Powered By Blogger

7 Mart 2016 Pazartesi

Kuru börülce salatası



Pazar günü tembellik yapmayı sever olduk 😉 Vücut saatimiz ne zaman uyan derse o zaman uyanıyoruz. Geç kahvaltı sonrası bazen güzellik uykuları. Zorunlu değilse dışarı çıkmadan evde vakit geçirmeler. Akşam da maaile muazzam bir akşam yemeği, mümkünse güzel bir film eşliğinde 😊 Bu pazar akşamı için çay sofrası hazırladım değişiklik olsun diye. Sulu sıcak bir şey olsun diye tarhana çorbası içtik önden. Devamı menümüzde cayımıza eşlik eden, kadınbudu köfte, kuru börülce salatası, pazı sarma, sembusek (fırında çibörek), pazılı yufka böreği ve çikolatalı ev yapımı muhallebi vardı. Kuru börülce salatasını ilk kez geçen yıl bir davet yemeğimde denemiştim. Çok sevince ara ara tekrarlar oldum. Mevsime göre ne varsa taze ekliyorum. Özellikle nar taneleri çok yakıştığından en çok da bu mevsimde tüketmeyi seviyorum 😋 Yemek davetlerinizde meze, veya çay davetlerinizde salata gibi sunup şaşırtabilirsiniz davetlilerinizi. Arzunuza göre ilave malzemelerde de değişiklik yaparak, kendi damak tadınıza daha uygun bir lezzet yakalayabilirsiniz. Benim favori tarifime gelince 😉

Malzemeler :
☆ Yarım kg kuru börülce
☆ 1 adet büyük kırmızı kapya biber
☆ 3-4 adet taze yeşil soğan
☆ Bir tutam maydanoz ve dereotu
☆ Varsa kornişon turşu, yoksa salatalık
☆ Konserve mısır
☆ Nar taneleri
☆ Tuz, zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi

Yapılışı :
♤ Kuru börülceler 1 gece önceden yıkanıp soğuk suya bırakılır. (Zaman kısıtlıysa, kaynar suda bekletilerek bir kaç kez suyu değiştirilir.)
♤ Düdüklü tencerede pişecekse kaynadıktan sonra 10 dakika, veya normal tencerede kaynadıktan sonra 25-30 dakika haşlanıp süzülür ve süzgeçte ılınmaya bırakılır.
♤ Kapya biber arzuya göre közlenerek veya çiğden kullanılabilir. Biber, taze soğan, maydanoz, dereotu, kornişon turşu veya salatalık ince ince doğranarak karıştırma kabına alınır.
♤ Soğuyan haşlanmış börülceler, doğranmış diğer malzemelerin üzerine eklenir. Konserve mısır ve nar taneleri de eklenir.
♤ Zeytinyağı, limon ve tuz (mümkünse küçük bir kavanozda iyice karıştırılarak) salata malzemelerinin üzerine eklenir. 1-2 yemek kaşığı kadar nar ekşisi de eklendikten sonra, börülceleri ezmemeye dikkat ederek güzelce karıştırılır.
♤ Servis tabağına alındıktan sonra arzuya göre biraz daha mısır, nar ve kornişon turşuyla süslenebilir.

Servise hazırdır, afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder