Powered By Blogger

24 Ocak 2016 Pazar

Hamuru patatesli poğaça

Hamuruna patates eklediğim sandviç ekmeklerini çok beğenince, poğaçada da denemeye karar verdim. Biraz araştırınca patates miktarını artırmaya karar verdim. Sonuç puf puf yedikçe yediren poğaçalar oldu. Eşim pazar kahvaltısında 4 taneyi peşpeşe yedi, sonra da soruyor kim yedi bunları diye 😉 Poğaçalar aslında Hatice teyze ziyareti için hazırlanmışlardı, ama pazar sabahı evi böyle mis kokutunca yenilerek cezalandırıldılar 😉

Malzemeler :
☆ 1 su bardağı ılık süt
☆ 1 paket instant kuru maya
☆ 1,5 yemek kaşığı toz şeker
☆ 3 orta boy patates (haşlanıp rendelenmiş)
☆ 2 yemek kaşığı tereyağ
☆ 2 adet yumurta ( birinin sarısı üzerine )
☆ 1 su bardağı sıvıyağ
☆ Alabildiği kadar un (5-6 su bardağı kadar)
☆ 1,5 tatlı kaşığı tuz
İçi için arzu edilen malzeme (beyaz peynir + kaşar peynir rendesi kullandım)

Yapılışı :
♤ Patatesleri buharda haşladım, tereyağ da ekleyerek çatalla ezdim, ılımaya bıraktım.
♤ Ilık süte kuru maya ve toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve mayanın harekete geçmesi için 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
♤ Kalan diğer malzemelerin tamamı (un kontrollü) eklenerek ele yapışmayan kıvamda oldukça yumuşak bir hamur yoğurulur. Mayalanması için üzeri örtülerek oda sıcaklığında 1-2 saat, aceleniz varsa kapalı fırında altına kaynar su dolu kap koyarak yarı zamanda bekletilir. (Resim 2 mayalanma öncesi, Resim 3 mayalanma sonrası)
♤ Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak içine istenilen malzeme konur, istenilen şekilde poğaçalar hazırlanır. Hamur ele yapışıyorsa şekillendirirken, elinizi biraz unlayabilir veya sıvıyağa batırabilirsiniz.
♤ Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilen poğaçalar 15-20 dakika kadar tepsi mayasına bırakılır. (Resim 4 mayalanma öncesi, Resim 5 mayalanma sonrası)
♤ Tepside mayalanan poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülüp, arzuya göre susam/çörek otu/haşhaş serpildikten sonra, önceden ısıtılmış 180° fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.

Servise hazırdır. ( Resim 1 )
Afiyet olsun 😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder