Powered By Blogger

1 Ağustos 2015 Cumartesi

Boşnak böreği

Saraybosna gezimizde ailecek aşık olduğumuz bir tat boşnak böreği. Annemin ben küçükken yaptığı çarşaf böreğiyle aynı lezzet. Biraz araştırınca aynı şey olduğunu gördüm. Biraz zahmetli ama çok lezzetli. Bosna'da pişirme teknikleri de özel. Kapaklı büyük tepsiler, sacayağının üzerine konuyor. Altında ve üzerinde kor ve közle yavaş yavaş pişiriliyor. Kesinlikle çok çok lezzetli yerinde yediğimiz börekler, tam olarak aynı tadı tutturamıyorum tabi ki, ama yine de emeğe denemeye yemeye değer 😉

Malzemeler :
Hamuru için;
☆ 1,5 su bardağı ılık su
☆ 1 silme yemek kaşığı tuz
☆ 4-5 su bardağı un
İçi için;
☆ Arzunuza göre kıyma, patates, peynir, ıspanak (Kıymalı harcımı 1 kg kıyma, 2 orta boy kuru soğan, tuz ve karabiberle hazırladım. Yetmeyince 2 yufkaya beyaz peynir rendesi harcı hazırladım.)
Arası ve üzeri için;
☆ 150 gr tereyağ

Yapılışı :
♤ Hamuru için un, tuz ve ılık su karıştırılarak yumuşak bir kıvam olana dek iyice yoğurulur. Üzeri örtülerek dinlenmeye bırakılır.
♤ İç malzemesi hazırlanır. Kıyma kullanılacaksa, soğanla kavrulup tuzu ve karabiberi eklenip soğumaya bırakılır.
♤ Dinlenen hamur 8 eşit parçaya bölünüp yuvarlanır. Merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde yuvarlak açılır.  Tabağa konur, üzerine eritilmiş tereyağ sürülür. Diğer hamurlar da açılıp üstüste konarak yağlanır. (Resim 3)
♤ Yağlanan hamurlar dinlendikten sonra alt üst çevrilerek ilk açılan hamur alınır. Yağlanan tezgaha veya temiz bir çarşafın üzerine konur, ortadan kenarlarına doğru çekilerek elle açılır. Olabildiğince ince açılarak büyütülmelidir. Yırtılmalar olabilir sorun değil. Gerekirse biraz daha yağlanabilir rahat açılabilsin diye. (Resim 4)
♤ İncecik açılan yufkanın kenarlarına iç malzeme konur, kuruysa biraz da eritilmiş tereyağ damlatılır. Karşılıklı 2 kenardan içeri doğru kıvrılır, ortada buluşulur. (Resim 5)
♤ Ortası bıçak yardımıyla boydan kesilerek 2 rulo börek elde edilir. Yağlanmış fırın tepsisine ister ortadan başlayarak yuvarlak (Resim 6), ister kenardan başlayarak kol böreği gibi (Resim 7) döşenir.
♤ Fırına vermeden önce, kalan tereyağ böreğin üzerine sürülür. (Resim 8) Hatta böreğin fırında kurumaması için, fırına sürmeden önce veya biraz piştikten sonra ayran gibi sulandırılmış yoğurt da sürülebilir. (Resim 2'deki yuvarlak tepsinin tamamını, dikdörtgen tepsininse bir kısmını yoğurtladım. Sadece dikdörtgen tepsinin üst tarafındaki peynirli kısmı yoğurtlamadım, renkten de anlaşılıyor.)
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında altı üstü iyice kızarana dek, yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. Biraz dinlendirildikten sonra servis edilebilir.

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder