Powered By Blogger

9 Temmuz 2015 Perşembe

Kayseri yağlaması (Şebit)







Özellikle bu aralar bayağı popüler bir yemek şebit. Nereye baksam resmini tarifini videosunu görüyorum. Kayseri yöresine özgü bu yemeği bugün iftar yemeği olarak yaptım. Sunumu güzel, eminim tadı da öyledir :)

Malzemeler :
Hamuru için;
☆ 1 su bardağı ılık su
☆ Yarım su bardağı süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 1 yemek kaşığı toz şeker
☆ 2 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ Alabildiği kadar un (4 su bardağı kullandım)
☆ tuz
Harcı için ;
☆ 250 gr dana kıyma
☆ 2 orta boy kuru soğan
☆ 2 adet kırmızı kapya biber
☆ 2 büyük domates
☆ 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yemek kaşığı tereyağ
☆ 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası
☆ tuz, pulbiber, karabiber
☆ 1 su bardağı kaynar su

Yapılışı :
♤ Ilık su ve süt karışımına kuru maya ile toz şeker eklenir, iyice karıştırılır, mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Sıvıyağ, un (kontrollü olarak) ve tuz eklenerek ele yapışmayan bir hamur oluncaya dek iyice yoğurulur. Üzeri kapatılarak oda ısısında 1-2 saat veya kapalı fırında kaynar su buharında yarım saat mayalanmaya bırakılır.
♤ İç harcı için önce kıyma kavrulur. Sonra sırasıyla sıvıyağ, tereyağ, ince doğranmış kuru soğan, ince doğranmış kapya biber, küp küp doğranmış domates ve salçalar eklenir. İyice kavrulunca tuz, pulbiber, karabiber ve kaynar su eklenip kısık ateşte suyunu biraz çekene kadar pişirilir. Altı kapatılıp ılınmaya bırakılır.
♤ Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlak ve ince açılır.
♤ Yağsız tavada arkalı önlü pişirilir yufkalar. (Resim 2)
♤ Servis kabına bir kat yufka, üzerine 2 yemek kaşığı kıymalı harç olacak şekilde malzemeler bitene dek döşenir. (Resim 3)
♤ Eşit üçgenler olacak şekilde kesilir. Üzerine doğranmış maydanoz serpilir, ortasına yoğurt dökülür.(Resim 1)
♤ Servise hazırdır.

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder