Powered By Blogger

9 Aralık 2015 Çarşamba

Hamsili pilav

Hamsili pilava siftah yaptık bugün nihayet. Biraz zahmetli oluyor hazırlaması, el oyalıyor evet, ama lezzetine kesinlikle değer. İç pilavını biraz farklı hazırlıyorum, kendi damak tadıma göre. Normalde kuru soğan, pirinç ve maydanozla hazırlanırken biraz eklemeler yapıyorum ben. İşte benim tarifim.

Malzemeler :
☆ 1,5 kg hamsi
☆ Yarım limon ve tuz
☆ 3 yemek kaşığı tereyağ
☆ 2 su bardağı pirinç
☆ 1 adet orta boy patates
☆ 1 adet havuç
☆ 1 yemek kaşığı çam fıstığı
☆ 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
☆ 2 yemek kaşığı tane bezelye
☆ 1 yemek kaşığı domates salçası
☆ Maydanoz, dereotu, tuz, karabiber

Yapılışı :
♤ Hamsiler ayıklandıktan sonra iyice yıkanarak temizlenir. Suyu sızınca yarım limonun suyu sıkılır üzerine ve tuz eklenip dinlenmeye bırakılır. ( Resim 2 )
♤ İç pilavı için tencereye alınan 2 yemek kaşığı tereyağ eriyince, soyulup küp şeklinde doğranan patates ve havuç eklenerek kavrulmaya başlanır. Ardından çam fıstığı ve kuş üzümü de eklenir. ( Resim 3 )
♤ Pirinç eklenip kavrulmaya devam edilir. Salça da eklenerek kokusu çıkana dek kavrulduktan sonra bezelye ve tuz eklenir. Son olarak 2 su bardağı kaynar su eklenerek kısık ateşte pilav dinlendirilir. Pilav fırında da pişmeye devam edeceğinden bu aşamada biraz diri kalması gerekir.
♤ Pişince ters çevirerek çıkarması ve servis etmesi kolay oluyor diye yuvarlak teflon tepsi kullanıyorum. Tepsinin içini tereyağ ile iyice yağlıyorum ki hem güzelce kızarsın, hem de yapışmadan çıksın tepsiden.
♤ Hamsinin kılçığı çıkarılır, sırtı alta gelecek şekilde tepsinin ortasından başlayarak dışa doğru çiçek şeklinde sık sık dizilir. Hamsi fırında kızardıkça küçüldüğünden, tepsiye dizerken sık sık ve biraz üst üste dizilirse pişince aralarında boşluk kalmaz. ( Resim 4 )
♤ İç pilava incecik kıyılmış az maydanoz ve dereotuyla biraz karabiber serpilip harmanlandıktan sonra, hamsilerin üzerine dökülüp eşit şekilde yayılır. ( Resim 5 )
♤ Kenarlardan sarkan hamsiler pilavın üzerine kapatılır. ( Resim 6 )
♤ Kalan hamsilerin de kılçıkları çıkarılarak, sırtı yukarı gelecek şekilde sık sık dizilir, pilavın üzeri kapatılır. ( Resim 7 )
♤ Tepsinin üzerine 1 su bardağı soğuk su gezdirildikten sonra kalan tereyağ küçük parçalar halinde üzerine serpiştirilir.
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Hamsiler kızarıp, diri pilav iyice demlenince, hamsili pilav olmuş demektir.
♤ Tepsi servis tabağına ters çevrilerek hamsili pilav servise hazır hale getirilir. ( Resim 1 ve 8 )

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder