Powered By Blogger

26 Mart 2016 Cumartesi

Pandispanya





















Oğlumun doğum günü pastasını kendim yapmak istiyorum bu yıl. Geçen hafta şeker hamuru ile pasta süsleme kursuna gittim bu nedenle. Tabi ki ders, süslenecek pastanın temel taşı olan pandispanyayı hazırlayarak başladı. Evdeki ilk uygulamayı dün ve bugün yaptım. Bunun üzerine sadece pandispanya için özel bir yazı yazmaya karar verdim. Herkesin denediği kullandığı bir pandispanya tarifi vardır elbette. Üç aşağı beş yukarı benzerdir bu tarifler. Esas püf noktası malzemede değil zaten, hazırlama şekli ve pişirmede. Daha önceki amatör denemelerimden farklı olarak kursta öğrendiğim ve evde deneyimleyip doğruladığım ayrıntı, yumurta-şeker ve sonra eklenen suyu en az 20 dakika kadar çırparak iyice boza kıvamına getirmek. Çırpma süresini kısa tutarsanız pandispanya olmaz, kek olur dedi hocamız😉 Diğer ayrıntı da pişirmek için fırını fanlı çalıştırmak ve su dolu küçük bir kap koymak fırının içine. Sonuç, yumuşacık sünger gibi nefis bir pandispanya. Sonrası hayal gücünüze kalmış 😊

Malzemeler :
☆ 4 yumurta
☆ 1 su bardağı toz şeker
☆ 1/2 çay bardağı ılık su
☆ 1/4 limon suyu veya 1 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ 1 su bardağı un (yumurtalar çok iriyse 1-2 yemek kaşığı un daha eklenebilir)
☆ 1 paket kabartma tozu
☆ 1 fiske tuz
☆ Arzuya göre limon veya portakal kabuğu rendesi, şekerli vanilin

Yapılışı :
♤ Yumurta sarısı ve beyazı ayrılır.
♤ Yumurta sarısı biraz çırpıldıktan sonra şeker eklenir ( Resim 2 ), mikserle önce düşük hızda, sonra yüksek hızda uzun uzun iyice çırpılır. Ilık su ve limon suyu yavaş yavaş eklenerek çırpılmaya devam edilir. Bu karışım en az 20 dakika çırpılmalı ki boza kıvamına gelsin. ( Resim 3 )
♤ Un ve kabartma tozu, mutlaka elenerek eklenir ve tahta kaşık veya slikon spatulayla karışıma yedirilir. ( Resim 4 )
♤ Yumurta beyazı, 1 çimdik tuzla birlikte çırpılır. Hacmi 2-3 katına çıkıp koyulaşana dek, 5-10 dakika, çırpılır. Kap ters çevrildiğinde akmayacak kadar koyulaşmalıdır. ( Resim 5 )
♤ Yumurta beyazı, birkaç seferde karışıma yavaş yavaş eklenir. Spatulayla hep aynı yönde alttan üste karıştırılarak söndürmeden yedirilir. ( Resim 6 )
♤ Pişirme kabı olarak 22 cm çapında kelepçeli çember kalıp kullandım altına pişirme kağıdı sererek. Kalıba karışımı döktükten sonra, önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri pembeleşene dek 20-25 dakika pişirilir. ( Resim 7 ve 1 )
♤ Fırından çıkarılan pandispanya biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır ve dinlenmeye bırakılır. En az birkaç saat, hatta mümkünse 1 gün dinlenen pandispanya istenen sayıda eşit katlara bölünür. Aralarına pastacı kreması, üzerine ve dışına da krem şanti veya ganaj sürülür. ( Resim 8 ) İstenirse şeker hamuruyla kaplanarak servise hazır hale getirilir. ( Resim 9 ve 10)

Afiyet olsun 😊

Not : Pandispanyayı kakaolu yapmak isterseniz, eklediğiniz kakao kadar undan eksiltmelisiniz. Örneğin 2 yemek kaşığı kakao ekleyecekseniz, unu 2 yemek kaşığı eksik kullanmalısınız.


21 Mart 2016 Pazartesi

Karnabahar kızartması

Karnabaharım bembeyaz bakıyordu bugün sebzelikten bana, sıra bende der gibi. Off çocuklar yine söylenecekler dedim kendi kendime. Derken gözüm yumurtalara takıldı. Bu hafta erken bitmediler diye düşündüm önce. Sonra birden şimşek çaktı beynimde ve evet kızartayım bu sefer karnabaharı yumurtalı dedim. Özlemişim, gerçekten özlemişim. Çok da güzel oldu, gayet afiyet oldu bize. Denemek isteyenlere de şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler :
☆ 1 küçük boy karnabahar
☆ 2 adet yumurta
☆ Yarım su bardağı un
☆ 1 şişe maden suyu (veya 1 su bardağı süt)
☆ 1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için sıvıyağ
Servis sosu için yoğurt, sarımsak ve mayonez

Yapılışı :
♤ Karnabahar temizlenip dal dal ayrıldıktan sonra kaynar suda veya buharda haşlanır. Suya yarım su bardağı kadar süt ekleyerek karnabaharın kokusunu önleyebilirsiniz. ( Resim 2 )
♤ Haşlanan karnabahar soğumaya bırakılır. Bu arada yumurtalı harcı hazırlanır. ( Resim 3 ) Yumurta, un, tuz ve soda (veya süt) iyice çırpılarak pürüzsüz bir karışım elde edilir.
♤ Soğuyan karnabahar dalları önce bu yumurtalı harca bulanır ( Resim 4 ), sonra kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. ( Resim 5 ve 6)
♤ Kızaran sebzeler kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı emdirilir. ( Resim 7)
♤ Arzunuza göre sarımsak, mayonez ve yoğurtla hazırlayacağınız sosla birlikte servis edilir. ( Resim 1 )

Afiyet olsun 😊

Not : Artan yumurtalı harcı kavanoza koyup buzdolabında saklayabilir, başka bir sebze veya bayat ekmeklerinizi kızartırken tekrar kullanabilirsiniz.


17 Mart 2016 Perşembe

Karamelli çikolatalı tart































Arda'nın Mutfağı'nda gördüm hafta başı bu tarifi. Daha önce tart yapmadım hiç. İlk denemeyi bu tarifle yapmak istedim, güvenirim Arda'nın tariflerine. Ama itiraf edeyim bayağı zorlandım. Tart hamurunu hazırlarken de pişirirken de. Benim hamurum bayağı sert pişti. O nedenle aşağıdaki tarifte süreyi, kendime göre düzenledim. En çok da karamel yordu. Karamel de denememiştim daha önce. Önce şekerim biraz yandı, sanırım ondan sert oldu. Sonra panikleyip kremayı bir seferde boca ettim, şeker kıtır kıtır dondu içinde. Kısık ateşte ısıtarak çözmeye çalıştım ama hala kıtır şekerler vardı içinde. Kıvamı iyi göründü, suyu eklemedim. Bu yüzden mi bilmiyorum ama fazla tatlı ve yoğun bir karamel oldu. Ganajda sıkıntı olmadı çok şükür. Daha geçen hafta çikolata kursundaydım, her gün ganaj hazırlar gibi rahat hazırladım o yüzden. Birleştirmesi soğutması kolay oldu. Tabi yemesi de 😍 Ama uyarayım, benim gibi tatlısever için bile bayağı tatlı olmuştu. Hem karamel, hem ganaj tehlikeli bir lezzet ikilisi 😉 Sade Türk kahvesi, espresso gibi sert bir kahve veya şekersiz çaya yakışacağını düşünüyorum.

Malzemeler :
Tart hamuru için;
☆ 1,5 su bardağı un
☆ 0,5 su bardağı toz badem
☆ 110 gr tereyağ
☆ 0,5 su bardağı toz kakao
☆ 0,5 su bardağı toz şeker
☆ 1 tutam tuz
☆ 1 yumurta
☆ 1-2 yemek kaşığı soğuk su
Karamel için;
☆ 3 su bardağı toz şeker
☆ 100 gr tereyağ
☆ 1 su bardağı krema
☆ 0,5 su bardağı su (orjinal tarifte vardı, ama ben bu denememde eklemedim)
Ganaj için;
☆ 1 su bardağı krema
☆ 320 gr bitter çikolata

Yapılışı :
♤ Önce tart hamuru hazırlanır. İyi bir tart hamuru için malzemelerin soğuk olması ve olabildiğince hızlı hazırlanması gerekir. Mümkünse el değmeden, hamur makinesi veya mutfak robotuyla hazırlanması önerilir. Elle yoğurulacaksa da tereyağının ısınması sorunu, ara ara elleri buzlu suda soğutarak giderilebilir.
♤ Un, toz badem ve küp küp küçültülmüş tereyağ, karışım kum gibi olana dek yoğurulur. ( Resim 2 )
♤ Toz kakao, toz şeker ve tuz da eklenerek karıştırmaya devam edilir. ( Resim 3 )
♤ Önce yumurta, sonra soğuk su eklenerek sert bir hamur olana dek yoğurulur. Eğer yumurta kum gibi karışımı birleştirmeye yeterse, su eklenmeyebilir. Hamur, içindeki tereyağının tekrar donması için buzdolabında biraz dinlendirilir. ( Resim 4 )
♤ Soğuyan hamur yağlı kağıt üzerine alınır. ( Resim 5 ) Üzerine de yağlı kağıt serilir. Merdaneyle ortadan dışarı hareketlerle yuvarlak inceltilir. ( Resim 6)
♤ Küçük boy yuvarlak borcam kullandım tart hamuru için. Tart kabının kenarlarına da kaplanacak şekilde biraz büyük bir yuvarlak olana dek açılır. ( Resim 7 )
♤ İnce açılan hamur, itinayla tart kalıbına serilir. Boşluk ve potluk kalmayacak şekilde, elle düzeltilerek yerleştirilir. ( Resim 8 )
♤ Kalıbın kenarından sarkan hamurlar kesilerek alınır. (Bu fazlalıkla kurabiye pişirdim. Ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarladım, fındığa batırdım, 180° fırında 15 dakika kadar pişirdim.)
♤ Hamurun tabanına ve kenarına çatalla delikler açılır. Terayağın soğuması için yine buzdolabında biraz dinlendirilir. ( Resim 9 )
♤ Soğuyan tart hamurunun üzeri yuvarlak kesilen pişirme kağıdıyla örtüldükten sonra ortasına ağırlık yapması için kuru bakliyat konur. ( Resim 10 )
♤ Önceden ısıtılmış 180° fırında önce üzeri örtülü olarak 20 dakika, sonra üzeri açılarak  10-15 dakika pişirilir.  Fırından çıkarılan tart, soğumaya bırakılır. ( Resim 11 )
♤ Karamel için toz şeker geniş bir tavaya alınarak orta hararetli ateşe konur. Kenarlarından erimeye başlayınca, ısıya dayalı spatulayla kenardan ortaya karıştırarak yakmadan karamelize edilir. Şeker eriyince, tereyağ parça parça eklenerek yedirilir. ( Resim 12 )
♤ Ateşten alınan karamele yavaş yavaş krema eklenir ve karıştırmaya devam edilerek kıvamlandırılır. Sonra da soğumaya bırakılır. ( Resim 13 )
♤ Ganaj için önce krema ısıtılır, kaynamaması gerekir sadece ısıtılmalı. Isınan krema ateşten alınır, çikolatalar kırılarak içine atılır. Sürekli karıştırarak erimesi ve pütürsüz hale gelmesi sağlanır.
♤ Soğuyan tart hamurunun içine önce ılınan karamel dökülür. Bu aşamada kaju fıstık ekledim snickers hayaliyle :) ( Resim 14 ) Soğuması için buzdolabında biraz bekletilir.
♤ Soğuyan karamelli tarta son olarak ganaj da eklenir ve üzeri düzeltilir. İstenirse üzeri süslenebilir. ( Resim 15 )
♤ Buzdolabında 1-2 saat soğutulduktan sonra artık servise hazırdır. ( Resim 1 )

Afiyet olsun 😊


7 Mart 2016 Pazartesi

Kuru börülce salatası



Pazar günü tembellik yapmayı sever olduk 😉 Vücut saatimiz ne zaman uyan derse o zaman uyanıyoruz. Geç kahvaltı sonrası bazen güzellik uykuları. Zorunlu değilse dışarı çıkmadan evde vakit geçirmeler. Akşam da maaile muazzam bir akşam yemeği, mümkünse güzel bir film eşliğinde 😊 Bu pazar akşamı için çay sofrası hazırladım değişiklik olsun diye. Sulu sıcak bir şey olsun diye tarhana çorbası içtik önden. Devamı menümüzde cayımıza eşlik eden, kadınbudu köfte, kuru börülce salatası, pazı sarma, sembusek (fırında çibörek), pazılı yufka böreği ve çikolatalı ev yapımı muhallebi vardı. Kuru börülce salatasını ilk kez geçen yıl bir davet yemeğimde denemiştim. Çok sevince ara ara tekrarlar oldum. Mevsime göre ne varsa taze ekliyorum. Özellikle nar taneleri çok yakıştığından en çok da bu mevsimde tüketmeyi seviyorum 😋 Yemek davetlerinizde meze, veya çay davetlerinizde salata gibi sunup şaşırtabilirsiniz davetlilerinizi. Arzunuza göre ilave malzemelerde de değişiklik yaparak, kendi damak tadınıza daha uygun bir lezzet yakalayabilirsiniz. Benim favori tarifime gelince 😉

Malzemeler :
☆ Yarım kg kuru börülce
☆ 1 adet büyük kırmızı kapya biber
☆ 3-4 adet taze yeşil soğan
☆ Bir tutam maydanoz ve dereotu
☆ Varsa kornişon turşu, yoksa salatalık
☆ Konserve mısır
☆ Nar taneleri
☆ Tuz, zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi

Yapılışı :
♤ Kuru börülceler 1 gece önceden yıkanıp soğuk suya bırakılır. (Zaman kısıtlıysa, kaynar suda bekletilerek bir kaç kez suyu değiştirilir.)
♤ Düdüklü tencerede pişecekse kaynadıktan sonra 10 dakika, veya normal tencerede kaynadıktan sonra 25-30 dakika haşlanıp süzülür ve süzgeçte ılınmaya bırakılır.
♤ Kapya biber arzuya göre közlenerek veya çiğden kullanılabilir. Biber, taze soğan, maydanoz, dereotu, kornişon turşu veya salatalık ince ince doğranarak karıştırma kabına alınır.
♤ Soğuyan haşlanmış börülceler, doğranmış diğer malzemelerin üzerine eklenir. Konserve mısır ve nar taneleri de eklenir.
♤ Zeytinyağı, limon ve tuz (mümkünse küçük bir kavanozda iyice karıştırılarak) salata malzemelerinin üzerine eklenir. 1-2 yemek kaşığı kadar nar ekşisi de eklendikten sonra, börülceleri ezmemeye dikkat ederek güzelce karıştırılır.
♤ Servis tabağına alındıktan sonra arzuya göre biraz daha mısır, nar ve kornişon turşuyla süslenebilir.

Servise hazırdır, afiyet olsun 😊