Powered By Blogger

19 Nisan 2015 Pazar

Kuzu Kapama

Pazar yemekleri çok özeldir bizde. Eminim bir çok aile için de öyledir. Çalışıyor olduğum için hafta içi yemekleri Hatice ablam yapıyor sağolsun, ben sadece hafta sonu mutfaktayım yemek için. Bu nedenle daha çok özeniyorum. Bu pazar yemeği menümüzde ıspanak çorba, kuzu kapama, kaşarlı islim kebabı (dünden kalma), mevsim salata ve profiterol vardı.

İlk kez denediğim kuzu kapamanın tarifine gelince...

Malzemeler :
☆ 1 kg kemikli kuzu eti
☆ 1 kuru soğan
☆ 1 havuç
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ 1 tatlı kaşığı karabiber
☆ Yeterince su ( 1,5-2 lt kullandım )
☆ 2,5 su bardağı pirinç
☆ 2 yemek kaşığı tereyağ
☆ 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :
♤ Kuzu eti düdüklü tencereye konup ocağa alınır.
♤ Orta ateşte rengi iyice dönene dek kavrulur.
♤ Soyulup dörde bölünen soğan ve kalın dilimlenen havuç eklenir (arzuya göre defne yaprağı da eklenebilir).
♤ 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber, malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir ve kapağı kapatılır.
♤ Tencerenizin kemikli et pişirme süresince pişirilir.
♤ Et pişerken, iyice yıkanan pirinçler 1 çay kaşığı tuz ve sıcak su eklenerek dinlendirilir. 
♤ Pirinçler tekrar yıkanıp suyu süzüldükten sonra tereyağı eritilmiş tencerede tuzu da eklenerek iyice kavrulur.
♤ Düdüklüdeki etin suyundan 1,5 su bardağı eklenerek en kısık ateşte demlenmeye bırakılır.
♤ Fırın kabına önce demlenmiş pirinç dökülür, üzerine karabiber serpildikten sonra et suyundan 2,5 su bardağı eklenir (göz kararı miktar değişebilir, pirincin üzerini çok az geçmelidir).
♤ Pilavın üzerine haşlanmış kuzu eti yerleştirilir (etin üzerine kurumaması veya daha lezzetlenmesi için bir şeyler sürülebilir mi duyan bilen tecrübe eden varsa yorum yazsın lütfen :) ).
♤ Önceden ısıtılmış 175 ° fırında 30 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
♤ Son olarak, pişen pilavın üzeri kuruduğundan alt üst edilerek karıştırılır, fırında biraz daha dinlenmeye bırakılır.

Afiyet olsun



Nevin Dursun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder