Powered By Blogger

3 Ocak 2016 Pazar

Kadınbudu köfte

Kadınbudu köfte geleneksel bir yemeğimiz. Adı pirinçli köfte olarak değiştirilmeye çalışılıyor ama nafile, alışkanlıklardan vazgeçmek zor. Uzun zamandır yapmıyordum. Oysa eşim çok sever, bunu bile unutmuşum, utandım 🙈 Çocuklar televizyonda görüp anne neden yapmıyorsun diye sorunca aklıma geldi. Dünden de azıcık pilavım artınca bugün faaliyete geçtim. İyi ki de yapmışım, günlerdir çorba dışında bir şey yiyemeyen hasta eşim bile yedi, çok mutlu oldum. Bundan sonra bu kadar ara vermem bu lezzete. Hatta her pilav arttığında da düşünebilirim 😉

Malzemeler :
☆ 300 gr dana kıyma
☆ 1 küçük kuru soğan
☆ 1 su bardağı pilav (veya yarım su bardağı pirinç haşlanarak kullanılır)
☆ 2 yumurta (biri köftenin içine, diğeri dışını bulamak için kullanılacak)
☆ Maydanoz, tuz, karabiber, yenibahar
☆ 2 yemek kaşığı un

Yapılışı :
♤ Kıymanın yarıdan biraz fazlası soğanla birlikte kavrulur. Bu aşamada 1 yemek kaşığı kadar tereyağ da eklenirse daha lezzetli olur. (Resim 3) Kavrulan kıyma soğumaya bırakılır.
♤ Tüm malzemeler karıştırılarak yoğurulur. (Resim 4, 5) Biraz cıvık kıvamda olması normaldir. Kolay şekillenmesi için buzdolabında yarım saat kadar soğutulur.
♤ Şekillendirilen köfteler önce una bulanır. (Resim 6) Sonra çırpılmış yumurtaya bulanır. (Resim 7)
♤ Tavada kızdırılmış yağa bırakılır, kısık ateşte arkalı önlü kızartılır. (Resim 8)
♤ Kızartılan köfteler kağıt havlu üzerinde biraz bekletilerek fazla yağı alınır.

Artık servise hazırdır (Resim 1)
Patates püresi yanına çok yakışır, buharda sebze de yakıştı 😉 (Resim 2)

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder