Powered By Blogger

23 Ocak 2016 Cumartesi

Salçalı kurabiye

Tuzlu kurabiye yapmadığımı fark ettim epeydir. Yatay geçiş olsun diye biraz ondan biraz da bundan katıp deneysel çalıştım. Hamuru tek seferde hazırladığım, çörek otunu üzerine serpmek yerine hamuruna kattığım için pratik de oldu doğrusu. Derken ortaya nefis aromalı kıyır kıyır bir kurabiye çıktı. Damakta bıraktığı tat öyle sürprizli ki, tekrar tekrar denemek istiyor insan. Bu aralar keskin tatların birlikteliği deneylerimin sonuçları oldukça şaşırtıyor beni 😍😍😍

Malzemeler :
☆ 200 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ
☆ 2 adet yumurta  (birinin sarısı üzerine)
☆ 3 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
☆ 3 yemek kaşığı sirke (elma sirkesi kullandım)
☆ 2 tepeleme yemek kaşığı rendelenmiş peynir (beyaz peynir + kaşar peynir kullandım)
☆ 2 yemek kaşığı çörek otu
☆ 1 tatlı kaşığı mahlep
☆ 1 tatlı kaşığı kuru nane
☆ 1 tatlı kaşığı pul biber
☆ 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ 1 paket kabartma tozu
☆ Aldığı kadar un (3-3,5 su bardağı kadar)
Üzerine sürmek için; yukarıdaki yumurtalardan birinin sarısı + 1 silme çay kaşığı pudra şekeri

Yapılışı :
☆ Tüm malzemeler (3 su bardağı unla başlanır, gerekirse sonra ilave edilir) karıştırılarak güzelce yoğurulur. Ele yapışmayan kulak memesinden çok hafif sert bir hamur elde edilince biraz dinlendirilir. ( Resim 2 )
♤ Dinlenen kurabiye hamuru, hafif unlanmış tezgahta merdaneyle yaklaşık 1 cm kalınlığında açılır. (Arzunuza göre daha ince veya daha kalın da açabilirsiniz, 1 cm.lik kurabiyeler pişince 1,5-2 cm oldular.) İstenilen kalıpla kurabiyeler kesilir. ( Resim 3 )
♤ Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. ( Resim 4 )
♤ Yumurta sarısına pudra şekeri eklenerek çırpılır ve bu karışım kurabiyelerin üzerine sürülür. ( Resim 5 )
♤ Önceden ısıtılmış 175° fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir. Tepside bırakılarak soğurken içinin çekmesi sağlanır.

Servise hazırdır. ( Resim 1 )
Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder