Powered By Blogger

16 Haziran 2016 Perşembe

Pideli Köfte









Bursa'nın nefis lezzetlerinden biri pideli köfte. Oğlum da ben de çok severiz. İlk defa evde denedim. Ramazan olması nedenli ekmek yerine pide tüketiyoruz bu aralar. Bayatlayan pidelerimi tüketmek içinse iftara pideli köfte yapmaya karar verdim. İlk deneme için hiç fena değildi. Salçalı sosu biraz daha koyu olsa daha iyi olabilirdi sadece 😌
Malzemeler:
Köftesi için;
• 500 gr kıyma
• 1 orta boy soğan
• 3 diş sarımsak
• 2 dilim bayat ekmek içi
• 1 yumurta
• Bir tutam maydanoz
• tuz, karabiber
Salçalı sosu için;
• 1 yemek kaşığı sıvıyağ
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• 2-3 yemek kaşığı domates salçası
• 2 su bardağı su
• tuz, karabiber
Tabanı için bayat pide, üzerine dökmek için 2-3 yemek kaşığı tereyağ
Süslemek için de domates, biber

Yapılışı:
• Köfte harcı için kıyma, incecik doğranmış soğan ve ezilmiş sarımsak, suyla veya sütle ıslatılıp rendelenen bayat ekmek içi, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, tuz ve karabiber karıştırma kabında birleştirilir. (Resim 2)
• Köfte harcı iyice yoğurulduktan sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak arzunuza göre şekillendirilir. (Resim 3)
• Köfteler fırında ızgara modunda veya tavada önlü arkalı kızartılır. Arzu edilirse domates ve biberler de ızgara pişirilir.
• Bayat pideler küp küp kesilerek yanmaz tavada 5-10 dakika ısıtılır. (Resim 4)
• Salçalı sos için, sos tavasına sıvıyağ, ardından salçalar eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Suyu, tuzu ve karabiberi de eklenerek bir iki taşım kaynatılır. (Resim 5)
• Servis tabağına önce ısıtılmış pideler yerleştirilir. (Resim 6)
• Salçalı sosun yarıdan fazlası pidelerin üzerine gezdirilerek pideler ıslatılır.
• Üzerine kızarmış köfteler dizilir. (Resim 7)
• Önce sosun kalanı, sonra da eritilmiş tereyağ, köftelerin üzerine gezdirilir. (Resim 8)
• Izgara domates ve biberlerle üzeri süslendikten sonra, servise hazırdır. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder