Powered By Blogger

18 Mayıs 2015 Pazartesi

Bonibonlu kurabiye (Cookies with M&M)



Oğlum 3. sınıftayken okul arkadaşlarını eve ilk kez davet edeceğimiz doğum günü partisine neler hazırlasam diye araştırırken, yabancı sitelerden birinde bulduğum bir tarif bu. O günden bugüne en favorilerimden oldu. Hiç utandırmadı beni, eminim sizi de utandırmaz. Gönül rahatlığıyla tavsiye ederim, pişman olmazsınız. İçine çikolata giriyor ne de olsa, tadından yenmiyor dolayısıyla. Çocuklar aşık oluyor bunlara,  siz de en sevilen anne oluyorsunuz ;)

Hazırlık aşamalarını fotoğraflamamışım daha önce. Dünküleri de aceleyle davete götürdüğüm için fotoğraflayamadım. Pişmiş hallerini göstermek için arşivden bir foto kullandım. Bir sonraki denememde ayrıntılı fotoğraflayıp eklerim ;) Şimdi geçiyorum tarife.

Malzemeler :
☆ 2 yumurta
☆ 1,5 su bardağı toz şeker
☆ 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ (veya eşdeğeri tereyağ) (zaten çikolata yani bol kalori olduğundan sıvıyağ tercih ediyorum ben, ama tercih etmezseniz katı yağ da kullanabilirsiniz)
☆ En az 2 su bardağı un (yumuşak kurabiyeler icin genelde yeterli oluyor, daha sert isterseniz biraz artırabilirsiniz)
☆ 1 çay kaşığı karbonat
☆ 1 çay kaşığı tuz
☆ 200 gr rendelenmiş çikolata (tarifin orjinalinde 240 gr öneriliyor, 3 paket bana fazla geliyor, hatta sadece yoğun bitter çikolatam varsa 160 gr kullanıyorum)
☆ Üzeri için bonibon veya M&M

Yapılışı :
♤ Yumurta ve şeker karıştırma kabında mikserle iyice çırpılır. (Kek hazırlar gibi)
♤ Sıvı veya katı yağ eklenerek malzemeler homojen olana kadar mikserle çırpılmaya devam edilir.
♤ Un, karbonat ve tuz eklenip en düşük devirde bir dakika kadar kısa çırpılır.
♤ Çikolata eklenir ve tahta kaşıkla karıştırılır. Çok aceleniz varsa veya uğraşmak istemezseniz damla çikolata da kullabilirsiniz, bu durumda renk için 1 yemek kaşığı kakao eklemenizi öneririm. Çikolata rendelemek zor ama en iyi lezzet ve görüntü rendelenmiş çikolata ile yakalanıyor, kesinlikle bunu öneririm.
♤ Hamurun kıvamı çamur gibi yapışkan olacaktır endişelenmeyin. Daha akışkansa veya daha sert kurabiyeleriniz olsun istiyorsanız biraz daha un ekleyebilirsiniz.
♤ Hamurun üzeri kapatılıp buzdolabında en az yarım saat dinlendirilir. Ne kadar uzun dinlenirse o kadar güzel olur. Genellikle geceden hamuru hazırlayıp, gece boyu buzdolabında dinlendirip,  ertesi gün de kurabiyeleri yaparım. Ama acelem varsa yarım saat soğuyarak dinlenmesi de yeterli olur.
♤ Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Hamuru şekillendirmeye uğraşmayın hiç, fırına girince ısıyla yayılıp yuvarlak olacaklar zaten. Burası önemli, tepsiye dizme sıklığına dikkat etmelisiz. Daha büyük kurabiyeleriniz olsun isterseniz, yemek kaşığı büyüklüğünde parçalar koparıp tepsi başına 3×3 (toplam 9 adet) veya ceviz büyüklüğünde koparıp 3×4 (toplam 12 adet) dizmelisiniz (resimdekileri ceviz büyüklüğünde hamurla yaptım). Daha küçük kurabiyeler için tatlı kaşığı büyüklüğünde parçalar koparıp tepsi başına 3×5 (toplam 15 adet) dizebilirsiniz. Pişerken yayılacaklarından çok kenara dizmeyin ve aralarında boşluk kalmasına dikkat edin. Hamurun kaşığa yapışmaması için kaşığı hamurdan önce suya batırabilirsiniz.
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında 10-11dakika pişirilir.
♤ Fırından çıkar çıkmaz henüz yumuşak olan kurabiyelerin üzerine bonibonlar bastırılarak yerleştirilir ve oda ısısında soğumaya bırakılır. Soğudukça sertleşecek ve bonibonları hapsedecektir.

Not 1 : Fikir vermesi açısından; dün yukarıdaki malzeme listesine yarım su bardağı fazladan eklediğim unla (toplamda 2,5 su bardağı un oldu) hazırladığım kurabiye hamurundan, tepsi başına 3×5 büyüklüğünde 3 tepsi, yani 45 adet kurabiye pişirdim.

Not 2 : Kurabiye hamurunuzun tamamını kullanmak istemezseniz kapaklı uygun bir kapla buzlukta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman 1-2 saat öncesinde buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Yukarıdaki malzemeler 4 kişilik ailemize fazla geldiğinden, genelde yarısını buzlukta saklarım. Özellikle habersiz misafir durumlarında hayat kurtarır;) Hem şık bir çeşit olur çayın kahvenin yanına, hem de bütün övgüleri toplarsınız.

Not 3 : Evde çocuk varsa bonibon dizme işini ona bırakmanızı öneririm, çok keyifli oluyor. Hem daha yaratıcı oluyorlar. Şöyle örnek vereyim, okuldaki Pi sayısı etkinliği için hazırladığım kurabiyelerin üzerini oğlum bonibonlarla pi sembolü yaparak süslemişti :)

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder