Powered By Blogger

5 Ekim 2015 Pazartesi

İncir reçeli

Hafta sonu misafirimiz vardı. Teyze kızım, kuzenim Semra abla bizimleydi. Hollanda'ya evine dönmeden önce yapmak isteyip yapamadığın bir şeyler var mı diye sordum. İncir yemeyi özledim ama fırsat olmadı bir türlü dedi. Cumartesi akşamıydı, bir koşu semt pazarına indik. Pazar toplanmaya başlanmıştı bile. Meyvecim yoktu yerinde, toplamış gitmiş. Yedek sebzecime sordum incir var mı diye, kamyonetin kasasından çıkardı verdi bir kasa. Öyle mutlu olduk ki, hemen eve döndük, öylece kasayla koyduk masanın üstüne, toplanıp yedik bıkana kadar. Kalanları da göz kararı reçele dönüştürdüm değerlendirmek için. Hep söylerim, ne geliyorsa başıma kalori ve kilo olarak, hep bu kalanları değerlendirme psikolojimden geliyor 😁😁😁 Tarif ölçüsü çok bilimsel olamadı bu sefer, adet madet umarım işinize yarar 😊

Malzemeler :
☆ 16 adet incir
☆ 1 su bardağı toz şeker  (250 gr.)
☆ 2 adet karanfil
☆ Yarım dal tarçın
☆ 1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı :
♤ İncirler yıkanır, varsa ezik ve çürük yerleri ayıklanır, kurumaya bırakılır. (Resim 2)
♤ Tencereye alınan incirlerin üzerine toz şeker dökülüp bekletilir. (Resim 3) Kendi suyuyla özleşmesi için 1 gece bekletilmesi tavsiye olunur, ancak vaktiniz yoksa çok kısık ateşte kaynatarak da yapabilirsiniz.
♤ Ocağa alınan tencere kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Şekerler eriyince karanfil ve tarçın kabuğu da eklenir. İncirlerin dağılmasını istemiyorsanız karıştırma işlemini, tencere kulplarından tutarak yavaş yavaş sallayarak yapmalısınız. Süre ölçemedim maalesef, arada tahta kaşık yardımıyla tat ve koyuluk testi yaptım. (Resim 4)
♤ Reçel istenilen kıvama gelince, limon suyu eklenir ve 1-2 dakika kadar daha kaynatılır.
♤ Halen sıcakken, saklanacak kadarı temiz ve kuru bir kavanoza konup kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir, soğuyana kadar bırakılarak konservelenir. (Resim 5)
♤ Tabi ki bir miktarı da taze tüketim için servis kabına alınır 😊 (Resim 1)

Afiyet olsun 😊


3 Ekim 2015 Cumartesi

Güveçte nohut

Havaların soğumasıyla kuru bakla özlemimiz de arttı bizim. Şöyle kemikli etli bir nohut, hele de taş fırında odun ateşiyle, bir de güveçte pişerse nefis olur. Yanına tereyağlı pirinç pilavı, salata, turşu ve yoğurtla tam bir kış menüsü 😋 Biz Karadeniz'de, evimizde çiğden hazırladığımız güveç yemeklerimizi, mahallemizdeki ekmek fırınlarımızda pişirebiliyoruz. Buradaki ekmek fırıncımız da hemşehrimiz olunca, bu keyfimizi devam ettirebiliyoruz aklımıza düştükçe. Bugün de öyle oldu. Güveçte nefis nohut yemeğiyle, soğuk havayı ısıttık sanki biraz 😀

Malzemeler :
☆ 3 su bardağı nohut
☆ 750 gr kemikli et
☆ 2 yemek kaşığı sıvıyağ
☆ 1 büyük kuru soğan
☆ 3 diş sarımsak
☆ 3-4 adet sivri biber
☆ 2 yemek kaşığı domates salçası
☆ 1 yemek kaşığı biber salçası
☆ Tuz, pul biber, karabiber, kimyon

Yapılışı :
♤ Nohutlar yıkandıktan sonra, 1 gece soğuk suda bekletilir (Resim 2). Sonra, gazının çıkması için kimyon eklenerek tencerede 10 dakika kadar kaynatılıp süzülür.
♤ Güveç kabına konan sıvıyağ ısınınca kemikli et konur, etin rengi dönüp saldığı suyu çekene dek kavrulur. (Resim 3)
♤ Yemeklik doğranmış kuru soğan, sarımsak ve yeşil sivri biberler de eklenerek kavrulur.
♤ Salçalar da eklenir, kokusunu çıkana dek kavrulur.
♤ Nohut eklenerek karıştırıldıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve yarım çay kaşığı kimyon eklenir (Resim 4). Üzerine 2 lt kadar sıcak su eklenir. Evde tavuk suyum ve kemik suyum vardı, ben de üzerini 2 lt.ye tamamlayacak kadar sıcak su kullandım. (Resim 5)
♤ Güveç kabının kapağı kapatılarak mahalle fırınına teslim edilir :) Böyle bir şansınız yoksa, kendi fırınınızda 200°de 2-3 saat kadar pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun 😊