Powered By Blogger

20 Temmuz 2015 Pazartesi

Sodalı poğaça







Bayram için memleketimize Karadeniz'e gelince İstanbul'dan, bir süre paylaşım yapamadım gezmekten. Bu arada, herkesin geçmiş Ramazan Bayramını gönülden kutlarım. Dilerim sevdiklerimizle daha nice bayramlar kutlarız.

Bayram bitti ama tatil bitmedi bizim için :) Dört mevsimi bir arada yaşıyoruz memleketimizde çok şükür. Yayladaydık dün sabah montlarımızla gezdik, yayla evinde soba yaktık ısındık. Öğleden sonra da döndük yayladan, denizdeydik serinlemek için güneşi batırana dek. Memleketimiz çok güzel, bizler çok şanslıyız. Yeşile maviye kaynak sularına doyamıyoruz günlerdir. Organik lezzet patlaması yaşıyoruz, her şey doğal. Keşke her yer böyle olsa, ya da daha çok bilebilsek memleketimizin kıymetini, koruyabilsek tüketmesek. Seviyorum çok memleketimi, içim titriyor ne yapayım ...

Buranın tadını çıkarırken bu mevsimde çocuklar en çok da denize giriyor kuzenleriyle. Karadeniz'de yüzmek kolay değildir. Hırçındır deniz, aniden kabarır dalgalanır. Sığ da değildir, birden derinleşir farkına varmadan. Kumluk alan da çok azdır, genelde taşlık kayalıktır. Ama burada yüzmeyi öğrenen yüzebilen, her yerde yüzebilir, bu da artısıdır :) Hal böyle olunca denizle boğuşan yavrularımız sık sık acıkıyor. Biz de en kutsi annelik görevimiz olan aşçılık rolümüzü daha yoğun yaşıyoruz çare olalım diye. Bugün deniz atıştırmalığı olarak sodalı poğaça çıktı mutfağımızdan. İşte tarif...

Malzemeler :
☆ 1 su bardağı ılık süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 2 yemek kaşığı toz şeker
☆ 1 su bardağı sıvıyağ
☆ 1 su bardağı yoğurt
☆ 1 su bardağı soda
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ Aldığı kadar un ( 7-8 su bardağı kadar kullandım )
☆ İçi için istenen malzeme (ben peynir rendeleyip kullandım)
☆ Üzerine sürmek için yumurta sarısı ve susam

Yapılışı :
♤ Ilık süte kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Sıvıyağ, yoğurt ve soda eklendikten sonra tuz ve kontrollü olarak un eklenerek yoğurulur. Hamurun yumuşacık bir kıvamı olmalıdır. Hafif ele yapışması da makbuldür.
♤ Kıvamını bulan hamur oda sıcaklığında 1-2 saat mayalanmaya bırakılır. Aceleniz varsa kapalı fırında kaynar su buharında yarım saat bırakarak yarım saatte de mayalandırabilirsiniz. (Resim 2)
♤ Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır, ortasına bastırılarak içine istenen malzeme konur, yuvarlak kapatılarak birleşim yeri altta kalacak şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
♤ Bütün poğaçalar hazırlanıp tepsiye dizildikten sonra yarım saat kadar tepsi mayasına bırakılır. (Resim 3)
♤ Mayalanıp kabaran poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpildikten sonra, önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir. (Resim 1)

Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder