Powered By Blogger

21 Eylül 2015 Pazartesi

Barbun (barbunya) Balığı Tava

Balık sezonunu açtık artık çok mutluyuz. İstavrit, mezgit, barbun denedik sırayla, hepsi de güzeldi. Küçük balık sever ailem, bense büyük ama çoğunluğa uyuyorum genelde. Hal böyle olunca, tam da mevsimiyken, gönülleri de mideleri de bayram ediyor kuzucuklarımın. Karadenizliliğimden midir nedir bilmiyorum ama, hiç rahatsızlık duymuyorum evde balık kokusundan. Tabi evde balık kokusuyla büyümemin de etkisi vardır mutlaka. Babam halen tutar da oltasıyla. Temizliğini de kendim yaparım, pişirmesini de. Çok iddialıyım diyemem ama fena da olmaz yani 😉 Her balığın ritüeli farklıdır, biraz dikkat edince lezzet kaçınılmaz olur zaten. Örneğin hamsi için mutlaka soğuklar beklenmeli, yoksa tatsız tuzsuz yavan olur. Hatta kar suyu inmeli ki denize, hamsi yağlansın bir güzel, sonra her çeşit lezzet bombası olur. Tekir ve barbunun kızartma yağına tereyağ konmazsa olmaz mesela, lezzeti eksik kalır.
Gibi gibi, biraz büyüklerden duyduklarımız gördüklerimiz, biraz deneme yanılmalarımız bizi mutfağımızın şefi yapıyor zamanla. Yeter ki isteyerek, sevgiyle, zevkle yapalım ne yaparsak, sonuç mutlaka başarılı olacaktır zaten.

Malzemeler :
☆ 1 kg barbun balığı
☆ Tuz, mısır unu + buğday unu
☆ Kızartmak için sıvıyağ + tereyağ

Yapılışı :
♤ Öncelikle balıklarımızı temizliyoruz veya temizletiyoruz. Kılçığı beyaz kalana dek yıkanmalı ki, acı tat gelmesin. Pullarını da bıçağın tersiyle temizleyebilirsiniz.
♤ İyice yıkadıktan sonra suyunun süzülmesi için bekliyoruz. Sonra tuzlayıp (damak tadınıza göre 1-2 tatlı kaşığı tuzla) dinlendiriyoruz buzdolabında. (Resim 2)
♤ Kızartacağımız zaman önce unluyoruz. Unlamak hem yağ çekmesini azaltır, hem de ve esasen balığın etinin yanarak kurumasını engeller. Göz kararı 1 avuç mısır unu, 1 avuç da buğday unu kullandım ve süzgeçte unladım. Gazete kağıdında unlayabilirsiniz. (Resim 3)
♤ Kızartma tavamızı ateşe alıp yağımızı koyuyoruz. 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ve 1 yemek kaşığı tereyağ kullandım. (Resim 4) Yağın yeterince kızdırılması çok önemli. Kızdırılmadan soğuk kalırsa, balık tavaya yapışacak ve çok yağ çekecektir. Çok kızdırılırsa da balığı yakacak ve kurutacaktır. Balığı tavaya koyduğumuzda coz sesini duyacağımız ısıda olması yeterlidir.
♤ Ateşi kısıp unladığımız balıklarımızı tavaya istediğimiz şekilde diziyoruz. (Resim 5) Bu esnada elimizi yakmamaya dikkat edelim. Hatta çok alışık değilseniz ateşi kapatıp da dizebilirsiniz.
♤ Sonra ateşi orta hararete getirip, tavanın her yerini eşit miktarda döndürerek kızartmaya başlıyoruz balıklarımızı. Arada tavayı dikkatlice ileri geri sallayalım ki, yapışmasın tavaya. Balık kızardıkça rengi döner, takip edip yakmadan tavanın diğer bölgesini ateşe çevirmek lazım. Balığınız tazeyse, kızardıkça kuyruğu havaya kalkacaktır biraz.
♤ Bir tarafı güzelce tamamen kızardıktan sonra, ters çevirip diğer tarafını da aynı şekilde kızartmak gerekiyor. Bu kısım biraz dikkat ve deneyim istiyor. Çevirmek için ateşi kısıp, balıkların üstüne aynı büyüklükte düz bir kapak veya tabak kapatıyoruz. (Resim 6)
♤ Tavayı sapından güçlü tutarak, tercihen lavabonun üzerinde ve tercihen kuru biz bezle kapağı tutarak, ters çeviriyoruz. Bu arada tavadaki yağ da dökülecektir. Çevirme işlemini ne kadar hızlı yapabilirseniz kaybınız o kadar az olur. Kapaktaki balığı, kızarmış tarafı üste bakacak şekilde yine tavaya kaydırıyoruz dikkatlice. (Resim 7) İlk şeklini elde edemezseniz veya üst üste yığılırsa da sorun yok, spatulayla düzeltebilirsiniz sonra. Tavayı tekrar ateşe almadan önce, dışına dökülen yağları ıslak bezle mutlaka silmek gerekir. Aksi halde hem tavanız yanar, hem de koku çok daha ağır olur.
♤ Tavadaki yağ az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz. Diğer tarafını da aynı şekilde kızarttıktan sonra, yine kapak yardımıyla servis tabağınıza alabilirsiniz. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊

Not : Kızartma yaparken yakın yerleri gazete ile örtebilirsiniz yağ sıcramasına karşın. Eve sinecek kokuyu hafifletmek için de, küçük bir cezvede camaşır yumuşatıcısına su ekleyerek kaynatabilirsiniz.


20 Eylül 2015 Pazar

Domates çorba

Ablam kadar güzel yapamadığım doğrudur. Onun elinin lezzeti çok başka. Bu çorbayı her yaptığımda çocuklar, teyzemizin domates çorbası daha da lezzetli oluyor diyor 😊 Ama yine de çorba çorbadır. Her mevsim her yemekte, önden çorba içmek tavsiye edilir. Domates mevsimindeyken tam da, hem kokusu hem de lezzeti sınırsız oluyor. Haftada bir yapar oldum bu yüzden son zamanlarda. Gelelim ablamın enfes tarifine.

Malzemeler :
☆ 1 yemek kaşığı sıvıyağ + 1 tatlı kaşığı tereyağ
☆ 1 adet küçük boy kuru soğan
☆ 1 diş sarımsak
☆ 3 yemek kaşığı un
☆ 1 tatlı kaşığı domates salçası + 1 çay kaşığı biber salçası
☆ 2 adet büyük boy domates
☆ 1 lt su
☆ 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :
♤ Tencereye sıvıyağ ve tereyağ konur, ateşe alınır. Eriyince, ince doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek kavrulur.
♤ Un da eklenerek kokusu çıkana ve rengi dönene dek kavrulur. Salçalar da eklenerek iyice kavrulur.
♤ Rendelenmiş domatesler de eklenir, ara ara karıştırılarak kavrulmaya devam edilir.
♤ İyice kavrulunca su da eklenir, kaynamaya bırakılır. Normal su yerine varsa et suyu veya tavuk suyu kullanmanızı öneririm, daha lezzetli ve sağlıklı olur.
♤ Çorba kaynayınca blenderla pürüzsüz olana dek karıştırılır, sonra da tuzu ayarlanır. 1-2 taşım kaynatıldıktan sonra dinlenmeye bırakılır.
♤ Servis edilirken sade olabileceği gibi, tereyağında sotelenmiş bayat ekmek küpleri ve veya ince rendelenmiş kaşar peyniri de eklenebilir.

Afiyet olsun 😊


19 Eylül 2015 Cumartesi

Yumurtalı ekmek

Hafta sonu kahvaltılarına çok özenirim. Uykuya doymuş halde, hem birliktelikten hem de yediklerimizden keyif aldığımız bir seremoni gibidir benim için. Hafta içi kahvaltılarına hasret kaldığımdan mıdır bilmem. Kahvaltıda karnımdan çok gözümün doyması önemli benim için:) O yüzden evde ne varsa sofrada gözümün önünde olsun isterim. Bu sabah kahvaltı hazırlarken de bayat ekmeğim olduğunu görüp sevindim. Yaşasın yumurtalı ekmek zamanı diye. Herkesin bildiği yaptığı klasik yumurtalı ekmek. En iyi bayat ekmek değerlendirme yöntemi. Klasik harca biraz baharat biraz da peynir katınca daha da lezzetli oldu sanki. Bu sabah kahvaltı soframızda çay eşliğinde yumurtalı ekmek, yanında domates, salatalık ve zeytin doyurdu bizi. Allah herkese bereket versin, kimseyi açlıkla yoklukla sınamasın, amin.

Malzemeler :
☆ 2 adet yumurta
☆ 1 su bardağı süt
☆ 1 çay kaşığı tuz
☆ 1 çay kaşığı pulbiber
☆ 1 çay kaşığı kuru nane
☆ 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (ince rendelenmiş)
Bayat ekmek ve kızartmak için tereyağ

Yapılışı :
♤ Yumurtalı harç malzemesi derin bir kapta iyice karıştırılır. (Resim 2)
♤ Küçük kesilen bayat ekmekler karışıma yatırılır, çevrilerek harca bulanmasi ve çekmesi sağlanır. (Resim 3)
♤ Tavada tereyağ eritildikten sonra, ekmekler konur, kısık-orta hararetli ateşte kızartılmaya bırakılır. (Resim 4)
♤ Bayat ekmekler piştikçe yumuşamaya ve güzel kokmaya başlar. Kontrollü olarak ters çevirerek arkalı önlü kızartılır. ( Resim 5)

Afiyet olsun 😊


11 Eylül 2015 Cuma

Kadayıflı Güllaç Tatlısı











Bütün suçlu hep bu artık malzemeler :) Yapsalar bunların küçük porsiyonlarını, biz de aman kalanla neler yapsak da değerlendirsek diye düşünmesek keşke:) Ramazandan kalan güllaç ve geçen yıldan kalan kuru kadayıf gözüme batıyor kaç zamandır. Neler yapabilirim diye araştırırken bir de baktım ki ikisi birlikte de olurmuş. En sevdiğim tarifler böyle yaratıcı olanlar. İlk keşfedeni tebrik ediyor, hemen uyguladığım ve ailecek çok beğendiğimiz tarifime geçiyorum ;)

Malzemeler :
☆ 8 yaprak güllaç
☆ 4 su bardağı ılık süt
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 2 su bardağı kuru Giresun kadayıfı (yaş kadayıfla da olabilir)
☆ 2 yemek kaşığı tereyağ
☆ 1 su bardağı ince çekilmiş fındık

Yapılışı :
♤ Kuru kadayıf, tereyağında kavrulduktan sonra ılınmaya bırakılır.
♤ Geniş bir kapta ılık süt ve şeker karıştırılarak eritilir.
♤ Güllaç yaprakları, servis kabına uygun büyüklükte kırılarak şekerli sütte ıslatılır. 4 yaprak bu şekilde servis kabına döşenir.
♤ Kavrulmuş kadayıfın ve çekilmiş fındığın yarısı karıştırılarak üzerine serilir. (Resim 2 ve 3)
♤ Kalan 4 güllaç yaprağı da şekerli sütte ıslatılarak üzerine döşenir. Kalan süt güllacın üzerine dökülür. (Resim 4)
♤ En üstüne kalan kadayıf ve fındık serilerek malzemelerin birbiriyle özdeşleşmesi için 1-2 saat kadar buzdolabında dinlendirilir. (Resim 1 ve 5)

Afiyet olsun 😊


6 Eylül 2015 Pazar

Pişi











Kahvaltıda çocuklarımın bayıldığı bir lezzet pişi. Her ne kadar bu tarif az yağ çekiyor olsa da kızartmadır nihayetinde, günün ilk öğününe hazırlamayı tercih ediyorum niyetlendiğimde. Alyansımın evliliğimi sembolize etmekten başka bir işe de yaradığını (Resim 3) hatırlattığı için de seviyorum bu tarifi :)

Malzemeler :
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ Yarım su bardağı ılık süt
☆ 1 tatlı kaşığı toz şeker
☆ 1 adet yumurta
☆ Yarım su bardağı yoğurt
☆ Aldığı kadar un (3 su bardağı kadar kullandım)
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:
♤ Ilık süte kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır.
♤ Yumurta, yoğurt, un kontrollü olarak ve tuz eklenerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Mayanın aktifleşerek hamuru kabartması için biraz dinlendirilir.(Resim 2)
♤ Hamurdan portakal büyüklüğünde koparılan bezeler merdane yardımıyla 5 mm kalınlığında açılır. İnce ağızlı su bardağı yardımıyla yuvarlak kesilir. Tam ortasını da alyansınız yardımıyla açabilirsiniz.(Resim 3)
♤ Pişi hamurları iyice kızarmış sıvıyağda önlü arkalı kızartılır. (Resim 4) Kızarırken de kabaran pişiler yağdan çıkarılıp kağıt havlu ile yağın fazlası alınır. (Resim5) Servise hazırdır.

Afiyet olsun 😊


4 Eylül 2015 Cuma

Kolay ekler

Markette kedi dilini görünce acaba olur mu dedim içimden. Hızlıca netten araştırınca bir de baktım ki denenmiş bir sürü tarif var kedi dili bisküvisinden ekler diye. Bir kaç tanesini inceleyip kendime göre harmanlayıp denedim eve gelince. Oldu valla. Yani tabi ki fırında kabarmış bir ekler kadar olmadı belki ama kısıtlı veya üşengeç vakitler için gayet başarılı bir seçenek. Muhallebisini klasik tarifim ve ölçümle yaptığım için arttı doğal olarak. Hazır çikolata sosu da varken muhallebi üstü çikolata sosuyla yarınki sütlü tatlımız da hazırlanmış oldu böylece (Resim 2). Kedi dilinden kolay ekler tarifimi denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler :
☆ 1 paket kedi dili
☆ Islatmak için 1 su bardağı soğuk süt
☆ 1 paket çikolata sosu ve tarifindeki kadar süt
Muhallebisi için;
☆ 1 lt süt
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 2 yemek kaşığı un
☆ 2 yemek kaşığı nişasta
☆ 1 adet yumurta
☆ 2 paket toz vanilin

Yapılışı :
♤ Muhallebi malzemeleri vanilin hariç tencereye konur ve eriyinceye kadar karıştırılır. Ateşe alınan muhallebi kaynayana dek karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca altı kısılarak vanilin eklenir, 1-2 dakika daha karıştırılarak koyulaşır. Sonra ılınması için kenara alınır.
♤ Çikolata sosu da tarifteki gibi hazırlanıp ılınması için kenara alınır.
♤ Kedi dili soğuk süte hızlıca batırılıp çıkarılarak ıslatılır. Servis tabağına konur, üzerine muhallebi dökülür. Aynı şekilde ıslatılmış kedi dili üzerine kapatılır. En üstüne çikolata sosu dökülerek ekler tamamlanır (Resim 4). 1-2 saat kadar buzdolabinda dinlendirildikten sonra servise hazırdır.

Afiyet olsun 😊