Powered By Blogger

29 Şubat 2016 Pazartesi

Yoğurtlu buğday çorbası

Hani anneannem bir çorba yapıyordu ya yoğurtlu buğdaylı, işte ondan yapar mısın diye ister bu çorbayı bizim çocuklar 😊 Anneanne çorbası diye adlandırılır bizim evde yoğurtlu buğday çorbası 😊 Adı çorba ama kıvamı yemek gibi. Hem doyurucu, hem de oldukça besleyici. Bu çorbaya esas lezzet veren, kaynadıktan sonra eklenen kavrulmuş soğan ve de özellikle kuru pırasa. Kayınvalidemin hazırladığı bir baharat kuru pırasa sağolsun. Bu yaz kısmetse öğrenmek istiyorum hangi pırasadan ve nasıl yapıldığını. Çorbaya, arzuya göre yerken biraz daha yoğurt eklenebilir. Ailecek çok sevdiğimiz çorbalardan biridir. Umarım siz de seversiniz 😊

Malzemeler :
☆ 1 su bardağı buğday
☆ 1 su bardağı kuru fasulye
☆ 6 su bardağı su 
☆ 1 su bardağı yoğurt + yarım su bardağı su
☆ 1 orta boy kuru soğan + 1 yemek kaşığı sıvıyağ 
☆ 1 yemek kaşığı kuru pırasa (yoksa kuru nane) + 1 yemek kaşığı tereyağ
☆ tuz

Yapılışı :
♤ Buğday ve kuru fasulye geceden ıslatılır. (Resim 2)
♤ Yıkanıp süzülen buğday ve kuru fasulye düdüklü tencereye konur. Üzerine 6 su bardağı su ve tuz ilave edir. Kapağı kapatılıp ocağa alınır. Orta hararetli ateşte, düdüğü çalmaya başladıktan sonra 20 dakika pişirilir. Tencerenin altı kapatılıp buharı çıktıktan sonra kapağı açılarak, kısık ateşte kaynatılmaya devam edilir.
♤ Yoğurda yarım su bardağı su eklenerek açıldıktan sonra, yarım bardak kadar da çorbanın suyundan yavaş yavaş eklenerek karıştırılır. (Çorbaya eklenince yoğurdun kesilmemesi, pelte pelte olmaması için çorba suyuyla ısı dengelenmiş olur.) Çorbaya eklenirken ve sonrasında kaynayana dek sürekli karıştırmaya devam edilir. (Resim 3)
♤ İnce doğranmış kuru soğan, az sıvıyağda iyice kavrulduktan sonra (Resim 4), çorbaya eklenir.
♤ Kuru pırasa (yoksa kuru nane), tereyağında kızdırıldıktan sonra (Resim 5), çorbaya eklenir.
♤ Bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Servise hazırdır. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder