Powered By Blogger

2 Ağustos 2015 Pazar

Kıymalı kabak çiçeği dolması

Biz bu kabak çiçeğini çok sevdik. Hafta sonu semt pazarımıza sabah erken gideriz, kahvaltıya taze köy yumurtası ve peynir almaya. Bu aralar mevsimiymiş, her gittiğimizde sabah erkenden toplanmış kabak çiçekleri de buluyoruz. Alıyoruz biz de kısmetimizmiş diye :) Şimdiye dek zeytinyağlısını yaptım iç pilavla doldurarak. Etlisi de yapılıyormuş meğer araştırdığım kadarıyla, bu kez de öyle denedim. Tarifler tüm malzemeyi çiğden öneriyor, ama çiçeğin narinliğinden tereddüt edip ön pişirme yaptım yine de iç harcına. Yoğurtla servis ettim, mükemmel bir öğün oldu 😋

Malzemeler :
☆ 30 adet sabah toplanmış kabak çiçeği
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 1 çay bardağı pirinç
☆ 100 gr kıyma (kavrulmuş)
☆ 1 küçük domates
☆ 1 yemek kaşığı domates salçası
☆ 1 tatlı kaşığı biber salçası
☆ 1 tutam maydanoz
☆ zeytinyağı, tuz, karabiber, kimyon, su

Yapılışı :
♤ İnce doğranmış soğan sararana dek zeytinyağında kavrulur. Yıkanmış pirinç de eklenerek kavrulmaya devam edilir. Küp küp doğranmış domates, salçalar ve tuz eklenerek biraz daha kavrulduktan sonra 1 çay bardağı su eklenerek altı kısılır, demlenerek pişirilir.
♤ Kavrulmuş kıyma, ince doğranmış maydanoz, karabiber ve kimyon da eklenerek iyice karıştırılır. İç harç, biraz soğuması için kenara alınır.
♤ Kabak çiçeğininin dışındaki bıyıklar koparıldıktan ve içindeki taç çay kaşığı yardımıyla çıkarıldıktan (zorunlu değil taç kalsa da olur) sonra yıkanarak soğuk suya konur, biraz bekletildikten sonra suyun süzülmesi için baş aşağı şekilde süzgece alınır.
♤ Kabak çiçeği narince açılarak, yarısına kadar, yaklaşık 1-2 çay kaşığı iç harç konur. Yaprakları alta gelecek şekilde kapatılarak tencereye yerleştirilir. (Resim 2) Hem dolmaların yanmaması, hem de karamelize soğan aromasıyla daha da lezzetlenmesi için, her dolma yaptığımda tencerenin altını 1 büyük kuru soğanı yuvarlak dilimleyerek kaplarım.
♤ Tenceredeki dolmaların üzerine biraz zeytinyağı ve su gezdirildikten sonra (dolmaların yarısına kadar) kaynayana dek orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
♤ Sade veya sarımsaklı yoğurtla servis edilebilir. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder