lor peyniri
☆ 250 gr çeçil peyniri
☆ Altı ve üzeri için 1 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı :
♤ Yumurta, süt ve sıvıyağ karıştırılarak sıvı harcı hazırlanır.
♤ Lor peyniri ve küçük doğranmış çeçil peyniri karıştırılır.
♤ Tepsinin altına tereyağ sürülür.
♤ Yufka açılarak her yerine sıvı harç sürüldükten sonra, kenarlarına peynir konur.
♤ Çemberin karşılıklı iki kenarından içeri  doğru rulo yapılarak ortada iki uzun rulo oluşturulur. Ruloların ortasından bıçakla kesilerek birbirinden ayrılır.
♤ Rulolar sırayla tepsinin ortasından başlayarak yuvarlak şekilde birbirinin peşine döşenir.
♤ Yufkaların hepsi, tepsi dolana kadar, bu şekilde döşendikten sonra, kalan sıvı harç üzerine dökülür.
♤ Son olarak eritilen tereyağ da böreğin üzerine gezdirilir.
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Mümkünse benim gibi kuzinede odun ateşinde pişirmenizi şiddetle tavsiye ederim, mükemmeldi; )

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder