Poğaçadan devam ediyorum bu aralar. Sanırım vaktim bol tatildeyim diye, uğraşıyorum geniş geniş ben de :) Bu akşam misafirliğe gidiyoruz, elimiz boş olmasın diye çocuklar denizdeyken kruvasan poğaça yaptım. Çok amaçlı kullanılabilir bir hamur. Bir nevi milföy hamuru gibi oluyor. İlk fırsatta aynı hamurla talaş böreği yapmayı planlıyorum. Kesinlikle tavsiye ederim.
Malzemeler :
☆ 2 su bardağı ılık süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 3 yemek kaşığı toz şeker
☆ 2 yumurta (sarıları üzerine)
☆ 1 su bardağı sıvıyağ
☆ 2 yemek kaşığı tereyağ (eritilecek)
☆ 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
☆ Aldığı kadar un ( 6-7 su bardağı kadar kullandım )
☆ Arası için 150-200 gr tereyağ + 1 çay bardağı sıvıyağ
☆ İçi arzunuza kalmış (ben klasik beyaz peynir kaşar peynir rendesi karışımı kullandım)
☆ Üzeri için susam, çörek otu
Yapılışı :
♤ Ilık süte kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Sıvıyağ, 2 yumurta beyazı, ılık tereyağ, tuz ve kontrollü olarak un eklenerek hamur kulak memesi kıvamına gelene dek yoğurulur. Üzeri kapatılarak oda ısısında 1-2 saat mayalanmaya bırakılır. (Aceleniz varsa kapalı fırında kaynar su buharında yarım saat kadar bekleterek de mayalandırabilirsiniz.)
♤ Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak tatlı tabağı kadar açılır. Aralarına eritilmiş yağ karışımından 1 yemek kaşığı sürülerek üst üste 6 kat olacak şekilde dizilir. Hamurların hepsi bu şekilde açılıp yağlanıp üst üste dizildikten sonra 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. (Resim 2 ve 3)
♤ 6'lı katlar sırayla alınır, yuvarlak ince yufkalar olana dek açılır. Poğaçanızın olmasını istediğiniz büyüklüğüne göre altı, sekiz, on veya oniki eşit üçgen parça kesilir. Geniş uca istenen iç malzeme konarak kalın sigara böreği sarar gibi sarılır. İki kenar hafif geriye bükülerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Oda ısısında yarım saat de tepsi mayasına bırakılır. (Resim 4)
♤ Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülüp susam/çörek otu serpildikten sonra, önceden ısıtılmış 180° fırında 15-20 dakika kadar pişirilir. (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
22 Temmuz 2015 Çarşamba
Kruvasan poğaça
20 Temmuz 2015 Pazartesi
Sodalı poğaça
Bayram için memleketimize Karadeniz'e gelince İstanbul'dan, bir süre paylaşım yapamadım gezmekten. Bu arada, herkesin geçmiş Ramazan Bayramını gönülden kutlarım. Dilerim sevdiklerimizle daha nice bayramlar kutlarız.
Bayram bitti ama tatil bitmedi bizim için :) Dört mevsimi bir arada yaşıyoruz memleketimizde çok şükür. Yayladaydık dün sabah montlarımızla gezdik, yayla evinde soba yaktık ısındık. Öğleden sonra da döndük yayladan, denizdeydik serinlemek için güneşi batırana dek. Memleketimiz çok güzel, bizler çok şanslıyız. Yeşile maviye kaynak sularına doyamıyoruz günlerdir. Organik lezzet patlaması yaşıyoruz, her şey doğal. Keşke her yer böyle olsa, ya da daha çok bilebilsek memleketimizin kıymetini, koruyabilsek tüketmesek. Seviyorum çok memleketimi, içim titriyor ne yapayım ...
Buranın tadını çıkarırken bu mevsimde çocuklar en çok da denize giriyor kuzenleriyle. Karadeniz'de yüzmek kolay değildir. Hırçındır deniz, aniden kabarır dalgalanır. Sığ da değildir, birden derinleşir farkına varmadan. Kumluk alan da çok azdır, genelde taşlık kayalıktır. Ama burada yüzmeyi öğrenen yüzebilen, her yerde yüzebilir, bu da artısıdır :) Hal böyle olunca denizle boğuşan yavrularımız sık sık acıkıyor. Biz de en kutsi annelik görevimiz olan aşçılık rolümüzü daha yoğun yaşıyoruz çare olalım diye. Bugün deniz atıştırmalığı olarak sodalı poğaça çıktı mutfağımızdan. İşte tarif...
Malzemeler :
☆ 1 su bardağı ılık süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 2 yemek kaşığı toz şeker
☆ 1 su bardağı sıvıyağ
☆ 1 su bardağı yoğurt
☆ 1 su bardağı soda
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
☆ Aldığı kadar un ( 7-8 su bardağı kadar kullandım )
☆ İçi için istenen malzeme (ben peynir rendeleyip kullandım)
☆ Üzerine sürmek için yumurta sarısı ve susam
Yapılışı :
♤ Ilık süte kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Sıvıyağ, yoğurt ve soda eklendikten sonra tuz ve kontrollü olarak un eklenerek yoğurulur. Hamurun yumuşacık bir kıvamı olmalıdır. Hafif ele yapışması da makbuldür.
♤ Kıvamını bulan hamur oda sıcaklığında 1-2 saat mayalanmaya bırakılır. Aceleniz varsa kapalı fırında kaynar su buharında yarım saat bırakarak yarım saatte de mayalandırabilirsiniz. (Resim 2)
♤ Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır, ortasına bastırılarak içine istenen malzeme konur, yuvarlak kapatılarak birleşim yeri altta kalacak şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
♤ Bütün poğaçalar hazırlanıp tepsiye dizildikten sonra yarım saat kadar tepsi mayasına bırakılır. (Resim 3)
♤ Mayalanıp kabaran poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpildikten sonra, önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir. (Resim 1)
Afiyet olsun 😊
11 Temmuz 2015 Cumartesi
Kabak çiçeği dolması
Şimdiye dek sadece yemek programlarında gördüğüm kabak çiçeğini pazarda görünce alıp denemek istedim. Iyiki de almışım, lezzetine bayıldık ailecek. Genelde dolma sevmeyen oğlum, midye dolma gibi lezzetli diye diye yedi bitirdi kalanları. Bu hevesle bugün yeniden aldım pazardan. Toplayanların emek emek ellerine sağlık. Yeni deniyor olduğum bir tat, mutlaka eksiklerim vardır. İç pilav kullanıyorum içine. Yarısına kadar doldurup kapatırken zorlanıyorum mesela ama mutlaka bir tekniği vardır. Bilenler bilmeyenlere öğretirse çok güzel olur 😀😀😀
Malzemeler :
☆ 15-20 adet kabak çiçeği
☆ 1 çay bardağı pirinç
☆ 1 küçük kuru soğan
☆ 1 yemek kaşığı çam fıstığı
☆ 1 yemek kaşığı kuş üzümü
☆ 3 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ tuz, karabiber, sumak, tarçın, su
Yapılışı :
♤ Kabak çiçeğininin dışındaki bıyıklar koparıldıktan sonra yıkanarak soğuk suya konur.
♤ İç pilavı için, 2 yemek kaşığı sıvıyağda ince doğranmış soğan kavrulur. Yıkanan pirinçler de eklenerek kavrulmaya devam edilir. Sonra sırasıyla çam fıstığı ve kaynar suda yumuşamış kuş üzümü eklenir. Damak tadına göre baharatlar da eklendikten sonra 1 çay bardağı kaynar su eklenerek pilavın demlenmesi sağlanır.
♤ İç pilav soğuduktan sonra kabak çiçeğinin yarısına kadar konur, kalan yapraklar altına kapatılır ve yapraklar altta kalacak şekilde tencereye dizilir.
♤ Dolmaların hepsi dizildikten sonra üzerine1 kaşık sıvıyağ ve 1 çay bardağı soğuk su konur. Kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Kabak çiçeği çok narin olduğu için çabuk pişecektir.
Afiyet olsun
9 Temmuz 2015 Perşembe
Kayseri yağlaması (Şebit)
Özellikle bu aralar bayağı popüler bir yemek şebit. Nereye baksam resmini tarifini videosunu görüyorum. Kayseri yöresine özgü bu yemeği bugün iftar yemeği olarak yaptım. Sunumu güzel, eminim tadı da öyledir :)
Malzemeler :
Hamuru için;
☆ 1 su bardağı ılık su
☆ Yarım su bardağı süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 1 yemek kaşığı toz şeker
☆ 2 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ Alabildiği kadar un (4 su bardağı kullandım)
☆ tuz
Harcı için ;
☆ 250 gr dana kıyma
☆ 2 orta boy kuru soğan
☆ 2 adet kırmızı kapya biber
☆ 2 büyük domates
☆ 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yemek kaşığı tereyağ
☆ 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası
☆ tuz, pulbiber, karabiber
☆ 1 su bardağı kaynar su
Yapılışı :
♤ Ilık su ve süt karışımına kuru maya ile toz şeker eklenir, iyice karıştırılır, mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Sıvıyağ, un (kontrollü olarak) ve tuz eklenerek ele yapışmayan bir hamur oluncaya dek iyice yoğurulur. Üzeri kapatılarak oda ısısında 1-2 saat veya kapalı fırında kaynar su buharında yarım saat mayalanmaya bırakılır.
♤ İç harcı için önce kıyma kavrulur. Sonra sırasıyla sıvıyağ, tereyağ, ince doğranmış kuru soğan, ince doğranmış kapya biber, küp küp doğranmış domates ve salçalar eklenir. İyice kavrulunca tuz, pulbiber, karabiber ve kaynar su eklenip kısık ateşte suyunu biraz çekene kadar pişirilir. Altı kapatılıp ılınmaya bırakılır.
♤ Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlak ve ince açılır.
♤ Yağsız tavada arkalı önlü pişirilir yufkalar. (Resim 2)
♤ Servis kabına bir kat yufka, üzerine 2 yemek kaşığı kıymalı harç olacak şekilde malzemeler bitene dek döşenir. (Resim 3)
♤ Eşit üçgenler olacak şekilde kesilir. Üzerine doğranmış maydanoz serpilir, ortasına yoğurt dökülür.(Resim 1)
♤ Servise hazırdır.
Afiyet olsun
2 Temmuz 2015 Perşembe
Fındıklı muffin
Giresun'lu olmanın en güzel yanı, her daim evinizde bir yerlerde fındık bulunmasıdır ;) Hal böyle olunca da fındıklı tarifler daha çok denenir. Bu fındıklı muffinler seneler önce rastladığım bir tariften türediler. Her yaptığımda da sevilerek yenmişlerdir. Yağsız oluşu özellikle tercih nedenidir 😉 Her ne kadar fındığın kendi yağı olsa da, o kadarcık olur artık 😄
Malzemeler :
☆ 4 yumurta
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 2 su bardağı çekilmiş fındık
☆ 4-5 tepeleme yemek kaşığı un
☆ Yarım paket kabartma tozu
Yapılışı :
♤ Yumurta ve şeker köpük köpük olup şeker eriyene dek mikserle çırpılır.
♤ Çekilmiş fındık, un azar azar, kabartma tozu eklenerek düşük devirde çırpılır. Normal kek hamuru gibi olmalı kıvamı.
♤ Muffin kaplarına yarısına kadar dökülür. Arzu edilirse ortasına birer fındık da batırılır.
♤ Önceden ısıtılmış 170° fırında 20 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun 😊