Bu akşam yemeğe davetliyiz eltime. Bütün aile bir araya geleceğiz, kalabalık bir yemek olacak. Ne yapsam diye sordum, yemek çeşidim çok dedi eltim. Baktım dolapta havuç var bol bol, kısa bir durum değerlendirme ve araştırma sonucu cezeryeye karar verdim. Tadımı akşam kahvemizin yanında yaparız kısmetse inşallah 😊
Malzemeler :
☆ 1 kg havuç
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 1 tatlı kaşığı tarçın
☆ 2 yemek kaşığı pekmez
☆ 1 yemek kaşığı bal
☆ 1 yemek kaşığı nişasta + 2 yemek kaşığı su
☆ 1 su bardağı iri çekilmiş kuruyemiş (ceviz, fındık, fıstık)
Yapılışı :
♤ Havuçlar yıkanıp soyulduktan sonra bütün olarak veya büyükse ikiye bölünerek kaynar suda haşlanırlar. Su buharında haşladım ben, suyuna da 3 karanfil attım aroma versin diye. (Resim 3)
♤ Haşlanan havuçlar soğurken, kuruyemiş yağsız tavada kısık ateşte azıcık kavrulur. Böylece kendi yağını salan kuruyemiş daha da lezzetlenir.
♤ Havuçlar ince ince rendelenerek yağsız tavada kavrulmaya başlanır. (Resim 4) Bir iki çevrildikten sonra toz şeker de eklenir. (Resim 5) Sürekli karıştırarak kavurmaya devam edilir. Şekerler de eriyince, bal, pekmez ve tarçın eklenir. Kısık ateşte sürekli karıştırarak, kendi suyunu da salıp çekene koyulaşana kadar, yaklaşık 15-20 dakika kavrulur. (Resim 6)
♤ Nişasta su ile açıldıktan sonra havuçların üzerine dökülür, karıştırarak kavurmaya devam edilir. Artık iyice koyulaşıp macun kıvamına geleceğinden, karıştırmak zorlaşacaktır. (Resim 7)
♤ Son olarak kuruyemiş de eklenerek, 1-2 dakika daha karıştırarak kavrulur ve altı kapatılır. (Kuruyemiş olarak Antep fıstığı kullandım, küçültmedim bütün olarak) (Resim 8)
♤ Hindistan cevizi serpilmiş tercihen kare veya dikdörtgen şeklindeki borcama, macun yavaşça dökülür. Kaşık arkası veya spatulayla eşit kalınlıkta düzeltilir. Yaklaşık 1 cm yüksekliğinde oldu. Önce oda ısısında, sonra da buzdolabında soğumaya bırakılır.
♤ Arzu edilen şekilde kesilerek üzerine de hindistan cevizi serpildikten sonra servise hazırdır. Arzuya göre tekrar hindistan cevizine bulanabilir. (Resim 1 ve 2)
Afiyet olsun 😊
30 Ocak 2016 Cumartesi
Cezerye
25 Ocak 2016 Pazartesi
İspanyol omleti
Malzemeler :
☆ 1 adet orta boy kuru soğan
☆ 2 adet orta boy patates
☆ 3 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ 3 yumurta
☆ Tuz, karabiber
Yapılışı :
♤ Soğan soyulup ortadan ikiye kesildikten sonra yarım ay şeklinde doğranır.
♤ Tavaya sıvıyağ konup biraz ısıtıldıktan sonra soğanlar eklenip orta ateşte kavrulmaya bırakılır. (Resim 2)
♤ Patatesler soyulup yıkandıktan sonra halka halka kesilir.
♤ Yarı kavrulmuş soğana patatesler, tuz ve karabiberle eklendikten sonra, kısık ateşte kapağı kapatılarak 15 dakika kadar kavrulmaya bırakılır. Ara ara yavaşça alt üst edilerek patateslerin iyice pişmesi sağlanır. (Resim 3)
♤ Başka bir kapta yumurtalar kırılarak çırpılır. Kavrulmuş patatesli soğan, çırpılmış yumurtaların üzerine dökülerek kırmadan karıştırılır, yumurtaya tamamen bulanır. (Resim 4 ve 5)
♤ Tavaya az yağ eklenerek yumurtalı karışım serilir. Kısık-orta ateşte kapağı açık bırakılarak omlet pişirir gibi pişirilir. Uygun bir tava kapağı veya düz bir tabakla ters çevrilerek, diğer tarafı da pişirilir.
Servise hazırdır (Resim 1 ve 6)
Afiyet olsun 😊
24 Ocak 2016 Pazar
Hamuru patatesli poğaça
Hamuruna patates eklediğim sandviç ekmeklerini çok beğenince, poğaçada da denemeye karar verdim. Biraz araştırınca patates miktarını artırmaya karar verdim. Sonuç puf puf yedikçe yediren poğaçalar oldu. Eşim pazar kahvaltısında 4 taneyi peşpeşe yedi, sonra da soruyor kim yedi bunları diye 😉 Poğaçalar aslında Hatice teyze ziyareti için hazırlanmışlardı, ama pazar sabahı evi böyle mis kokutunca yenilerek cezalandırıldılar 😉
Malzemeler :
☆ 1 su bardağı ılık süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 1,5 yemek kaşığı toz şeker
☆ 3 orta boy patates (haşlanıp rendelenmiş)
☆ 2 yemek kaşığı tereyağ
☆ 2 adet yumurta ( birinin sarısı üzerine )
☆ 1 su bardağı sıvıyağ
☆ Alabildiği kadar un (5-6 su bardağı kadar)
☆ 1,5 tatlı kaşığı tuz
İçi için arzu edilen malzeme (beyaz peynir + kaşar peynir rendesi kullandım)
Yapılışı :
♤ Patatesleri buharda haşladım, tereyağ da ekleyerek çatalla ezdim, ılımaya bıraktım.
♤ Ilık süte kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Kalan diğer malzemelerin tamamı (un kontrollü) eklenerek ele yapışmayan kıvamda oldukça yumuşak bir hamur yoğurulur. Mayalanması için üzeri örtülerek oda sıcaklığında 1-2 saat, aceleniz varsa kapalı fırında altına kaynar su dolu kap koyarak yarı zamanda bekletilir. (Resim 2 mayalanma öncesi, Resim 3 mayalanma sonrası)
♤ Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak içine istenilen malzeme konur, istenilen şekilde poğaçalar hazırlanır. Hamur ele yapışıyorsa şekillendirirken, elinizi biraz unlayabilir veya sıvıyağa batırabilirsiniz.
♤ Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilen poğaçalar 15-20 dakika kadar tepsi mayasına bırakılır. (Resim 4 mayalanma öncesi, Resim 5 mayalanma sonrası)
♤ Tepside mayalanan poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülüp, arzuya göre susam/çörek otu/haşhaş serpildikten sonra, önceden ısıtılmış 180° fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
Servise hazırdır. ( Resim 1 )
Afiyet olsun 😊
23 Ocak 2016 Cumartesi
Salçalı kurabiye
Tuzlu kurabiye yapmadığımı fark ettim epeydir. Yatay geçiş olsun diye biraz ondan biraz da bundan katıp deneysel çalıştım. Hamuru tek seferde hazırladığım, çörek otunu üzerine serpmek yerine hamuruna kattığım için pratik de oldu doğrusu. Derken ortaya nefis aromalı kıyır kıyır bir kurabiye çıktı. Damakta bıraktığı tat öyle sürprizli ki, tekrar tekrar denemek istiyor insan. Bu aralar keskin tatların birlikteliği deneylerimin sonuçları oldukça şaşırtıyor beni 😍😍😍
Malzemeler :
☆ 200 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ
☆ 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
☆ 3 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
☆ 3 yemek kaşığı sirke (elma sirkesi kullandım)
☆ 2 tepeleme yemek kaşığı rendelenmiş peynir (beyaz peynir + kaşar peynir kullandım)
☆ 2 yemek kaşığı çörek otu
☆ 1 tatlı kaşığı mahlep
☆ 1 tatlı kaşığı kuru nane
☆ 1 tatlı kaşığı pul biber
☆ 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ 1 paket kabartma tozu
☆ Aldığı kadar un (3-3,5 su bardağı kadar)
Üzerine sürmek için; yukarıdaki yumurtalardan birinin sarısı + 1 silme çay kaşığı pudra şekeri
Yapılışı :
☆ Tüm malzemeler (3 su bardağı unla başlanır, gerekirse sonra ilave edilir) karıştırılarak güzelce yoğurulur. Ele yapışmayan kulak memesinden çok hafif sert bir hamur elde edilince biraz dinlendirilir. ( Resim 2 )
♤ Dinlenen kurabiye hamuru, hafif unlanmış tezgahta merdaneyle yaklaşık 1 cm kalınlığında açılır. (Arzunuza göre daha ince veya daha kalın da açabilirsiniz, 1 cm.lik kurabiyeler pişince 1,5-2 cm oldular.) İstenilen kalıpla kurabiyeler kesilir. ( Resim 3 )
♤ Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. ( Resim 4 )
♤ Yumurta sarısına pudra şekeri eklenerek çırpılır ve bu karışım kurabiyelerin üzerine sürülür. ( Resim 5 )
♤ Önceden ısıtılmış 175° fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir. Tepside bırakılarak soğurken içinin çekmesi sağlanır.
Servise hazırdır. ( Resim 1 )
Afiyet olsun 😊
19 Ocak 2016 Salı
Çiğ makarna (kesme makarna)
Yine hemen hemen her yöremizde yapılan, ancak farklı adlandırılan bir yemeğimiz. Giresun'da çiğ makarna veya kesme makarna olarak biliriz. Anadolu'da genel adı erişte. Mantı hamuru gibi hazırlanıyor. Ben taze taze kesip, şekerleyip yemeyi çok severim. Sarımsaklı yoğurtlu, bir nevi mantı gibi de tüketilebilir arzuya göre. Annem çok güzel yapar. Kızım bir süredir anneanne makarnası istiyordu. Baktım anneannenin geleceği yok, bir yerden başlamak lazım öğrenmeye deyip sıvadım kolları. İtiraf ediyorum bence anneminki kadar nefis olmadı ama, kuzularım beğendi yine de, mutlu oldum ben de. Herkes kendi annesinin elinin lezzetine alışıyor demek ki 😉
Malzemeler :
☆ 2 yumurta
☆ 4,5-5 su bardağı un
☆ 1 su bardağı su
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
Keserken kullanmak için mısır unu
Üzeri için toz şeker ve tereyağ
Yapılışı :
♤ Unun ortası havuz gibi açılarak yumurta ve su konur, yoğurulmaya başlanır. Sert bir hamur olana dek, gerekirse un veya su ilavesiyle, iyice yoğurulur. Üzeri örtülerek biraz dinlendirilir. (Resim 2)
♤ Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır. Benim hamurdan 10 beze çıktı. (Açıp kesme tahtasında kesmek kolay olsun diye küçük bezeler yaptım, büyük beze de yapabilirsiniz, tamamen tercihinize kalmış.)
♤ Bezeler, unlanan tezgahta açılır. Mantı yufkası gibi, yaklaşık 2 mm inceliğinde açılır. Kesimi kolay olsun diye oval açmayı tercih ettim. (Resim 3)
♤ 5 yufka, aralarına bolca mısır unu serpilerek üstüste konur. Mısır unu, kesim sırasında makarnaların birbirine yapışmasını engeller. (Mısır ununu bol bol serpin. İlk beşlimde acemiliğimden az serpmişim, keserken yapıştılar. Neredeyse tek tek ayırmak zorunda kaldım :( )
♤ Önce 2 parmak kalınlığında şeritler kesilir boylamasına. Sonra da her bir şerit ince ince kesilerek, kibrit gibi makarnalar elde edilir. (Resim 4 ve 5)
♤ Kesilen makarnalar pamuklu bez veya gazete kağıdı üzerine serilerek, ara ara karıştırılarak bir süre kurumaya bırakılır. (Resim 6)
♤ Servise hazırlanacağı vakit, tuz ve biraz sıvıyağ eklenmiş kaynayan suda, makarna gibi haşlanır ve süzülür. (Resim 7)
♤ Servis kabına alınan makarnaların üzerine toz şeker serpilip karıştırılır. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlamalısınız. (Şeker yerine mantıda olduğu gibi sarımsaklı yoğurt da dökebilirsiniz, öyle de güzel oluyor.)
♤ Son olarak, üzerine kızdırılmış tereyağ dökülür ve sonra afiyetle yenir 😊 (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
18 Ocak 2016 Pazartesi
Portakallı kek
Portakallı keki çok severim. Dışarıda lapa lapa kar yağarken, daha çok vitamin alalım diye portakallı kek yapayım dedim bugün 😉 Ev yine mis gibi koktu. Beni hep bu kokular, bu tatlar mahvediyor 😉
Malzemeler :
☆ 3 yumurta
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 1 paket vanilya
☆ 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ve portakal kabuklarının rendesi
☆ Yarım su bardağı sıvıyağ
☆ 2,5 su bardağı un
☆ 1 paket kabartma tozu
☆ Arzu edilirse toz fındık, ceviz ve biraz da tarçın eklenebilir.
Yapılışı :
♤ Yumurta, toz şeker ve vanilya mikserle iyice köpürene ve eriyene dek çırpılır.
♤ Portakal suyu, rendelenmiş portakal kabukları ve sıvıyağ eklenerek tekrar çırpılır. Portakal suyu 1 bardaktan az ise, üzeri sütle tamamlanabilir.
♤ Son olarak un ve kabartma tozu eklenerek düşük devirde mikserle çırpılır.
♤ Yağlanmış kek kalıbına dökülür ve tabanı bir kaç kez tezgaha vurulur. ( Resim 2 )
♤ Önceden ısıtılmış 170° fırında 40 dakika kadar pişirilir. (İçi nemli kalsın isterseniz 30-35 dakika pişmesi yeterli olacaktır.)
♤ Fırından çıkarılan sıcak kalıp, ıslak bez üzerinde dinlenmeye bırakılır. ( Resim 3 )
♤ Kalıptan çıkarılan kekin üzeri pudra şekeri serpilir.
Servise hazırdır. ( Resim 1 )
Afiyet olsun 😊
17 Ocak 2016 Pazar
Yoğurtlu poğaça
Vali Nasip Şahin'i çok seviyoruz :) Yine yeni yeniden 1 günlük kar tatili ilan edilince, evde bir bayram havası esti adeta. Malum 2 öğrencimiz var :) Gece geç yatmak istediler kıramadım. Bir de gece kıyıntısı isteyince kuzular, evdeki malzemelere bakıp hızlıca yoğurtlu poğaça yaptık. Kokusundan mest oldum ama bu saatte olmaz. Hevesimi sabah kahvaltıya bırakıp, gençleri poğaçalarla başbaşa bıraktım.
Malzemeler:
☆ 3,5-4 su bardağı un
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 1 yemek kaşığı toz şeker
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ 1 su bardağı yoğurt
☆ 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
☆ 100 gr oda sıcaklığında tereyağ
☆ 1 çay bardağı sıvıyağ
☆ Arzuya göre dereotu
Yapılışı :
♤ Yoğurma kabına un, maya, şeker ve tuz konur. Ortası açılır, sıvı malzemeler konur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilene dek yoğurulur. ( Resim 2 )
♤ Hamurun üzeri kapatılarak mayalanmaya bırakılır.
♤ Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak ister içi boş, ister arzu edilen malzeme konularak kapatılır. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Yarım saat kadar tepsi mayasına bırakılır. ( Resim 3 ve 4)
♤ Üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra istenirse susam, çörek otu veya haşhaş serpilir.
♤ Önceden ısıtılmış 180 ° fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir.
Servise hazırdır. ( Resim 1 )
Afiyet olsun 😊
16 Ocak 2016 Cumartesi
Ayvalı kurabiye
Yılbaşından kalan ayvalarımı değerlendirmek için tarif ararken yabancı bir sitede buldum bu tarifi. Çok olumlu yorum almıştı, malzemeler de bulunabilir olunca denemeye karar verdim. Fırında pişerken yayılan mis gibi tereyağ kokusu nefis. Yerken hissedilen ilk tat tereyağlı şekerli kurabiye tadı. Hemen ardından hissedilen ayvaların mayhoşluğuysa müthiş bir sürpriz yaratıyor damağınızda. Tatlı ekşi soslu yemekler gibi, acı tatlı sakızlar gibi sürprizli bir lezzet patlaması yaşıyorsunuz. Çaya da kahveye de çok güzel eşlik ediyor. Fırın süresini biraz artırarak daha sert kurabiyeler de elde edebilirsiniz. Ben biraz yumuşak tercih ettim bu sefer, süreler ona göredir.
Malzemeler :
☆ 250 gr tuzsuz tereyağı
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 2 yumurta sarısı
☆ 1 paket vanilya (orjinal tarifte 1 çay kaşığı vanilya özütü vardı)
☆ 2,5-3 su bardağı un
☆ Yarım çay kaşığı tuz
İçi için orjinal tarifte ayva marmeladı kullanılmıştı. Bense 1 ayva + 2 yemek kaşığı toz şeker + yarım çay bardağı su ile hazırladığım ayva püresini kullandım.
Yapılışı :
♤ Oda sıcaklığındaki tereyağ karıştırma kabına alınarak çırpıcıyla 5 dakika kadar iyice yumuşayana dek çırpılır. (Resim 2)
♤ Toz şeker eklenir, 2-3 dakika daha çırpılır. Yumurta sarıları ve vanilya da eklenerek iyice karışana dek çırpılır. (Resim 3)
♤ Kontrollü olarak un ve tuz eklenerek hamur toparlanana dek yoğurulur. (Resim 4) Hamurun üzeri kapatılarak buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir.
♤ İç harcı için rendelediğim ayva ve toz şekeri tavayla ocağa aldım. (Resim 5) Suyunu salıp çekene dek kavurdum. Blenderla çektim, suyunu ekleyip 1-2 taşım kaynattım, kabını değiştirerek soğumaya bıraktım. (Resim 6)
♤ Dinlenen hamur 2-3 bezeye bölünerek, un serpili tezgahta yuvarlak açılır. Kurabiye kalıbı veya su bardağı ile kesikler yapılır. Yarısının ortası daha küçük kalıplarla tekrar kesilir. (Resim 7)
♤ Büyük kesitin üzerine ayva püresi serilip yayılır eşit miktarda. Üzerine çerçeve olacak şekilde, ortadaki küçük kesit çıkarılınca kalan kenarlık konur ve yavaşça bastırılır. (Resim 8) Ortadan çıkardığınız küçük kesitleri de sade olarak pişirebilirsiniz, nefis tereyağlı kurabiyeleriniz olur.
♤ Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilen kurabiyeler (Resim 9 ve 10), önceden ısıtılmış 180° fırında 18-20 dakika kadar pişirilir.
♤ Fırından çıkarılan kurabiyeler soğuyunca arzuya göre üzerine pudra şekeri serpilerek servise hazır hale gelir. (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
11 Ocak 2016 Pazartesi
Etli pazı sarma
Sarma müthiş bir yemek. Neredeyse her tür yaprak sarılabiliyor. Kara lahana, beyaz lahana, asma yaprağı, pazı hatta pırasa, taze fasulye yaprağı bile. Kimbilir daha ne yapraklardan sarma yapılabilir. Eminim geniş coğrafyamızda her yörede farklı bir sarma yapılıyordur. Bayılıyorum mutfak zenginliğimize. Mantık hepsinde hemen hemen aynı. Yaprağı yumuşat, zeytinyağlı veya etli içini hazırla, sar, pişir, afiyetle ye yedir. Pazardan pazı aldım bu sefer sarma yapmak için. Narindi pazılar, yaprakları da deliksiz ve genişti. Etli bulgurlu yaptım içini. Ama fotoğraflamayı unutmuşum, sararken filan :( Dün akşam vaktim vardı sardım, bugün pişirdim. Öyle olunca fotoğraf uçtu aklımdan :) Genel geçer bir yemek olduğu için böyle de paylaşabilirim diye düşündüm.
Malzemeler :
☆ 1 bağ pazı
☆ 250 gr kıyma
☆ 1 küçük kuru soğan (ince doğranmış)
☆ 1 kahve fincanı pirinç (dolma ve sarmaya varsa kırık pirinç kullanmayı tercih ediyorum)
☆ 1 kahve fincanı pilavlık bulgur
☆ 1 yemek kaşığı domates salçası
☆ 1 çay kaşığı biber salçası
☆ Tuz, karabiber, 2-3 yemek kaşığı su
Yapılışı :
♤ Pazı yaprakları kaynar suda biraz bekletilerek yumuşatılır. Süre kısa tutulmalı, sarılabilecek esneklik yeterli. Çok kalırsa, sararken yırtılabilir veya pişerken patlayabilir.
♤ İç harcı tamamen çiğden hazırlanır. Bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Damak tadınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz.
♤ Pazı yapraklarının ortasındaki sap kesilerek çıkarılır. Pişirme tenceresinin altına bu saplar dizilir ki, yükselti olsun sarmalar yanmasın. Yapraklar büyükse sarılacak ebatta küçültülebilir.
♤ Yaprağın büyüklüğüne göre 1-2 tatlı kaşığı iç harç konur, ne gevşek ne de sıkı olmayacak şekilde sarılır sigara böreği gibi.
♤ Ben sarma sararken hepsini bitirmeden dizmiyorum tencereye. Hem tencerenin büyüklüğü değişebilir. Hem de sarılamayan yaprakları alt ve üste yerleştiriyorum ki kendi buharında pişebilsin.
♤ Tencerenin dibine önce saplar dizilir, sonra birkaç yaprak serilir. Üzerine sarılan sarmalar sırayla dizilir.
♤ Pişirme suyu için sadece 1 cay kaşığı kadar tereyağ ve 1-1,5 su bardağı sıcak su kullanarak döktüm sarmaların üzerine. Arzunuza göre sarımsaklı, salçalı ve domatesli de hazırlanabilir. Kıyma az yağlıysa sıvıyağ da eklenir. Benim kıymam orta yağlıydı, çok az tereyağ kullandım.
♤ Üzerine de birkaç yaprak kapatılır. Tencerenin kapağı kapatılıp ocağa alınır. Kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. 15-20 dakika sonra tencereden bir sarma alınarak pişip pişmediği kontrol edilir. Pişene kadar kısık ateşte bırakılır, pişince de tencerede biraz demlenmeye bırakılır. (Resim 2)
Servise hazırdır (Resim 1)
Afiyet olsun 😊