Powered By Blogger

15 Ağustos 2015 Cumartesi

Arnavut böreği









Her türlü kıymalı börek zaafımızdır ailecek. Tabi ki elde açma olması özellikle tercih sebebimizdir. Bu aralar Balkan mutfağından gidiyorum hazır, bugün de bu böreği denedim. Test edildi, onaylandı ve geçer not hatta övgü aldı tat ustalarımdan 😉 O zaman Boşnak böreği hamurumu kruvasan poğaça gibi açıp havuç dilimi gibi kesip pişirdiğim tarifime geçiyorum.

Malzemeler :
Hamuru için;
☆ 1 su bardağı ılık su
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ 3 su bardağı un
İçi için;
☆ 300 gr kıyma
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ tuz
Arasına sürmek için 150 gr tereyağ

Yapılışı :
♤ Ilık su, un ve tuz karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilene kadar iyice yoğurulur.
♤ Hamur dinlenirken kıyma kavrulur. İnce doğranmış kuru soğan ve tuz da eklenerek kavrulan soğan, ılıması icin kenara alınır.
♤ Hamur önce 2'ye, sonra her bir parça 10'a bölünür. Toplam 20 eşit beze elde edilir. Her bir beze merdaneyle tatlı tabağı büyüklüğünde yuvarlak açılır. Arasına erimiş tereyağ sürülerek 10 kat üstüste dizilir. Resim 2'deki gibi hazırlanan 2 tabak yarım saat kadar dinlendirilir.
♤ Dinlenen hamur tabaktan alınır, kenarlarından yavaş yavaş çekilerek ezmeden tepsi büyüklüğünde elde açılır. Yağlanmış tepsiye kenarları biraz sarkıtılarak   yerleştirilir. Resim 3'teki gibi üzerine kavrulmuş kıyma harcı dökülüp eşit bir şekilde yayılır.
♤ Diğer 10'lu yuvarlak da aynı şekilde elde açılarak harcın üzerine kapatılır. Kenardan sarkan hamur bükülerek üzerine kapatılır. Arzu edilirse resim 4'teki gibi ortası su bardağıyla, kenarları bıçakla havuç dilimi şeklinde kesilir. Kesilmeden de pişirilebilir, servisi kolay olsun diye ben böyle tercih ettim.
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirilir. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder