Powered By Blogger

21 Eylül 2015 Pazartesi

Barbun (barbunya) Balığı Tava

Balık sezonunu açtık artık çok mutluyuz. İstavrit, mezgit, barbun denedik sırayla, hepsi de güzeldi. Küçük balık sever ailem, bense büyük ama çoğunluğa uyuyorum genelde. Hal böyle olunca, tam da mevsimiyken, gönülleri de mideleri de bayram ediyor kuzucuklarımın. Karadenizliliğimden midir nedir bilmiyorum ama, hiç rahatsızlık duymuyorum evde balık kokusundan. Tabi evde balık kokusuyla büyümemin de etkisi vardır mutlaka. Babam halen tutar da oltasıyla. Temizliğini de kendim yaparım, pişirmesini de. Çok iddialıyım diyemem ama fena da olmaz yani 😉 Her balığın ritüeli farklıdır, biraz dikkat edince lezzet kaçınılmaz olur zaten. Örneğin hamsi için mutlaka soğuklar beklenmeli, yoksa tatsız tuzsuz yavan olur. Hatta kar suyu inmeli ki denize, hamsi yağlansın bir güzel, sonra her çeşit lezzet bombası olur. Tekir ve barbunun kızartma yağına tereyağ konmazsa olmaz mesela, lezzeti eksik kalır.
Gibi gibi, biraz büyüklerden duyduklarımız gördüklerimiz, biraz deneme yanılmalarımız bizi mutfağımızın şefi yapıyor zamanla. Yeter ki isteyerek, sevgiyle, zevkle yapalım ne yaparsak, sonuç mutlaka başarılı olacaktır zaten.

Malzemeler :
☆ 1 kg barbun balığı
☆ Tuz, mısır unu + buğday unu
☆ Kızartmak için sıvıyağ + tereyağ

Yapılışı :
♤ Öncelikle balıklarımızı temizliyoruz veya temizletiyoruz. Kılçığı beyaz kalana dek yıkanmalı ki, acı tat gelmesin. Pullarını da bıçağın tersiyle temizleyebilirsiniz.
♤ İyice yıkadıktan sonra suyunun süzülmesi için bekliyoruz. Sonra tuzlayıp (damak tadınıza göre 1-2 tatlı kaşığı tuzla) dinlendiriyoruz buzdolabında. (Resim 2)
♤ Kızartacağımız zaman önce unluyoruz. Unlamak hem yağ çekmesini azaltır, hem de ve esasen balığın etinin yanarak kurumasını engeller. Göz kararı 1 avuç mısır unu, 1 avuç da buğday unu kullandım ve süzgeçte unladım. Gazete kağıdında unlayabilirsiniz. (Resim 3)
♤ Kızartma tavamızı ateşe alıp yağımızı koyuyoruz. 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ve 1 yemek kaşığı tereyağ kullandım. (Resim 4) Yağın yeterince kızdırılması çok önemli. Kızdırılmadan soğuk kalırsa, balık tavaya yapışacak ve çok yağ çekecektir. Çok kızdırılırsa da balığı yakacak ve kurutacaktır. Balığı tavaya koyduğumuzda coz sesini duyacağımız ısıda olması yeterlidir.
♤ Ateşi kısıp unladığımız balıklarımızı tavaya istediğimiz şekilde diziyoruz. (Resim 5) Bu esnada elimizi yakmamaya dikkat edelim. Hatta çok alışık değilseniz ateşi kapatıp da dizebilirsiniz.
♤ Sonra ateşi orta hararete getirip, tavanın her yerini eşit miktarda döndürerek kızartmaya başlıyoruz balıklarımızı. Arada tavayı dikkatlice ileri geri sallayalım ki, yapışmasın tavaya. Balık kızardıkça rengi döner, takip edip yakmadan tavanın diğer bölgesini ateşe çevirmek lazım. Balığınız tazeyse, kızardıkça kuyruğu havaya kalkacaktır biraz.
♤ Bir tarafı güzelce tamamen kızardıktan sonra, ters çevirip diğer tarafını da aynı şekilde kızartmak gerekiyor. Bu kısım biraz dikkat ve deneyim istiyor. Çevirmek için ateşi kısıp, balıkların üstüne aynı büyüklükte düz bir kapak veya tabak kapatıyoruz. (Resim 6)
♤ Tavayı sapından güçlü tutarak, tercihen lavabonun üzerinde ve tercihen kuru biz bezle kapağı tutarak, ters çeviriyoruz. Bu arada tavadaki yağ da dökülecektir. Çevirme işlemini ne kadar hızlı yapabilirseniz kaybınız o kadar az olur. Kapaktaki balığı, kızarmış tarafı üste bakacak şekilde yine tavaya kaydırıyoruz dikkatlice. (Resim 7) İlk şeklini elde edemezseniz veya üst üste yığılırsa da sorun yok, spatulayla düzeltebilirsiniz sonra. Tavayı tekrar ateşe almadan önce, dışına dökülen yağları ıslak bezle mutlaka silmek gerekir. Aksi halde hem tavanız yanar, hem de koku çok daha ağır olur.
♤ Tavadaki yağ az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz. Diğer tarafını da aynı şekilde kızarttıktan sonra, yine kapak yardımıyla servis tabağınıza alabilirsiniz. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊

Not : Kızartma yaparken yakın yerleri gazete ile örtebilirsiniz yağ sıcramasına karşın. Eve sinecek kokuyu hafifletmek için de, küçük bir cezvede camaşır yumuşatıcısına su ekleyerek kaynatabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder