Powered By Blogger

19 Mayıs 2016 Perşembe

Çilek reçeli













Reçel kahvaltıda vazgeçilmezim. Peynir ve reçel varsa kahvaltıda, en mutlusu ben olurum. Tadımda fena değilimdir ama yapımda acemi sayılırım henüz. Yılmadan devam ediyorum denemeye yine de. Geçen hafta kayısı, bugün de çilek denemem istediğim gibi sonuçlanınca paylaşmaya karar verdim tarifi. Tarif klasik aslında, ama yine de paylaşıyorum. Reçelde bir kaç püf noktası var şimdilik deneyimleyebildiğim. En önemlisi meyve seçimi. Mümkünse en doğalını, doğal olarak en kokulu ve en lezzetlisini bulmak, ezik çürüklerini ayıklamak gerekir. Söz konusu çilekse küçük olanlar daha makbul. Karadeniz'de Mayıs çileği dedigimiz bir tür vardır, en güzeli onunla olur. Hem tadı hem de kokusu eşsizdir, ona yakınını buldum pazarda bu hafta, çok mutluyum 😉 Meyve kaynayınca dağılacak kadar yumuşaksa, önce şekerli şerbet kaynatılıp sonra meyveler de eklenerek kaynatılır. Biraz daha iyiyse üzerine toz şeker eklenerek yaklaşık 10-12 saat meyvenin şekeri emmesi beklenir. Kaynatılırken kapak kesinlikle açık bırakılmalıdır. Bunun iki sebebi var. Birincisi rengi kararabilir. İkincisi reçeliniz taşabilir, ki kayısıda başıma geldi temizliği de zor biraz yapış yapış 😉 Şekerlenmemesi için limon suyu veya limon tuzu eklenir. Üstatlar der ki hemen kullanılmayacaksa limon tuzu, bekletilmeyecekse limon suyu, ama çilek reçeline illaki limon tuzu. Sorgulamadan limon tuzu kullandım çilek reçelimde. Kavanoza koyduktan sonra üzerine tülbent örterek güneşte bekletmek de rengini ve kıvamını güzelleştirirmiş. Babaannem de böyle yapardı, yine sorgulamadan aynı şeyi yaptım. Pazardan 1 kg aldım çileğimi, ama yıkadıktan sonra ayıklarken eziği çürüğü göz hakkı tadımı filan derken kalanları tartınca bir de baktım 0,5 kg kalmış. Tarife bu miktarla devam ediyorum. Siz elinizdeki malzeme miktarına göre oranlayabilirsiniz, sonuçta bire bir ölçü ☺

Malzemeler :
☆ 0,5 kg temizlenmiş çilek
☆ 0,5 kg toz şeker
☆ Yarım çay kaşığı tereyağ  (köpürmemesi ve parlak olması için)
☆ Yarım çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı :
♤ Çilekler ezilmeden yıkanıp kurutulur. Zedelemeden yaprakları temizlenir. Küçükse bütün olarak kullanılır, büyükse biraz küçültülür. ( Resim 2 )
♤ Reçel kaynatılacak tencereye alınır, üzerine toz şeker dökülüp iyice sallanarak bütün meyvelerin şekerle buluşması sağlanır. ( Resim 3 ) Kapağı kapatılarak geceden sabaha 10-12 saat bekletilir.
♤ Dinlenen karışım orta hararetli ateşe alınır.  ( Resim 4 )
♤ Mümkünse kaşık değdirmeden tencerenin kulplarından tutarak yavaşça, değilse tahta kaşıkla meyveleri ezmeden ara ara karıştırılarak kaynatılır. ( Resim 5 )
♤ Köpürmemesi ve daha parlak olması için tereyağ eklenir. Yine de üzerinde oluşan köpük olursa, tahta kaşıkla toplanarak atılır.
♤ Kaynamaya başlayınca altı biraz kısılır. Benim reçelim kaynamaya başladıktan 25-30 dakika sonra kıvamını buldu. Son olarak limon tuzu da eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır.
♤ İlk kaynarlığı geçince cam kavanoza konur, üzerine tülbent örtülerek 1 gün kadar güneşte dinlendirilir. Sonra istendiğinde kullanılmak üzere kapağı kapatılıp güneş görmeyen serin ve kuru bir yere kaldırılır.

Servise hazırdır ( Resim 1 ve  6 )

Afiyet olsun 😊


8 Mayıs 2016 Pazar

Ravioli Funghi

Elde yapılan makarnanın tadı tüm ailece onaylanınca, makarna yapma makinesi almaya karar verdim. Anneler günü haftası olması da işimi kolaylaştırdı doğrusu. Güzel bir makineyi ( Resim 2 ) oldukça uygun bir fiyata aldım. Geçen gün yoğurduğum makarna hamurumdan 1 ölçü artmıştı, buzdolabında saklıyordum. İlk denemeyi bu hazır hamurla yaptım bugün. 3 peynirli ravioli kestim makinemle, kremalı mantarlı funghi sosuyla da sosladım. Sonuç; el yapımı makarnanın lezzeti eşsiz 😍😍😍
Dediğim gibi ben 1 ölçü hamurla çalıştım, sosu da ona göre yarıladım. 3 kişiydik yemekte, yeterli oldu. Ama tarifi 2 ölçü hamur ve uygun miktar sos üzerinden vereceğim 😉

Malzemeler :
Makarna hamuru için;
☆ 2 su bardağına yakın un
☆ 2 yumurta
☆ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
☆ 2 çay kaşığı tuz
İç dolgusu için;
İstediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz. Ben beyaz peynir, eski kaşar ve gouda peynir rendesi kullandım 3 peynir olarak, ancak haşlanırken bir miktar eridi peynir içinde. Bir dahaki sefere ricotta peyniri muadili lor peyniri gibi az yağlı bir peynirle deneyeceğim. Taze fesleğen veya maydanoz da kıyılabilir ince ince peynir harcına. Ispanak püresi veya yine taze fesleğenle hazırlanacak pesto sos da kullanılabilir. Kısacası tercihinize ve yaratıcılığınıza bağlı iç dolgu malzemesi.
Funghi sosu için;
☆ 500 gr kültür mantarı
☆ 400 ml süt kreması
☆ Sıvıyağ, zeytinyağı, tuz, karabiber
Üzerine istenirse peynir rendesi ve taze fesleğen

Yapılışı :
♤ Bloğuma 3 gün önce eklediğim makarna tarifindekiyle aynı hamur hazırlanır. Sert yoğurulan hamur en az 30 dakika dinlendikten sonra çalışmaya başlanabilir.
♤ Hamur dinlenirken iç malzemesi hazırlanır. Ben peynir kullanmayı tercih ettiğim için rendenin en ince kısmıyla rendeledim. ( Resim 3 )
♤ Dinlenen hamur ince açılır. Elde açacaksanız bir önceki makarna tarifimi inceleyebilirsiniz. Bu sefer makineyle açtım.
♤ Elde devam edecekseniz; tezgaha yaydığınız makarna yufkasının yarısına belirli aralıklarla iç dolgusu koyup, yufkanın kalan yarısını üzerine kapattıktan sonra küçük bir bardakla yuvarlak veya pizza kesicisiyle kare/dikdörtgen mantılar kesebilirsiniz.
♤ Ben kesme işini de makineyle yaptım ve özellikle bu bölümü müthiş rahat oldu. Yufkamı ikiye katlayıp ravioli aparatına kıstırdıktan sonra iç malzemesini kaşıkla arasına döktüm, sonra kolunu çevirmek kaldı geriye sadece. Resim 4'te gördüğünüz ravioli'ler döküldü tezgaha ben kolu çevirdikçe 😉 (Fikir vermesi açısından tartıdaki resmi ekledim, 1 ölçü hamur (bu tariftekinin sadece yarısı) ile 270 gr makarna elde etmiş oldum. )
♤ Ravioliler dinlenirken funghi sosu hazırlanır. Tavaya göz kararı sıvıyağ ve zeytinyağı dökülür ve ateşte ısıtılır. Yıkanıp soyulan mantarlar incecik dilimlendikten sonra yağda sotelenir. Suyunu salıp çekince tuzu, karabiberi ve son olarak süt kreması da eklenir.
♤ Sos kaynarken ravioliler tuzlu suda 4 dakika kadar haşlanıp süzülür.
♤ Yarı haşlanan ravioliler kaynayan sosun içine atılır ve sosla birlikte 4-5 dakika kadar daha kaynatılır. ( Yarı haşlandığı için hamuruna su çekmemiş ravioliler, bu ikinci kaynama sırasında kremalı sosu çekerek iyice lezzetlenir. İtalyan'ların makarnadaki lezzet sırrı da bu zaten, bizim gibi pişmiş ve suyla şişmiş makarnayı sosla sonra buluşturmak yerine, yarı haşlanmış makarnayı sosla pişiriyorlar 😉 )
♤ Servis tabağına alınan ravioli funghi, arzunuza göre peynir rendesi ve fesleğenle süslenerek servise hazır hale getirilir. ( Resim 1 )

Afiyet olsun 😊


7 Mayıs 2016 Cumartesi

Elmalı pasta

Dün akşam apar topar yaptım bu pastayı. Misafirim gelmeden hazır olsun diye acele ettiğimden de, yapım aşamalarını fotoğraflayamadım. Bu sefer fotoğrafsız tariflemeye çalışacağım. Hafif ve aynı zamanda lezzetli olan bu pastayı annem çocukluğumda yapardı. Komşular annemin gününde özellikle elmalı pasta da yapmasını isterlerdi. Kırıntılarını bile yerdim. Süt eşliğinde kaç dilim yerdim ayıla bayıla inanın hatırlayamıyorum. Çayın, özellikle de kahvenin yanına çok yakışan bir pastadır.

Malzemeler :
☆ 125 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ
☆ 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
☆ 3 yumurta
☆ 1 su bardağı elma suyu
☆ 1 paket şekerli vanilin
☆ 1 paket kabartma tozu
☆ 1 tatlı kaşığı toz tarçın
☆ 2,5 su bardağı un
☆ 3 adet elma

Yapılışı :
♤ Tereyağın üzerine toz şeker eklenerek mikserle çırpılır.
♤ Yumurtalar da kırılarak çırpılmaya devam edilir.
♤ Elma suyu eklenip biraz daha çırpılır.
♤ Un, vanilya, kabartma tozu ve toz tarçın elenerek eklenip tahta kaşık veya spatulayla karıştırılır. Kıvamı kek hamurundan az biraz daha koyu olmalıdır.
♤ Yağlanmış kek kalıbına dökülen kek hamuru, tezgaha birkaç kez vurularak eşit dağıtılır. ( Kelepçeli kek kalıbını, tabana yağlı kağıt sererek kullandım.)
♤ Soyulup dilimlenmiş elmalar hamura batırılır. Arzuya göre üzerine de toz tarçın da serpilebilir.
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında 35-40 dakika kadar pişirilir. (Resim 1 ve 2)

Afiyet olsun 😊


5 Mayıs 2016 Perşembe

Alfredo Soslu Fettucine Makarnası

Bu hafta başında, makarna ve sosları kursundaydım. Sevgili Seray hocam bize nefis el açması fettucine ve ravioli makarnaları ile, birbirinden lezzetli soslar hazırlamayı öğretti. Bu kursların en sevdiğim bölümleri tadım bölümleri oluyor. Damak çatlatan cinsten lezzetleri tadarken kendinden geçen bir grup kursiyer hayal edin. Neyse ki hepimiz aynı durumdayız da birbirimizle dalga geçemiyoruz 😉 Tadı en damağımda kalan makarna ve sos, alfredo soslu fettucine oldu. Pazartesi akşamı denedik kendisini kursta. Anında karar verdim, hafta bitmeden bunu mutlaka deneyecektim. Kısmet bugüneymiş. Akşam yemeğimizin ana yemeği, damağımızın ve gönlümüzün ise kraliçesi oldu doyumsuz lezzetiyle. Makarna kesme aparatım olmadığı halde çok zorlanmadım elimde açıp keserken. Herşeyin bir kolayı var, internette birkaç püf noktası bulunca uyguladım, gayet de kolay oldu 😊 Hamur hazırlarken kararlayamadım sadece, fazla hazırlamışım, fazlasını streçleyip buzdolabına kaldırdım. Makarna hamuru ölçüsü klasik, 1-1-1-1 😉 1 su bardağı kadar un + 1 yumurta + 1 yemek kaşığı zeytinyağı + 1 çay kaşığı tuz. Bu hamurla mantı dahil her türlü makarna kesilebilir bence. Bu arada 1'lik ölçü, 2 kişi için fazlasıyla yeterli. Ben acemilikle 4 kişilik ailem için 3 ölçü hamur hazırladım, ama 2.bezeyi kestikten sonra yeterli olduğuna inanınca (2 bezeden 450 gr makarna kestim) son bezeyi daha sonra kullanmak üzere dolaba kaldırdım. Bu nedenle tarife 2 ölçü üzerinden devam edeceğim 😉

Malzemeler : ( 4 kişilik )
Fettucine hamuru için:
☆ 2 su bardağı kadar un
☆ 2 yumurta
☆ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
☆ 2 çay kaşığı tuz
Alfredo sos için:
☆ 250 gr tavuk göğüs eti
☆ 2 adet kırmızı kapya biber
☆ 10 adet kültür mantarı
☆ Bir tutam ince kıyılmış taze fesleğen
☆ 400 gr süt kreması
☆ Sıvıyağ, zeytinyağı, tuz, karabiber
Servis ederken üzeri için arzu edilirse parmesan/eski kaşar/mihaliç rendesi

Yapılışı :
♤ Önce makarna hamuru hazırlanır. Tezgaha serilen unun üzerine tuz serpildikten sonra, ortası havuz gibi açılarak yumurtalar kırılır. Yumurtanın büyüklüğüne göre un miktarı azaltılıp artırılabilir, en iyisi daha az unla başlamak. ( Resim 2 )
♤ Ortadan kenara doğru yavaş yavaş dağıtmadan hamur yoğurulmaya başlanır. En dıştaki unlar karılırken iyice kuruyan hamura zeytinyağı eklenerek toparlanır. Hamur iyice özleşene kadar oldukça sert bir hamur olacak şekilde yoğurulur. Mantı, hatta su böreği hamurundan biraz daha sert bir hamur elde edilir. Kesildiğinde pürüzsüzse hamur olmuş demektir. ( Resim 3 )
♤ Hamur kaç ölçü hazırlanmışsa o kadar bezeye ayrılır. 2 ölçüyse 2 beze, 3 ölçüyse 3 beze yapılır. Bezeler streçlenip en az yarım saat dinlendirilir. ( Resim 4 )
♤ Dinlenen hamur 1-2 mm inceliğinde  (bıçak sırtı kalınlığında) açılır. Mümkün olduğunca oval açmaya çalıştım, kesimi rahat olsun diye. ( Resim 5 )
♤ Açılan makarna yufkası oklavaya sarılarak rulo yapılır. ( Resim 6 )
♤ Oklava rulodan yavaşça çekilerek çıkarılır. Yaklaşık 1 cm genişliğinde şeritler kesilir. ( Resim 7 )
♤ Kesilen rulo şeritler açılarak temiz ve kuru bir kağıt veya bez üzerine serilerek, sos hazırlanana kadar dinlendirilir. ( Resim 8)
♤ Alfredo sos için önce ateşe alınan tava veya tencereye biraz sıvıyağla biraz zeytinyağı dökülür. Yağ kızınca, jülyen doğranmış tavuk eti eklenir ve ara ara karıştırılarak sotelenir. ( Resim 9)
♤ Tavuk pişince, jülyen doğranmış kapya biber ve soyulup ince dilimlenmiş mantar  eklenir.  Hep birlikte biraz sotelendikten sonra tuz, karabiber ve ince kıyılmış taze fesleğen de eklenir. Son olarak 2 kutu süt kreması da eklenir, bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılır. ( Resim 10 )
♤ Başka bir tencereye kaynar su ve biraz tuz eklendikten sonra, dinlenmiş fettucine makarnaları eklenir, ara ara karıştırılarak 5 dakika kaynatılır. Süre gerçekten bu kadar kısa olmalı, çünkü İtalyan usulü esasen sosla kaynayarak pişecek, şişecek ve sosun lezzetini tamamen içine çekecek. Hatta makarnanız daha ince kesilmişse kaynama süresi 1-2 dakika daha azaltılabilir. ( Resim 11 )
♤ Süzülen makarna (kesinlikle soğuk sudan geçirilmeyecek), kısık ateşte kaynamaya devam eden sosa karıştırılır ve 4-5 dakika da sosuyla kaynatılır. Makarnanın piştiği kontrol edildikten sonra altı kapatılır.
♤ Servis tabağına alınan makarna, üzerine arzuya göre peynir rendesi serpilerek ve fesleğen yapraklarıyla süslenerek servise hazır hale getirilir. ( Resim 1 )

Afiyet olsun 😊