Powered By Blogger

29 Şubat 2016 Pazartesi

Yoğurtlu buğday çorbası

Hani anneannem bir çorba yapıyordu ya yoğurtlu buğdaylı, işte ondan yapar mısın diye ister bu çorbayı bizim çocuklar 😊 Anneanne çorbası diye adlandırılır bizim evde yoğurtlu buğday çorbası 😊 Adı çorba ama kıvamı yemek gibi. Hem doyurucu, hem de oldukça besleyici. Bu çorbaya esas lezzet veren, kaynadıktan sonra eklenen kavrulmuş soğan ve de özellikle kuru pırasa. Kayınvalidemin hazırladığı bir baharat kuru pırasa sağolsun. Bu yaz kısmetse öğrenmek istiyorum hangi pırasadan ve nasıl yapıldığını. Çorbaya, arzuya göre yerken biraz daha yoğurt eklenebilir. Ailecek çok sevdiğimiz çorbalardan biridir. Umarım siz de seversiniz 😊

Malzemeler :
☆ 1 su bardağı buğday
☆ 1 su bardağı kuru fasulye
☆ 6 su bardağı su 
☆ 1 su bardağı yoğurt + yarım su bardağı su
☆ 1 orta boy kuru soğan + 1 yemek kaşığı sıvıyağ 
☆ 1 yemek kaşığı kuru pırasa (yoksa kuru nane) + 1 yemek kaşığı tereyağ
☆ tuz

Yapılışı :
♤ Buğday ve kuru fasulye geceden ıslatılır. (Resim 2)
♤ Yıkanıp süzülen buğday ve kuru fasulye düdüklü tencereye konur. Üzerine 6 su bardağı su ve tuz ilave edir. Kapağı kapatılıp ocağa alınır. Orta hararetli ateşte, düdüğü çalmaya başladıktan sonra 20 dakika pişirilir. Tencerenin altı kapatılıp buharı çıktıktan sonra kapağı açılarak, kısık ateşte kaynatılmaya devam edilir.
♤ Yoğurda yarım su bardağı su eklenerek açıldıktan sonra, yarım bardak kadar da çorbanın suyundan yavaş yavaş eklenerek karıştırılır. (Çorbaya eklenince yoğurdun kesilmemesi, pelte pelte olmaması için çorba suyuyla ısı dengelenmiş olur.) Çorbaya eklenirken ve sonrasında kaynayana dek sürekli karıştırmaya devam edilir. (Resim 3)
♤ İnce doğranmış kuru soğan, az sıvıyağda iyice kavrulduktan sonra (Resim 4), çorbaya eklenir.
♤ Kuru pırasa (yoksa kuru nane), tereyağında kızdırıldıktan sonra (Resim 5), çorbaya eklenir.
♤ Bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Servise hazırdır. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊


25 Şubat 2016 Perşembe

Poğaça

Poğaçama bir isim bulamadım, ama lezzeti eşsiz oldu. Otlu peynirli poğaça mı desem, yoğurt kaymaklı poğaça mı desem bilemedim, sadece poğaça başlığıyla ekledim bu yüzden. Ortalama bir poğaça hamurunu ufak değişikliklerle hazırladım bu kez. Az biraz süt, biraz da yoğurt kaymağı ekledim. Yoğurdumu kendim yapıyorum evde. Mayalık yoğurdum kalmadığındaysa, tereyağ ile mayalıyorum. Bence bu da kesinlikle ayrı bir yazı konusu olur, çünkü yoğurdun lezzetine doyamıyoruz şeker gibi, hele de kaymağı, yoğun ve lezzet bombası adeta. İşte bu kaymağı kullandım poğaça hamurumda. Bir de tarhana otu ekledim, koku ve tat için. İç malzemesini de hamuruna ekledim. Sonrası malum mayalanma, yuvarlama, tepsi mayası ve fırınlama. Sonuç harika, yeme de yanında yat poğaçaları. İşte tarif 👍

Malzemeler :
☆ Yarım su bardağı ılık süt
☆ 100 gr oda sıcaklığında tereyağ
☆ 1 su bardağı yoğurt kaymağı
☆ 1 çay bardağı sıvıyağ
☆ 1 yumurta ( sarısı üzerine )
☆ Aldığı kadar un ( 3,5-4 su bardağı kadar kullandım )
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 1 yemek kaşığı toz şeker
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ 3 kibrit kutusu beyaz peynir ( ince rendelenmiş )
☆ 2 kibrit kutusu kaşar peynir ( ince rendelenmiş )
☆ 2 yemek kaşığı tarhana otu

Yapılışı :
♤ Bütün malzemeler karıştırma kabına alınarak, ele yapışmayan yumuşacık bir hamur yoğurulur. ( Resim 2 )
♤ Üzeri kapatılarak, oda ısısında 1-2 saat veya kapalı fırında kaynar su buharında yarım saat kadar mayalanmaya bırakılır.
♤ Mayalanan hamurdan istenilen büyüklükte bezeler koparılarak  istenilen şekilde poğaçalar yuvarlanır. Hamurumdan 20 tane ceviz, 12 tane de mandalina büyüklüğünde poğaça yuvarladım. 
♤ Yarım saat kadar oda ısısında tepsi mayasına bırakıldıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürülür, istenirse haşhaş/susam/çörek otu serpilir. ( Resim 3 ve 4 )
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında altı ve üzeri kızarana dek, yaklaşık 18-20 dakika kadar pişirilir.

Servise hazırdır. ( Resim 1 )

Afiyet olsun 😊


22 Şubat 2016 Pazartesi

Tavada şiş kebap

Evde kebap keyfi de mümkün. Mangal ateşi olmasa da, ızgara tavada veya fırında yakın lezzete ulaşılabilir. Bizimkiler o kadar beğenildi ki hafta sonu, servis öncesi fotoğraflamaya yetişemedim bile😊 Resim için geldiğimde, çoktan tabaklara alınmış, yenmeye başlanmıştı bile. Yenme hızından ve lezzet seslerinden anladım ki, ara ara tekrarlamak lazım 😉

Malzemeler :
☆ 500 gr orta yağlı kıyma
☆ 1 orta boy kuru soğan
☆ 1 orta boy domates
☆ Biraz maydanoz
☆ 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı :
♤ Karıştırma kabına alınan kıyma, incecik doğranmış kuru soğan, domates ve maydanoz, baharatlar da eklenerek iyice yoğurulur. (Resim 2 ve 3) Vakit varsa buzdolabında biraz dinlendirilir.
♤ Yassı tahta şişlere, ince ince dizilir. Elinizle, boşluk kalmayacak ve kalın olmayacak şekilde şekillendirilir. (Resim 1) Vakit varsa bu aşamada da buzdolabında biraz dinlendirilir.
♤ Izgara tavasına veya yanmaz tavaya dizilen şişler önce orta ateşte, sonra kısık ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişmeye bırakılır. Altı pişince alt üst çevrilerek diğer tarafı da pişirilir. Renk ve kokudan pişme takip edilir. Et piştikçe rengi kırmızıdan kahverengiye döner, çiğ et kokusunun yerini de iştah açıcı bir et kokusu alır. Yanık et kokusuna aman dikkat 😉

Afiyet olsun 😊


17 Şubat 2016 Çarşamba

Kağıtta somon













Klasik çarşamba, klasik balık günümüz. Kızartmaydı, tavaydı, fırındı, buğulamaydı, pilavıydı derken her türlü tüketiyoruz balığı. Aslında haftada en az 2 kez tüketmek gerekir, ama bizim çocuklar pek hoşnut değil 2 kez fikrinden. Haftada 1 kezde anlaştık. Sıkılmasınlar diye her hafta hem balığı, hem de pişirme şeklini değiştirmeye özen gösteriyorum. Geçen hafta levrek buğulama yapmıştım, deniz balığıydı çok lezzetli oldu. Bu hafta yine levreği çok beğensem de, değişiklik olsun diye somon aldım. Sebzeli yapmak istedim çünkü somon oldukça yağlı bir balık. Sonunda, fırında kağıtta sebzeli somon yapmaya karar verdim. Hem lezzet, hem de temizlik açısından çok iyi bir fikir oldu. Kağıtta kapalı piştiği için fırında kendi buharında ve yağında pişiyor, lezzeti artıyor. Hiç bir yere yağ da sıçramıyor, kokusu da olmuyor. Mutlu mutfaklar, mutlu evler 😉

Malzemeler : ( 4 kişilik )
☆ 4 dilim somon balığı
☆ 4 küçük patates (yayla patatesim vardı miniklerden, onları kullandım)
☆ 1 adet havuç
☆ 1 adet kabak
☆ 1 sap pırasa
☆ 1 adet kırmızı kapya biber
☆ Bir kaç dal brokoli
☆ Biraz dereotu
☆ Tuz, tane karabiber, 4 diş sarımsak, defne yağrağı, limon

Yapılışı :
♤  Somonlar yıkanıp temizlenir, arzuya göre üzerine limon suyu sıkılır, biraz tuzlanır, dinlenmeye bırakılır.
♤ Patatesler soyulup yıkandıktan sonra istenilen şekilde doğranır (küp küp tercih ettim ben). Tavada çok az yağda biraz sotelenir. Somon hızlı piştiğinden, patatesler çiğ kalabilir diye biraz ön pişirme yaptım.
♤ Diğer sebzeler de yıkanıp istenilen şekilde doğrandıktan sonra, patateslere eklenerek bir kaç dakika sotelenir, tuzu eklenip şöyle bir karıştırdıktan sonra altı kapatılır. Eğer patates kullanmayacaksanız, sebzeleri çiğden kullanabilirsiniz. (Resim 2 )
♤ Tezgaha serilen yağlı kağıdın ortasına önce sebze, üzerine de somon dilimi konur. Somonun üzerine sarımsak, tane karabiber, limon dilimi ve defne yaprağı konur. Kağıt, iki taraftan ortaya doğru katlanarak, hava almayacak şekilde kapatılır. Kendi buharında pişeceği için hava almayacak şekilde kapatılması önemlidir. ( Resim 3, 4 ve 5)
♤ Önceden ısıtılmış 200 ° fırında 40 dakika kadar pişirilir. Kağıt bohçasıyla servis edilir. (Resim 6)

Servise hazırdır. ( Resim 1)

Afiyet olsun :)


14 Şubat 2016 Pazar

Haşhaşlı çörek



















Epeydir tarif paylaşamıyorum. Denediğim tarifler istediğim lezzette olmadılar çünkü. Ama sonunda bu sabah istediğim lezzete ulaştım ve tarifi paylaşmaya karar verdim. Haşhaş ezmesine taktım bu aralar. Aslen Afyon yöresinde daha sık kullanılıyormuş. Özellikle yeşil mercimekli bükmeydi aklımdaki ama 2 farklı denememde de istediğim sonuca ulaşamadım. Komşu Fırın'ın bükmelerine bayılıyorum mesela. Denemelerim devam edecek, güzel bir sonuç elde edinde de mutlaka paylaşırım. Varsa sizin tarifiniz, denemeyi çok isterim. Bükmede başarılı olamayınca çörek denemeye karar verdim. İlk denemede sonuç istediğim gibi oldu, mutlu oldum. Eşim iş nedeniyle sık seyahat eder. Afyon, Kütahya ve Eskişehir seyahatlerinde haşhaşlı çörek yiyen biri olarak, bilirkişim oydu. Benim çöreğimi de beğenip, onlar gibi olmuş deyince, ikna olup tarifi paylaşmaya karar verdim 😉

Malzemeler :
☆ 1 su bardağı ılık su
☆ 1 su bardağı ılık süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 2 yemek kaşığı toz şeker
☆ 1 yumurta  (sarısı üzerine)
☆ Yarım su bardağı sıvıyağ
☆ 1 yemek kaşığı tuz
☆ Aldığı kadar un ( yaklaşık 6 su bardağı kullandım)
İç harcı için;
☆ 1 su bardağı haşhaş ezmesi
☆ 1 su bardağı sıvıyağ
☆ Arzuya göre toz şeker
Üzeri için;
☆ Yumurtanın sarısı
☆ 1 yemek kaşığı pekmez

Yapılışı :
♤ Ilık su ve ılık süt karışımına kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Diğer hamur malzemeleri de eklenerek (un kontrollü olarak) ele yapışmayacak yumuşak kıvamda yoğurulur. Mayalanması için üzeri örtülerek oda sıcaklığında 1-2 saat, aceleniz varsa kapalı fırında kaynar su buharında yarım saat kadar dinlendirilir. ( Resim 3 ve 4 )
♤ Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde 8 beze koparılarak yuvarlanır.
♤ Bezelerin her biri unlu tezgahta önce merdane, sonra da oklavayla yuvarlak açılır.
♤ İç malzemesi için sarı haşhaş ezmesi sıvıyağ ile açılarak sürülebilir kıvama getirilir.
♤ İlk yufkanın üzerine biraz iç malzemesi  dökülerek güzelce yayılır. Arzu ederseniz biraz toz şeker de ekeleyebilirsiniz. ( Resim 5 )
♤ İkinci yufka da açılarak ezmelenmiş ilk yufkanın üzerine serilir. ( Resim 6 ) Üzerine yine haşhaş sürülüp şeker ekelenir.
♤ Bu şekilde dört yufka üst üste dizildikten sonra tam ortasından kesilir. Bir yarı diğer yarının üzerine konarak 8 katlı yarım ay elde edilir. ( Resim 7 )
♤ İnce şeritler kesilir ve elde burularak yağlanmış tepsiye ortadan başlayarak dışarı doğru döşenir. ( Resim 8 ve 9 )
♤ Yumurta sarısına arzu edilirse pekmez eklenerek çırpılır ve çöreğin üzerine sürülür.
♤ 180° fırında altı ve üzeri kızarana dek yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirilir. Ön ısıtma yapmıyorum ki, fırın ısınana kadar tepsi mayası yapılmış olsun.

Servise hazırdır (Resim 1  ve 2)

Afiyet olsun 😊