Powered By Blogger

26 Mart 2016 Cumartesi

Pandispanya





















Oğlumun doğum günü pastasını kendim yapmak istiyorum bu yıl. Geçen hafta şeker hamuru ile pasta süsleme kursuna gittim bu nedenle. Tabi ki ders, süslenecek pastanın temel taşı olan pandispanyayı hazırlayarak başladı. Evdeki ilk uygulamayı dün ve bugün yaptım. Bunun üzerine sadece pandispanya için özel bir yazı yazmaya karar verdim. Herkesin denediği kullandığı bir pandispanya tarifi vardır elbette. Üç aşağı beş yukarı benzerdir bu tarifler. Esas püf noktası malzemede değil zaten, hazırlama şekli ve pişirmede. Daha önceki amatör denemelerimden farklı olarak kursta öğrendiğim ve evde deneyimleyip doğruladığım ayrıntı, yumurta-şeker ve sonra eklenen suyu en az 20 dakika kadar çırparak iyice boza kıvamına getirmek. Çırpma süresini kısa tutarsanız pandispanya olmaz, kek olur dedi hocamız😉 Diğer ayrıntı da pişirmek için fırını fanlı çalıştırmak ve su dolu küçük bir kap koymak fırının içine. Sonuç, yumuşacık sünger gibi nefis bir pandispanya. Sonrası hayal gücünüze kalmış 😊

Malzemeler :
☆ 4 yumurta
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 1/2 çay bardağı ılık su
☆ 1/4 limon suyu veya 1 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ 1 su bardağı un (yumurtalar çok iriyse 1-2 yemek kaşığı un daha eklenebilir)
☆ 1 paket kabartma tozu
☆ 1 fiske tuz
☆ Arzuya göre limon veya portakal kabuğu rendesi, şekerli vanilin

Yapılışı :
♤ Yumurta sarısı ve beyazı ayrılır.
♤ Yumurta sarısı biraz çırpıldıktan sonra şeker eklenir ( Resim 2 ), mikserle önce düşük hızda, sonra yüksek hızda uzun uzun iyice çırpılır. Ilık su ve limon suyu yavaş yavaş eklenerek çırpılmaya devam edilir. Bu karışım en az 20 dakika çırpılmalı ki boza kıvamına gelsin. ( Resim 3 )
♤ Un ve kabartma tozu, mutlaka elenerek eklenir ve tahta kaşık veya slikon spatulayla karışıma yedirilir. ( Resim 4 )
♤ Yumurta beyazı, 1 çimdik tuzla birlikte çırpılır. Hacmi 2-3 katına çıkıp koyulaşana dek, 5-10 dakika, çırpılır. Kap ters çevrildiğinde akmayacak kadar koyulaşmalıdır. ( Resim 5 )
♤ Yumurta beyazı, birkaç seferde karışıma yavaş yavaş eklenir. Spatulayla hep aynı yönde alttan üste karıştırılarak söndürmeden yedirilir. ( Resim 6 )
♤ Pişirme kabı olarak 22 cm çapında kelepçeli çember kalıp kullandım altına pişirme kağıdı sererek. Kalıba karışımı döktükten sonra, önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri pembeleşene dek 20-25 dakika pişirilir. ( Resim 7 ve 1 )
♤ Fırından çıkarılan pandispanya biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır ve dinlenmeye bırakılır. En az birkaç saat, hatta mümkünse 1 gün dinlenen pandispanya istenen sayıda eşit katlara bölünür. Aralarına pastacı kreması, üzerine ve dışına da krem şanti veya ganaj sürülür. ( Resim 8 ) İstenirse şeker hamuruyla kaplanarak servise hazır hale getirilir. ( Resim 9 ve 10)

Afiyet olsun 😊

Not : Pandispanyayı kakaolu yapmak isterseniz, eklediğiniz kakao kadar undan eksiltmelisiniz. Örneğin 2 yemek kaşığı kakao ekleyecekseniz, unu 2 yemek kaşığı eksik kullanmalısınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder