Powered By Blogger

12 Mayıs 2015 Salı

Poğaça













İtalyanca focaccia kelimesinden dilimize geçmiş poğaçayı tdk (Türk Dil Kurumu), "içine peynir, kıyma vb. konarak hazırlanan bir tür tuzlu çörek" olarak tanımlamış.

Daha çok soğuk havalarda yapmayı tercih etsem de, bugün aklıma düştü fısır fısır yumuşacık poğaça. Zaten ne geliyorsa başıma, bugün ne yapsam diye düşünmekten geliyor :) 3 aşamalı uzun mayalanma sürecinin 2.fazını, lahmacun tarifimde bahsettiğim  yöntemle (firında kaynar su buharında bekletip) hızlandırarak çabucak ulaştım emelime ;) Şimdi benden mutlusu yok...

Malzemeler :
Hamuru için;
☆ 1 su bardağı ılık süt
☆ Yarım paket kuru instant maya
☆ 1 yemek kaşığı toz şeker
☆ 1 çay bardağı sıvıyağ
☆ 100 gr doğranmış tereyağ
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ Aldığı kadar un (5 su bardağı kullandım )
İç harcı için;
☆ Tdk'nın söylediği gibi ne isterseniz ;) (beyaz peynir ve kaşar peynir rendesi kullandım)
☆ Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı pekmez, mavi haşhaş

Yapılışı :
♤ Ilık süte kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır. (1. mayalanma süreci)
♤ Sıvıyağ, küçük doğranmış tereyağ, kontrollü olarak un ve en son olarak da tuz eklenerek iyice yoğurulur. Kıvamı kulak memesinden de yumuşak olmalıdır. Ele yapışmayacak oldukça yumuşak yoğrulan hamur üzeri kapatılarak oda ısısında 1-2 saat mayalanmaya bırakılır. (2. mayalanma süreci; 2. resim önceki, 3.  resim sonraki hali) (Bu aşamada süreyi kısaltmak isteyenler fırında kaynar su buharında bekletebilirler.)
♤ Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak içine istenen malzeme konur ve kapatılır. Poğaçayı kapatma şekliniz tercihinize kalmış. 4. resimdeki gibi 2 şekilde hazırladım.
♤ Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir ve oda ısısında 30-40 dakika tepsi mayasına bırakılır. (3. mayalanma süreci; 4. resim önceki, 5. resim sonraki hali)
♤ Tepsideki poğaçalar iyice kabarınca,  fırça yardımıyla yumurta sarısı ve pekmez karışımı sürülür, haşhaş/susam/çörek otu serpilir.(6. resim)
♤ Önceden ısıtılmış 180 ° fırında 20 dakika kadar pişirilir.

Fırından çıkar çıkmaz sıcacık tüketilmesi önemle tavsiye edilir :)

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder